Δευτέρα 13 Ιουλίου 2015

Η ανασκόπηση της σεζόν (Premier League)

Η ανασκόπηση της σεζόν (Premier League)


Η 23η σεζόν της Premier League αποτελεί παρελθόν και το Footballiacs.gr επιχειρεί την πλήρη ανάλυση των πεπραγμένων στην κορυφαία κατηγορία της Αγγλίας. Πάμε λοιπόν για μία εφ' όλης της ύλης προσέγγιση της Barclays Premier League 2014-2015.


Οι ομάδες με θετικό πρόσημο

CHELSEA. Πρώτοι και καλύτεροι οι πρωταθλητές. Η αρμάδα του Jose Mourinho έδειξε από νωρίς ότι φέτος δεν αστειεύεται. Πήρε κεφάλι στην κούρσα του πρωταθλήματος από τις πρώτες κιόλας αγωνιστικές και δεν έδειξε να επηρεάζεται ούτε από την εντυπωσιακή σταθερότητα της Southampton στο αρχικό 1/3 της σεζόν, μα ούτε και όταν είτε η Manchester City, είτε η Arsenal την πλησιάσαν. Ο Πορτογάλος τεχνικός των Μπλε, σαφώς και βασίστηκε στην άμυνα του -ειδικά στα ντέρμπι από τα οποία η Chelsea έπαιρνε πάντα αυτό που ήθελε (στα περισσότερα φέτος έφερε ισοπαλία 1-1), γνωρίζοντας ότι μπροστά υπήρχε η ποιότητα για να τον ξελασπώσει στα δύσκολα. Οι πρωταγωνιστές των Λονδρέζων στο επιθετικό μισό άλλαζαν κατά καιρούς. Στην αρχή ήταν ο D. Costa με τον Fabregas, μετά ακολούθησαν κρίσιμα γκολ από παίκτες όπως ο Remy, ενώ όταν το πρωτάθλημα μπήκε στην τελική ευθεία ανέλαβε δράση το μεγάλο αστέρι, ο Eden Hazard. Δίκαιος και άνετος τίτλος για τους "Συνταξιούχους", οι οποίοι πανηγύρισαν το 5ο πρωτάθλημα της ιστορίας τους και θέλουν να χτίσουν σε αυτή τους την επιτυχία ενόψει της νέας σεζόν.
SOUTHAMPTON. Τι χρονιά ήταν αυτή που πέρασε για την Southampton! Ο Koeman έχοντας χάσει τους καλύτερους παίχτες της ομάδας του, κατόρθωσε να δημιουργήσει ένα ακόμα καλύτερο σύνολο και να παρουσιάσει μία από τις πιο σοβαρές ομάδες του πρωταθλήματος. Οι "Άγιοι" ανταγωνίστηκαν στα ίσα την Chelsea μέχρι να έρθει στις αρχές Δεκέμβρη μία δύσκολη σειρά αγώνων (Man. City εντός, Arsenal εκτός, Man. Utd εντός), από την οποία δεν πήραν πόντο. Παρόλα αυτά, η πολύ καλή χρονιά τους σφραγίστηκε με την κατάληψη της 7ης θέσης, τη στιγμή που η ομάδα δινόταν στα προγνωστικά να τερματίσει μεταξύ 13ης-15ης θέσης. Το επιστέγασμα της επιτυχημένης αυτής χρονιάς ήταν τρεις νίκες-ορόσημο στην ιστορία του συλλόγου: Southampton 4-0 Newcastle, Southampton 6-1 Aston Villa και το εντυπωσιακό Southampton 8-0 Sunderland. Παράλληλα, παίκτες όπως ο Pelle και ο Tadic ανέβασαν κατακόρυφα τη χρηματιστηριακή τους αξία και αναμένεται να απασχολήσουν στο μέλλον μεγάλους συλλόγους. Με ανυπομονησία περιμένουν πλέον οι φίλοι της Southampton την επόμενη σεζόν, έτσι ώστε να δουν τι ακόμα μπορεί να παρουσιάσει στον αγωνιστικό χώρο του St. Mary's Stadium η ομάδα του Ronald Koeman.
SWANSEA. Ακόμα μία καλή χρονιά για την Swansea στην κορυφαία κατηγορία. Οι Ουαλοί έχουν καθιερωθεί, πλέον, στην Premier League και παρουσιάζονται χρόνο με το χρόνο καλύτεροι. Ασφαλώς, είναι δύσκολο να επαναλάβουν την επιτυχία της σεζόν 2012/13, όταν και εξασφάλισαν ένα ευρωπαϊκό εισιτήριο, μα για τους ίδιους είναι σημαντικό ότι παραμένουν στο πάνω μισό της βαθμολογίας. Φέτος, η Swansea αναμενόταν μεταξύ 10ης-12ης θέσης, συνεπώς η 8η θέση αποτελεί επιτυχία. Highlight της χρονιάς οι εντός-εκτός έδρας νίκες κόντρα σε Arsenal (2-1, 0-1) και Manchester United (1-2, 2-1).
