Δευτέρα 1 Ιουνίου 2015

Champions League: Τελικός

Champions League: Τελικός


Και η κατάρα συνεχίζεται. 23 χρόνια και ακόμα δεν έχουμε δει κάποια ομάδα να υπερασπίζεται το στέμμα της στο Champions League. Και αφού δεν τα κατάφερε και η Βασίλισσα, το έργο μιας εκ των Juventus ή Barcelona αναμένεται να είναι πολύ δύσκολο για του χρόνου. Πρώτα, όμως, πρέπει να μάθουμε αν το βράδυ της 6ης Ιουνίου ο ευρωπαϊκός θρόνος θα έχει χρώμα bianconero ή blaugrana.

Juventus
Πώς έφτασε ως εδώ; Η Juve ξεκίνησε τη σεζόν της στο Champions League με βασικό στόχο να προκριθεί στην φάση των "16". Η περσινή ευρωπαϊκή της πορεία εξελίχθηκε σε φιάσκο, αφού οι Bianconero "υποβιβάστηκαν" στο Europa League εξαιτίας της ήττας τους την τελευταία ημέρα των ομίλων από την Galatasaray (σε ματς που έγινε σε δύο δόσεις). Εν συνεχεία, έφτασαν μέχρι τα ημιτελικά του θεσμού για να βιώσουν οδυνηρό αποκλεισμό από την Benfica, με τον τελικό μάλιστα να διεξάγεται στο Juventus Stadium. Φέτος, όμως, η Vecchia Signora ήταν άκρως σοβαρή στις ευρωπαϊκές της υποχρεώσεις. Με όπλο την εξαιρετική της άμυνα, πέρασε δεύτερη από το A' γκρουπ (πίσω από την περσινή φιναλίστ Atletico Madrid) και στους "16" κληρώθηκε με την Dortmund. Αν και οριακό αουτσάιντερ, η Juventus πέρασε με μεγάλη ευκολία (2-1 στην Ιταλία, 0-3 στην Γερμανία). Σειρά πήρε η Monaco για τα προημιτελικά, με τους Ιταλούς έπειτα από δύο ματς υψηλού τακτικού επιπέδου (1-0 στο Τορίνο, 0-0 στο Μονακό) να επιβιώνουν. Το τελευταίο εμπόδιο πριν τον τελικό ήταν και το δυσκολότερο όλων. Κόντρα στην κάτοχο του τροπαίου και φαβορί για τον 11ο τίτλο της Real Madrid, η Juve είχε ελάχιστες πιθανότητες πρόκρισης. Αυτό δεν την εμπόδισε, όμως, με οδηγό την έδρα της (2-1 νίκη στο πρώτο ματς) και "ψυχωμένη" εμφάνιση στη ρεβάνς (1-1) να βρεθεί στο Βερολίνο.
(Ο Buffon βρίσκεται έναν αγώνα μακριά από το να κατακτήσει το πολυπόθητο Champions Legaue, τον μοναδικό τίτλο που απουσιάζει από την τροπαιοθήκη του  37χρονου Ιταλού τερματοφύλακα.)
Τα αστέρια της ομάδας. Ένα εξαίρετο ρόστερ έχει να διαχειριστεί ο Allegri εν' όψει του μεγάλου τελικού. Από αυτό ξεχωρίζει ο άνθρωπος που υπερασπίζεται την εστία της Juve και captain του συλλόγου, Gianluigi Buffon. Ο Ιταλός πορτιέρο είναι ένας από τους τρεις κορυφαίους στη θέση του εδώ και μία 15ετία, έχοντας αξιοζήλευτο βιογραφικό. Λείπει, όμως, από αυτό ένα Champions League, το οποίο είναι έτοιμος να προσθέσει στη δεύτερη προσπάθειά του. Μπροστά από αυτόν υπάρχει μία εξαιρετική τριάδα στόπερ που θα προσπαθήσει να αναχαιτίσει τους τρεις "δαίμονες" των Καταλανών. Ο λόγος για τους Chiellini, Bonucci και Barzagli.
(Chiellini, Barzegli, Bonucci. Δεν αποκλείεται να επιστρατευτούν και οι τρεις για τον τελικό.)
Από εκεί και πέρα υπάρχει άφθονη ποιότητα και ποδοσφαιρικό ταλέντο σε όλες τις γραμμές, με παίχτες όπως ο Vidal, o Pogba, o Marchisio και ο χρυσός σκόρερ της Μαδρίτης Morata. Ωστόσο, το μεγάλο πρόβλημα είναι ότι κανείς παίχτης στο ρόστερ της ομάδας δεν έχει βιώσει την εμπειρία της κατάκτησης ενός Champions League, με εξαίρεση τρεις ποδοσφαιριστές: τον μαέστρο Pirlo, τον αειθαλή Evra και τον "Απάτσι" Carlos Tevez.
(Tevez και Evra με την Manchester United to 2008 και Pirlo με την Milan το 2002 και το 2007 είναι οι μοναδικοί  από τους 18 παίχτες που θα έχει στην αποστολή μαζί του ο Allegri, που έχουν στεφθεί πρωταθλητές Ευρώπης.)
Ο προπονητής. Σίγουρα ο Massimiliano Allegri δεν γεμίζει σε πολλούς το μάτι. Όντας Ιταλός προέρχεται από μία πολύ απαιτητική σχολή προπονητών (ίσως την απαιτητικότερη), στην οποία η αμυντική προσήλωση εκτιμάται δεόντως. Ο ίδιος παραμένει πιστός σε αυτές τις αρχές, αλλά συχνά επαφίεται στο ατομικό ταλέντο των παιχτών του (Pirlo, Tevez, Vidal) για τη δημιουργία φάσεων και γκολ. Έχει κατακτήσει, ήδη, δύο πρωταθλήματα Ιταλίας (Milan 2010/11, Juventus 2014/15) και ένα κύπελλο Ιταλίας (Juventus 2014/15) και οδεύει προς το πρώτο του Champions League, το οποίο αν έρθει θα συνδυαστεί και με το treble. Έχει δουλέψει πολύ την ανασταλτική λειτουργία της ομάδας του, είτε με την χρήση ενός 4-4-2 σε σχηματισμό ρόμβου, είτε με ένα 3-5-2 (ή 5-3-2). Κομβικό ρόλο στους σχηματισμούς του έχουν οι παίχτες που αγωνίζονται ως 6αρι (Pirlo κυρίως, Pogba, Vidal σπανιότερα). Δύναμη του αποτελούν και οι στημένες φάσεις, αφού με τα κορμιά που διαθέτει ο Ιταλός αλενατόρε, δύσκολα απειλείται στα κατά κόρνερ και φάουλ και εύκολα απειλεί στα υπέρ.
(O coach Allegri είναι πολύ κοντά στο να χαρίσει στους tifosi της Juve το πρώτο treble στην ιστορία του συλλόγου!)