STOKE CITY. H Stoke φέτος τερμάτισε ακριβώς εκεί που την έδιναν τα προγνωστικά (8-10 κατετάγη 9η). Παρόλα αυτά τοποθετήθηκε στην κατηγορία "οι ομάδες με θετικό πρόσημο" και όχι "στάθηκαν στο ύψος τους", καθώς α) έδειξε δείγματα εντυπωσιακής σταθερότητας. Η Stoke τα τελευταία χρόνια "παίζει" μεταξύ 9ης και 14ης θέσης. Φέτος εξασφάλισε άνετα την 9η θέση και έκανε ρεκόρ συγκομιδής βαθμών στην ιστορία της (51 έναντι 50 της περσινής σεζόν). Και β) πέτυχε σπουδαίες νίκες τόσο εντός (3-2 την Arsenal) όσο και εκτός έδρας (0-1 την Manchester City, 1-2 την Tottenham), γεγονός που δείχνει την ισχύ του συλλόγου όταν παίζει στο Britannia, αλλά και μακριά από αυτό. Το τελευταίο στοιχείο είναι ιδιαίτερα σημαντικό, αφού αν στόχος των Potters είναι η καθιέρωση στα μεγάλα σαλόνια θα πρέπει να αποκτήσουν ταυτότητα και στα ματς εκτός Staffordshire.
CRYSTAL PALACE. Απρόσμενα καλή σεζόν αποδείχθηκε η περασμένη για την Crystal Palace. Οι "Αετοί" θα έπρεπε θεωρητικά να παλέψουν για την παραμονή τους, με πολλά προγνωστικά να του δίνουν και φαβορί για τον υποβιβασμό. Αυτοί, όμως, διέψευσαν τους πάντες, εξασφάλισαν σχετικά άνετα την παρουσία τους στο πρωτάθλημα του 2015-2016 και έφτασαν μέχρι τη μέση της βαθμολογίας και τη 10η θέση. Μεγάλη ώθηση τους έδωσε το σερί 4 νικών που έκαναν σε κρίσιμο χρονικό σημείο (μέσα Μαρτίου-μέσα Απριλίου), κατά το οποίο επικράτησαν μεταξύ άλλων και της Manchester City. Αξέχαστο θα μείνει για την Crystal Palace το διπλό στο Anfield την προτελευταία αγωνιστική του πρωταθλήματος, το οποίο πίκρανε τον εμβληματικό αρχηγό της Liverpool, Steven Gerrard. Εν' όψει της νέας σεζόν, όλοι οι φίλοι της ομάδας ελπίζουν σε μία πορεία εφάμιλλη της φετινής.
LEICESTER CITY. Ίσως η πιο συμπαθής ομάδα της φετινής Premier League. Οι "Αλεπούδες" σε όλη τη διάρκεια της σεζόν έπαιξαν χωρίς σκοπιμότητα και θέλησαν να ευχαριστηθούν τη συμμετοχή τους στην κορυφαία κατηγορία. Το κοινό του King Power Stadium ήταν από τα πιο εντυπωσιακά και ο κόσμος απολάμβανε την τοπική ομάδα, έστω και αν τα αποτελέσματα δεν ήταν πάντα τα επιθυμητά. Βέβαια, όλο αυτό είχε ως αποτέλεσμα, η Leicester να περάσει το μεγαλύτερο μέρος της χρονιάς στη ζώνη του υποβιβασμού, με σκόρπια παιχνίδια να αποτελούν υλικό highlight (αξέχαστο το 5-3 κόντρα στην Manchester United). Όλα όμως άλλαξαν μετά την ήττα από την Tottenham me 4-3. Ακολούθησε ένα τρελό σερί πρωταθλητισμού με 6/7 νίκες και μοναδική ήττα από την Chelsea· ένα σερί που όχι μόνο έσωσε την κατηγορία, αλλά έδωσε στους παίκτες της Leicester το δικαίωμα για τις ευχάριστες διακοπές που άξιζαν.
WEST BROMWICH ALBION. Μόνο σαν ευχάριστη έκπληξη μπορούν να εκλάβουν οι οπαδοί της West Bromwich το γεγονός ότι η ομάδα τους όχι μόνο σώθηκε, αλλά έφτασε και μέχρι την κατάληψη της 13ης θέσης. Και πως να το πιστέψουν άλλωστε, αφού στο φινάλε του πρώτου γύρου η ομάδα που εδρεύει στα Midlands μετρούσε μόλις 4 νίκες. Το ντεμαράζ, όμως, από τις 18 Απριλίου ως τις 18 Μαΐου (3 νίκες - 2 ισοπαλίες με διπλό στο Old Trafford και 3-0 σε βάρος της Chelsea) τους εξασφάλισε μία άνετη παραμονή και τη δυνατότητα για μία ακόμη σεζόν -την 6η σερί- στην Premier League. Είναι δεδομένο, πάντως, ότι η ομάδα του Tony Pulis θα χρειαστεί σημαντική ενίσχυση αν θέλει να έχει ανάλογη πορεία και του χρόνου, μιας και το ρόστερ της είναι εκ των "φτωχότερων" της λίγκας.


Οι ομάδες που "στάθηκαν στο ύψος τους"

ARSENAL. Περίεργη χρονιά για τους Λονδρέζους η φετινή (όπως και οι περισσότερες την τελευταία δεκαετία). Το ξεκίνημα δεν ήταν καλό, με τους "Κανονιέρηδες" να αργούν να πάρουν μπρος, μα όταν το έκαναν έδειξαν ότι είναι ικανοί για μεγάλα πράγματα (8 σερί νίκες). Το πρόβλημα είναι ότι η Arsenal ήταν πολλές φορές αποκαρδιωτική μακριά από το Emirates και κατώτερη των περιστάσεων στα ντέρμπι (εξαίρεση η "τεσσάρα" στη Liverpool). Έχει χτίσει δε, ένα αρνητικό σερί 10 ετών που μένει εκτός πρώτης δυάδας (3η φέτος), πράγμα που σημαίνει ότι η Arsenal έχει σταματήσει να θεωρείται πλέον διεκδικήτρια της Premier League. Τουλάχιστον, την τελευταία διετία οι "Gunners" δείχνουν ένα θετικό πρόσωπο στις υπόλοιπες βρετανικές διοργανώσεις που συμμετέχουν, με τίτλους σε FA Cup και League Cup. Ζητείται, ωστόσο, η επαναφορά της ομάδας στο δρόμο των μεγάλων επιτυχιών.
MANCHESTER UNITED. Μετά την περσινή καταστροφική σεζόν, ζητούμενο για του "Κόκκινους Διαβόλους" ήταν η επιστροφή στην τετράδα. Ο Van Gaal δυσκολεύτηκε στις αρχές να περάσει την νοοτροπία που ήθελε στους παίχτες του, μα από ένα σημείο και μετά η Manchester United "ρόλαρε" και έφτασε στο φετινό της ζενίθ με τη νίκη με 4-2 σε βάρος της μισητής συμπολίτισσας Manchester City. Η τετράδα και η επιστροφή στο Champions League εξασφαλίστηκε σχετικά εύκολα, όπως άλλωστε επέβαλλε το γεμάτο ταλέντο και με πολλές προοπτικές ρόστερ των "Μπέμπηδων". Η λογική υπαγορεύει ότι αφού η ομάδα βρήκε ξανά το δρόμο της, από του χρόνου θα επιχειρήσει την επιστροφή στους τίτλους, έχοντας παίκτες του υψηλότερου επιπέδου σαν τον Rooney, τον Schweinsteiger και τον Memphis Depay.
TOTTENHAM HOTSPUR. Για την Tottenham η χρονιά που πέρασε στην Premier League ήταν καρμπόν με την τελευταία τριετία. Ξεκίνημα της σεζόν με τη λογική του να "κλειδώσει" το ευρωπαϊκό εισιτήριο όσο το δυνατόν νωρίτερα και έπειτα μάχη για την είσοδο στην τετράδα και τις θέσεις που οδηγούν στο Champions League της επόμενης αγωνιστικής περιόδου. Η αλήθεια είναι ότι η Tottenham δεν έδειξε στη διάρκεια της χρονιάς ικανή να παλέψει για τη είσοδο στην τετράδα, αφού υπέστη ορισμένες αδικαιολόγητες εντός έδρας ήττες (0-1 από την West Brom., 1-2 από την Newcastle, 1-2 από την Stoke, 0-1 από την Aston Villa). Από την άλλη, τα "Σπιρούνια" έχουν να υπερηφανεύονται για την σπουδαία νίκη που πέτυχαν στην αρχή