Barcelona
Πώς έφτασε ως εδώ; Η Barcelona άρχισε το φετινό Champions League αποφασισμένη να αφήσει πίσω της την περσινή σεζόν. Τότε είχε μείνει εκτός της καλύτερης τετράδας στην Ευρώπη για πρώτη φορά μετά το 2006/07, αρά σκοπός των Blaugrana ήταν να εμφανιστούν και πάλι έτοιμοι να διεκδικήσουν το στέμμα της πρωταθλήτριας Ευρώπης. Στον όμιλο δεν αντιμετώπισαν ιδιαίτερες δυσκολίες, αφού το γκρουπ F' ήταν ένα γκρουπ δύο ταχυτήτων (Barca, PSG και Ajax, ΑΠΟΕΛ). Πήραν την πρώτη θέση του ομίλου νικώντας την τελευταία αγωνιστική την PSG με 3-1 μέσα από μία επιβλητική εμφάνιση της τριάδας Messi-Suarez-Neymar. Από το σημείο αυτό και έπειτα άρχισε ο Γολγοθάς των Καταλανών. Δεν είναι υπερβολή να πει κανείς ότι η Barca ήταν εξαιρετικά άτυχη στις κληρώσεις της, καθώς σε κάθε γύρο τής έπεφτε πολύ ισχυρός αντίπαλος. Όσο περνούσε ο καιρός, όμως, τόσο "πατούσαν γκάζι" οι M-S-N και με αυτό τον τρόπο η Barcelona έκανε περίπατο στα νοκ-αουτ. Manchester City (1-2 εκτός, 1-0 εντός), PSG (1-3 εκτός, 2-0 εντός) και Bayern (3-0 εντός, 3-2 εκτός) προέβαλαν ελάχιστη αντίσταση στις ορέξεις της και υπέκυψαν στην ανωτερότητά της.
Τα αστέρια της ομάδας. Barcelona και σούπερσταρ είναι έννοιες ταυτόσημες. Ιδίως την τελευταία δεκαετία έχουν αγωνιστεί για λογαριασμό του συλλόγου τεράστια ονόματα (τα οποία προς τιμήν του συνηθίζει να τα παράγει και όχι να τα αγοράζει), ενώ και η φετινή 11αδα της Barca είναι εντυπωσιακή. Μέχρι και στα μετόπισθεν αν κοιτάξει κανείς βλέπει Pique, Mascherano, Alves, Alba και λίγο πιο μπροστά Busquets. Ειδική μνεία στους δύο "εγκέφαλους" των Καταλανών, τον μεγάλο Xavi και τον σπουδαίο Iniesta.
(Xavi Hernandez και Andres Iniesta. Δύο χαφ που άλλαξαν την ιστορία της Barca, της Furia Roja και ολόκληρου του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου.)
Ωστόσο, η γραμμή που εξιτάρει είναι η επιθετική. Ο μάγος Neymar διανύει την (μέχρι τώρα) καλύτερη χρονιά της επαγγελματικής του καριέρας. Ο μαχητής Suarez ανέβηκε επίπεδο φέτος, ωρίμασε ποδοσφαιρικά και μαθαίνει πλέον πέρα από το να σκοράρει γκολ και να πρωταγωνιστεί, πως να κατακτά τίτλους. Φυσικά, αυτός που ξεσηκώνει τα πλήθη δεν είναι άλλος από τον Messi. Ένας από τους καλύτερους (αν όχι ο καλύτερος) παίχτες όλων των εποχών έχει κατακτήσει με την Barcelona στα 27 του οποιαδήποτε ομαδική και ατομική διάκριση μπορεί να σκεφτεί κανείς, έχει σπάσει όποιο ρεκόρ έχει βρεθεί στο διάβα του και αποτελεί τον πρώτο σκόρερ του Champions League (της Barcelona, της La Liga και μερικά δεκάδες επιτεύγματα ακόμα). Είναι πρακτικά αδύνατο να τον σταματήσει κάποιος και όλος ο κόσμος περιμένει με αγωνία να δει τι θα σκαρφιστεί ο Αργεντίνος μάγος να κάνει στο τελικό, μετά την παράσταση του ημιτελικού κόντρα στην Bayern και τον Pep Guardiola, τον άνθρωπο που τον ξέρει καλύτερα από όλους.
(Μια χρονιά όνειρο ετοιμάζονται να ολοκληρώσουν το βράδυ του Σαββάτου οι Messi, Suarez και Neymar, έχοντας ήδη σκοράρει 120 γκολ σε όλες τις διοργανώσεις και αποτελώντας την πιο επιτυχημένη τριπλέτα όλων των εποχών!)
Ο προπονητής. Για τον Luis Enrique η φετινή πορεία της αγαπημένης του Barca είναι μία απάντηση σε όλους τους επικριτές του. Ο Ισπανός τεχνικός δέχτηκε σκληρή κριτική (στα όρια της κακόβουλης) κατά τη διάρκεια της σεζόν, ωστόσο ο ίδιος, μέσα από τη δουλειά του, κατάφερε να μεταμορφώσει την Barcelona από ένα "κοιμώμενο γίγαντα" που ήταν στο πρώτο μισό της χρονιάς, στο απόλυτο φαβορί για την κατάκτηση κάθε τροπαίου που κυνηγούσε. Στον Enrique πιστώνονται οι εκπληκτικές αμυντικές επιδόσεις των Καταλανών, καθώς έχοντας την ίδια τετράδα άμυνας με τα προηγούμενα χρόνια (Alves-Pique-Mascherano-Alba) κατάφερε να βελτιώσει στο έπακρον την ανασταλτική λειτουργία της ομάδας. Τον βοήθησαν, ασφαλώς, και οι δύο νέοι κίπερ της Barca, αφού Bravo (στην Ισπανία) και Ter Stegen (στην Ευρώπη) έχουν καταθέσει τα διαπιστευτήριά τους. Από εκεί και πέρα ο coach των Καταλανών έχει διατηρήσει το 4-3-3 με Busquets-Xavi/Rakitic-Iniesta στον άξονα. Άλλο ένα παράσημο γι' αυτόν είναι η παρουσία της τριάδας-φωτιά στην επίθεση. Με τον Neymar να είναι στην καλύτερη -μέχρι σήμερα- κατάσταση της καριέρας του, τον Suarez να πετυχαίνει το ένα κρίσιμο γκολ πίσω από το άλλο και τον Messi να είναι...ο Messi (μη διστάζοντας να γίνει πολλές φορές δημιουργός, αντί για εκτελεστής) ο Enrique μοιάζει να έχει πάρει το μάξιμουμ από τους τρεις Λατίνους επιθετικούς.
(O Luis Enrique στην πρώτη του, μόλις, χρονιά με την Barcelona βρίσκεται μία "ανάσα" από το treble.)