του νέου έτους σε βάρος της Chelsea (5-3), αλλά και για το γεγονός ότι είδαν τον Eriksen να αποκτά ηγετικές ικανότητες και τον Kane να εξελίσσεται στον πιο αξιόπιστο Βρετανό σέντερ-φορ αυτής της σεζόν. Ο στόχος για την ομάδα του Mauricio Pochettino ενόψει της σεζόν 2015/16 είναι να συνεχίσει να δουλεύει στις βάσεις που έχει θέσει ο σύλλογος την τελευταία 6ετια και να προσπαθήσει να ξανακερδίσει την τέταρτη προνομιούχο θέση.
WEST HAM UNITED. Ούτε κρύο, ούτε ζέστη το 2014/15 για τους φίλους της West Ham. Η "Ακαδημία του ποδοσφαίρου", όπως αναγράφεται και στον αγωνιστικό χώρο του Boleyn Ground, από τη μία δεν κινδύνευσε σε κανένα σημείο της σεζόν, χάρης τον εξαιρετικό πρώτο γύρο (9 νίκες - 4 ισοπαλίες - 6 ήττες οι οποίες προήλθαν από club που τερμάτισαν πάνω από αυτήν), αλλά από την άλλη ο απογοητευτικός β' γύρος (μόλις 3 νίκες!) δεν της επέτρεψαν να διεκδικήσει κάποιο ευρωπαϊκό εισιτήριο, ρίχνοντάς την στην 12η θέση. Παρόλα αυτά, η West Ham θα παίξει στην Ευρώπη, όντας η πρώτη στην κατάταξη Fair Play στην Αγγλία, οπότε τέλος καλό, όλα καλά. Στα "Σφυριά" κρατάνε τη σοβαρότητα που έδειξε η ομάδα κατά τη διάρκεια της σεζόν (ιδίως στο πρώτο μισό), την σταθερά καλή παρουσία παικτών όπως ο Cressewell, o Sakho και ο τερματοφύλακας Adrian, καθώς και την καλή συγκομιδή βαθμών εντός έδρας. Για του χρόνου και έχοντας τέσσερις διοργανώσεις να διαχειριστούν, θα ήθελαν να μην χρειαστεί να ανησυχήσουν για την παραμονή και αν είναι δυνατόν να γίνει το βήμα παραπάνω.
ASTON VILLA. Στόχος για την Aston Villa τη χρονιά που πέρασε ήταν η όσο το δυνατόν ταχύτερη παραμονή. Από τη μία, το ρόστερ της ομάδας δεν δικαιολογεί τον τόσο χαμηλό πήχη, από τη άλλη, όμως, τα οικονομικά προβλήματα καθώς και η πρόθεση αλλαγής του ιδιοκτησιακού καθεστώτος (ο Randy Lerner προσπαθεί να πουλήσει τις μετοχές του από το προηγούμενο καλοκαίρι) προμήνυαν πολύ δύσκολη σεζόν. Εν τέλει, οι "Χωριάτες" έσωσαν την κατηγορία, χωρίς ιδιαίτερα δράματα την τελευταία αγωνιστική, το πρόβλημα, όμως, ήταν ότι το προφίλ του συλλόγου δέχθηκε ισχυρό πλήγμα. Δεύτερη χειρότερη άμυνα της κατηγορίας (καλύτερη μόνο της τελευταία QPR) και ουκ ολίγες συντριβές (χαρακτηριστικά το 5-0 από την Arsenal και το 6-1 από την Southampton) συνέθεσαν το φετινό σκηνικό. Και η επόμενη χρονιά αναμένεται ιδιαίτερα δύσκολη, ειδικά αν η Aston Villa δεν "γυρίσει σελίδα" στο διοικητικό της σχήμα.