Η ιστορία του Juventus-Barcelona
Καμία έκπληξη δεν προκαλεί το γεγονός ότι Juve και Barca έχουν συναντηθεί ουκ ολίγες φορές στο παρελθόν. Άλλωστε, μιλάμε για δύο από τα μεγαλύτερα ονόματα του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου. Βέβαια, το κακό στην περίπτωσή τους είναι ότι συνήθως όταν ο ένας γίγαντας ήταν στο ζενίθ του, ο άλλος ήταν στο ναδίρ του. Παρόλα αυτά, τα μεταξύ τους παιχνίδια είναι πάντοτε μεγάλα ντέρμπι και ο νικητής είθισται να κρίνεται στο γκολ. Σημαδιακό το γεγονός ότι η Juventus είχε αντιμετωπίσει τελευταία φορά τους Blaugrana πριν 12 χρόνια (όταν και χρονολογείται ο τελευταίος της τελικός). Τότε, στη φάση των προημιτελικών, η Vecchia Signora είχε "σκοτώσει" την Barca στο Camp Nou, νικώντας με 1-2 στην παράταση και παίρνοντας την πρόκριση για την επόμενη φάση. Παρακάτω μπορείτε να δείτε όλα τα μεταξύ τους παιχνίδια στο πλαίσιο των ευρωπαϊκών κυπέλλων.
(Η Juve έχει το πάνω χέρι στην ιστορία του Juventus-Barcelona.)