Οι ομάδες που απογοήτευσαν

MANCHESTER CITY. Αν και η τελική κατάταξη δεν ήταν κακή (2η), εντούτοις οι "Πολίτες" δεν έμειναν ικανοποιημένοι από την φετινή τους παρουσία στην Premier League. Όντας οι πρωταθλητές την προηγούμενη χρονιά, ήθελαν να διατηρήσουν τον τίτλο ή έστω να τον παραδώσουν μετά από σκληρή μάχη. Η πραγματικότητα, όμως, ήταν διαφορετική, με την ομάδα του βιομηχανικού Μάντσεστερ να παραδίδει το στέμμα της αμαχητί. Μάλιστα, μετά την ήττα στο τοπικό ντέρμπι από την United (4-2), οι " Citizens" κινδύνεψαν να μείνουν εκτός τετράδας, ωστόσο η ποιότητα του ρόστερ τους δεν επέτρεψε να συμβεί κάτι τέτοιο. Το κύριο πρόβλημά τους φέτος ήταν οι σοβαρές ελλείψεις που είχαν να αντιμετωπίσουν κατά καιρούς (π.χ. τραυματισμός Aguero, απουσία Yaya Toure για το Copa Africa) και η αδυναμία τους να τελειώσουν δικά τους παιχνίδια. Το προσεχές καλοκαίρι θα υπάρξουν αλλαγές στην City, με τον Pellegrini να είναι μία από τις αρκετά πιθανές.
LIVERPOOL. Το πρόβλημα της δεν είναι η σεζόν που τελείωσε. Πολλοί πίστεψαν ότι το 2013/14 θα αποτελούσε εφαλτήριο για την επιστροφή της Liverpool. Αντ' αυτού αποδείχθηκε μια χρονιά πυροτέχνημα, αφού στο πρωτάθλημα που μας πέρασε, η ομάδα του λιμανιού ήταν μακράν της δεύτερης η μεγαλύτερη απογοήτευση στο Νησί. Πώληση του καλύτερου παίκτη της ομάδας (Suarez) δίχως αξιοποίηση των χρημάτων, άφιξη παικτών στη λογική της υπεραξίας (Lallana 31 εκ. €, Lovren 25,5 εκ. €, Markovic 25 εκ. €, Balotelli 20 εκ. €), τραυματισμός Sturridge, κατακόρυφη πτώση της απόδοσης του Gerrard και μετέπειτα απόφαση του αρχηγού για αποχώρηση από το σύλλογο, αμφισβήτηση Rodgers, πολλές ταπεινωτικές ήττες (3-1 από Man. City, 3-1 από West Ham, 3-1 και 1-3 από Crystal Palace, 3-0 από Man. Utd, 4-1 από Arsenal, 6-1 από Stoke) και τελικά 6η θέση. Το χειρότερο για την Liverpool είναι ότι και το μέλλον προβλέπεται δυσοίωνο, αφού όσο και αν βελτιωθούν οι εξαιρετικοί Sturridge, Coutinho, και Henderson είναι δύσκολο να σηκώσουν μόνοι τους το βάρος αυτής της φανέλας, δίχως αξιόλογο supporting cast.
EVERTON. Απογοητευτική σεζόν και για τα "Ζαχαρωτά" η φετινή. Με σπουδαίο υλικό σε όλες τις γραμμές, έναν φοβερά ταλαντούχο προπονητή και μεγάλες προσδοκίες θα περίμενε κανείς ότι η Everton θα εξασφάλιζε τουλάχιστον ένα ευρωπαϊκό εισιτήριο. Ωστόσο, η ομάδα του Roberto Martinez έδειξε να μην μπορεί να κοντράρει στα ίσα τις ομάδες της πρώτης 6αδας και παράλληλα έχασε και ουκ ολίγους βαθμούς σε -θεωρητικά- εύκολα παιχνίδια. Με παίχτες σαν τον Howard, τον Baines, τον Coleman, τον Jagielka, τον Barkley, τον Barry, τον Mirallas και τον Lukaku ο Ισπανός τεχνικός δεν έχει πολλές δικαιολογίες και θα πρέπει τη σεζόν 2015/16 να παρουσιάσει κάτι πιο αξιόλογο.
NEWCASTLE UNITED. Και ο πιο απαισιόδοξος οπαδός της Newcastle δεν θα περίμενε τέτοια εξέλιξη στη σεζόν που μας πέρασε. Ο πρώτος γύρος κύλισε ομαλά για τις "Καρακάξες" και στο φινάλε αυτού κάνανε όνειρα ακόμα και για συμμετοχή στα κύπελλα Ευρώπης. Αυτό που ακολούθησε, όμως, ήταν ασύλληπτο. Κατόρθωσαν (γιατί περί κατορθώματος πρόκειται) να κάνουν 8 σερί ήττες, δέχθηκαν το sweep από την αιώνια αντίπαλό τους Sunderland (1-0 και 0-1) και έφτασαν να μάχονται για την παραμονή την τελευταία αγωνιστική. Παράλληλα, η κόντρα οπαδών - διοίκησης αναζωπυρώθηκε (όχι ότι έπαψε ποτέ να υπάρχει), ενώ ο Pardew μετά από μία τετραετία αποτέλεσε παρελθόν από τον πάγκο των "Ανθρακωρύχων". Τουλάχιστον, η ομάδα παρέμεινε στην κατηγορία και μάλιστα με τον ομορφότερο τρόπο, αφού το γκολ που σφράγισε την σωτηρία το πέτυχε ο μεγάλος νικητής της ζωής, Jonas Gutierrez. Για το 2015/16 το κοινό του St. James' Park ευελπιστεί σε κάτι πολύ καλύτερο, καθώς τόσο το ρόστερ όσο (κυρίως) και η ιστορία του συλλόγου επιβάλλει τον πρωταθλητισμό.