Πως θα αγωνιστούν
Ξεκινώντας από τα εύκολα, η Barcelona αναμένεται να παραταχθεί με το αγαπημένο της 4-3-3. Καλώς εχόντων των πραγμάτων, ο Ter Stegen θα βρίσκεται κάτω από τα δοκάρια, έχοντας μπροστά του τους Alves-Pique-Mascherano-Alba. Μικρή η πιθανότητα να αγωνιστεί βασικός ο Mathieu, κυρίως λόγω τους ύψους του, για να ματσάρει στα αντίπαλα στημένα τα κορμιά των Ιταλών. Στη μεσαία γραμμή θέση στην 11αδα έχουν κλεισμένη οι Busquets-Iniesta και παίζεται αν θα ξεκινήσει ο Xavi ή ο Rakitic. Μπροστά Neymar, Suarez και Messi θα αποτελέσουν την αιχμή του δόρατος.
(Οι 11 της Barcelona σε σχηματισμό 4-3-3.)
Στη Juventus τα πράγματα είναι πιο περίπλοκα. Η λογική υπαγορεύει ο Allegri να αρχίσει με το κλασικό 4-4-2 σε ρόμβο και στην πορεία αν ο αγώνας κυλάει στα μέτρα των Γιουβεντίνων να το μετατρέψει σε 3-5-2 (ή 5-3-2). Δεν αποκλείεται, όμως, ο coach των Ιταλών να επιλέξει τρεις στόπερ εξ' αρχής, μιας και απέναντι του έχει την πιο επικίνδυνη επιθετική τριάδα του κόσμου. Σε κάθε περίπτωση ο Buffon θα είναι στο "άσσο", με τους Evra-Lichtsteiner να αποτελούν το αριστερό και δεξί μπακ αντίστοιχα. Στην περίπτωση των δύο στόπερ προκρίνονται οι Chiellini-Bonucci, ενώ αν χρειαστεί και τρίτος, αυτός θα είναι ο Barzagli. Στη μεσαία γραμμή θα είναι οι Pirlo, Marchisio, Vidal, Pogba με έναν εκ των τεσσάρων να θυσιάζεται στην περίπτωση των τριών κεντρικών αμυντικών. Μπροστά θα είναι σίγουρα οι Morata και Tevez.
(Το δίλημμα του Allegri: 4-4-2 ή 3-5-2;)

Πρόβλεψη
Η Barcelona κατεβαίνει στον αγωνιστικό χώρο του Ολυμπιακού Σταδίου του Βερολίνου ως το φαβορί. Βρίσκεται σε εξαιρετική κατάσταση από τις αρχές του 2015 και έπειτα, έχει ένα ρόστερ με το οποίο θα ήθελε να δουλέψει κάθε προπονητής, διαθέτει μπαρουτοκαπνισμένους παίκτες στα ευρωπαϊκά γήπεδα και σε τελικούς Champions League και φυσικά αν όλα αυτά δεν αρκούν υπάρχει πάντα ο Messi. Από την άλλη πλευρά, η Juventus μοιάζει με αουτσάιντερ, μα ένα αουτσάιντερ πολύ δυνατό. Πρόκειται, άλλωστε, για την ομάδα που εκθρόνισε την πρωταθλήτρια Ευρώπης και αναμένεται να παραταχθεί χωρίς κανένα άγχος. Στα συν και το γεγονός ότι οι ποδοσφαιριστές των Bianconero έχουν έξτρα κίνητρο, αφού για τους περισσότερους από αυτούς η κατάκτηση του φετινού Champions League θα είναι η πρώτη της καριέρας τους. Συμπερασματικά, ο τελικός θα είναι κλειστός όσο μπορεί η Juventus να επιβάλλει ένα αργό τέμπο και το φιλοθεάμον κοινό θα πρέπει να περιμένει από τους Καταλανούς και την επιθετική τους προσέγγιση για να δει ένα ανοιχτό παιχνίδι.