SUNDERLAND. Κακή χρονιά και για το έτερον ήμισυ του Tyne-Wear derby. Η Sunderland αναμενόταν στη μέση του βαθμολογικού πίνακα, μα τελικά περίμενε μέχρι την προτελευταία αγωνιστική για να εξασφαλίσει την παραμονή. Μέγα πρόβλημα για τις "Μαύρες Γάτες", οι πάρα πολλές ισοπαλίες που παραχώρησαν, αφού ούτε λίγο ούτε πολύ 17 παιχνίδια τους έληξαν δίχως νικητή. Ωστόσο, κρατάνε τρία πράγματα από το 2014/15. Πρώτον, τις δύο νίκες εναντίον της μισητής Newcastle. Δεύτερον, την πρόσληψη του πολύπειρου τεχνικού Dick Advocaat. Τρίτον, την παραμονή στο Stadium of Light του Ricky Alavarez με μόνιμη μεταγραφή από την Inter. Τα πράγματα δείχνουν να εξελίσσονται καλύτερα γι' αυτούς το φετινό καλοκαίρι και υπάρχει η αισιοδοξία για μία καλύτερη πορεία την επόμενη χρονιά.
HULL CITY. Η Hull είναι και αυτή μία τεράστια απογοήτευση για τη χρονιά που τελείωσε. Οι "Τίγρεις" δίνονταν στα προγνωστικά κοντά στη 12η-13η θέση, ωστόσο αυτές κατετάγησαν 18ες και του χρόνου θα αγωνίζονται στο επίπεδο της Championship. Αδικαιολόγητος πρώτος γύρος με μόλις 3 νίκες, που δυσκόλεψε σημαντικά τη μάχη για παραμονή. Στο β' μισό η Hull σοβαρεύτηκε, όμως τελικά αυτοκτόνησε, αφού 3 αγωνιστικές πριν το φινάλε υποδέχθηκε την Burnley και ηττήθηκε με 0-1. Γενικά, απογοητευτική η φετινή Hull μέσα στο σπίτι της, μιας και μόλις 5 φορές κατάφερε να πάρει τους 3 βαθμούς της νίκης. Το καλό είναι ότι το ρόστερ τής ομάδας τής επιτρέπει να ελπίζει σε μία καλή σεζόν στη δεύτερη κατηγορία της Αγγλίας και σε μία απευθείας άνοδο.
BURNLEY. Δυστυχώς, στην Burnley δεν μπορεί να καταλογίσει κανείς πολλά πράγματα. Ήταν αντικειμενικά η χειρότερη από τις 20 ομάδες του πρωταθλήματος (αν και η QPR έχει σοβαρές ενστάσεις επ' αυτού), είχε το πιο δύσκολα διαχειρίσιμο υλικό και φάνταζε εξ' αρχής ως ένα από τα φαβορί για τον υποβιβασμό. Βέβαια, η ομάδα του Sean Dyche το πάλεψε όσο μπορούσε, μα όταν στα πρώτα 11 ματς δεν έχεις πάρει νίκη, τότε τα πράγματα είναι πολύ δύσκολα. Πρακτικά, η εντός έδρας ήττα στα τέλη Απρίλη από την Leicester ήταν αυτή που την καταδίκασε, μέχρις ότου έρθει ο μαθηματικός υποβιβασμός την 36η αγωνιστική και με δύο παιχνίδια να μένουν για τη λήξη του πρωταθλήματος. Δύσκολη σεζόν η επόμενη στην Championship, καθώς οι ομάδες που θα παλέψουν για την άνοδο φαίνεται να είναι ένα κλικ πάνω από την Burnley.
QUEENS PARK RANGERS. Οι φίλοι της QPR είχαν ελάχιστους λόγους να πανηγυρίζουν φέτος. Η ομάδα που εδρεύει στο ευρύτερο Λονδίνο ξεκίνησε μία προσπάθεια πριν περίπου μία τετραετία για την καθιέρωση στην ελίτ του Βρετανικού ποδοσφαίρου. Έκτοτε τα ταμεία του συλλόγου γέμισαν με χρήματα, τα οποία πήγαν σε μεγάλα ονόματα παικτών και προπονητών, μα η QPR τείνει να εξελιχθεί σε ομάδα ασανσέρ μεταξύ Premiership-Championship και όχι σε σταθερή δύναμη της Αγγλίας. Η θλίψη στο Loftus Road είναι ακόμα μεγαλύτερη, αν αναλογιστεί κανείς την ποιότητα του ρόστερ, αφού ομάδα με τους Ferdinand, Isla, Kranjcar, Zarate, Zamora, Taarabt και τον χαρισματικό σκόρερ Charlie Austin θα έπρεπε όχι απλά να εξασφαλίζει με άνεση την παραμονή, αλλά και να διεκδικεί την έξοδο στην Ευρώπη. Αντί αυτού, η QPR τερμάτισε τελευταία και ετοιμάζεται για μία νέα περιπέτεια στην δεύτερη κατηγορία.


Η καλύτερη ομάδα της σεζόν.

Ακολουθεί η καλύτερη ομάδα της χρονιάς, όπως την επέλεξε το Footballiacs.gr. Ασφαλώς, κυριαρχεί η Chelsea, διαθέτοντας τον MVP του πρωταθλήματος Eden Hazard, τον καλύτερο coach της χρονιάς Jose Mourinho, αλλά και πληθώρα παικτών που ξεχώρισαν. Αδικείται με την μη συμμετοχή του ο προπονητής Ronald Koeman που διαχειρίστηκε εξαιρετικά την Southampton, αλλά δεν κατόρθωσε να πλησιάσει τον τρόπο με τον οποίο ο Mourinho φέτος δίδαξε τον όρο manager στους συναδέλφους του. Από εκεί και πέρα, θα έπρεπε να είναι εντός 18αδας οι Mignolet και Diego Costa, όμως ο πρώτος παρασύρθηκε από την γενικότερη τραγική αμυντική επίδοση της Liverpool, ο δε δεύτερος είχε ισχυρό ανταγωνισμό  στη θέση του, με το ξεπέταγμα του Kane και την παρουσία τού πρώτου σκόρερ του πρωταθλήματος Sergio Aguero.

Στον πάγκο: Lloris, Cresswell, Cahill, Sigurdsson, Coutinho, Tadic, Aguero
Προπονητής: J. Mourinho

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου