Τρίτη 11 Αυγούστου 2015

Η ανασκόπηση της σεζόν (Bundesliga)

Η ανασκόπηση της σεζόν (Bundesliga)


Πρώτα ήταν η Premier League, έπειτα ακολούθησε η La Liga και τώρα είναι η σειρά της κορυφαίας κατηγορίας της Γερμανίας! Οι ανασκοπήσεις των τριών κορυφαίων πρωταθλημάτων για τη σεζόν που μας πέρασε, κλείνουν αυτή την εβδομάδα με την ανάλυση της Bundesliga 2014/15.


Οι ομάδες με θετικό πρόσημο

WOLFSBURG. Η ομάδα που ήταν η πιο εντυπωσιακή από όλες το 2014/15 στη Γερμανία ήταν με διαφορά η Wolfsburg. Αν και δεν κατάφερε να πάρει το πρωτάθλημα (με την Bayern να φτάνει εύκολα στην κατάκτηση αυτού), εντούτοις η Wolfsburg ήταν το σύνολο που εντυπωσίασε όλους τους φίλους του γερμανικού ποδοσφαίρου, με τις εξαιρετικές επιδόσεις της και στις τρεις διοργανώσεις που συμμετείχε. Οι "Λύκοι" τερμάτισαν στη δεύτερη θέση του πρωταθλήματος, 10 βαθμούς πίσω από τους Βαυαρούς πρωταθλητές, εξασφαλίζοντας την απευθείας συμμετοχή στους ομίλους του επόμενου Champions League. Παράλληλα, έφτασαν μέχρι τα προημιτελικά του Europa League, ενώ το επιστέγασμα αυτής της φανταστικής σεζόν ήταν η κατάκτηση του κυπέλλου Γερμανίας, με την επικράτηση με 3-1 στον τελικό σε βάρος της Dortmund! Ωστόσο, το highlight της σεζόν ήταν αναμφίβολα η νίκη με 4-1 σε βάρος της Bayern στο πλαίσιο της 18ης αγωνιστικής. Βεβαίως, το αποτέλεσμα αυτό δεν ήταν ένα απλό ξέσπασμα, αφού η Vfl υπήρξε μία άκρως επιθετική ομάδα σε όλη τη προηγούμενη σεζόν, φιλοδωρώντας με 3 γκολ την Mainz, το Hannover, την Hoffenhaim, την Freiburg, την Stuttgart και την Paderoborn, με 4 γκολ την Leverkusen και την Stuttgart (εκτός), ενώ πέτυχε σε δύο ματς και 5 γκολ, κόντρα σε Leverkusen (εκτός) και Werder Bremen (εκτός)! Αιτία για αυτά τα απίστευτα επιτεύγματα παίκτες όπως ο Bas Dost, o Schurrle, o Perisic και ο επιθετικογενής μπακ Vierinha, μα ασφαλώς ξεχωρίζει όλων ο Kevin De Bruyne. Για το 2015/16 η Wolfsburg εύχεται να είναι μία χρονιά συνέχεια του 2014/15, πράγμα το οποίο σίγουρα μπορεί να επιτύχει αν κρίνουμε από το γεγονός ότι ήδη η σεζόν ξεκίνησε φανταστικά, με την κατάκτηση του γερμανικού Σούπερ Καπ!
BORUSSIA MONCHENGLADBACH. Μία σεζόν πέρα από τις προσδοκίες και των πιο πιστών οπαδών της πραγματοποίησε η Borussia Monchengladbach. Έχοντας τερματίσει 6η μία χρονιά πριν, οι απαιτήσεις στο σύλλογο από την βόρεια Βεστφαλία είχαν ανέβει πολύ ψηλά ενόψει 2014/15· σε σημείο που να σκέφτονται μέχρι και την είσοδο στην τετράδα! H Gladbach, όμως, όχι μόνο κατάφερε να μπει στην τετράδα, μα κατέκτησε και την 3η θέση, η οποία της έδωσε και το τελευταίο απευθείας εισιτήριο για τους ομίλους του ερχόμενου Champions League. Όλα αυτά ήταν αποτέλεσμα της εξαιρετικής δουλειάς που έγινε στην ασπρόμαυρη πλευρά του Ρήνου καθ' όλη τη διάρκεια της σεζόν και ειδικότερα στον β' γύρο. Στο διάστημα αυτό, η Gladbach είχε απολογισμό 12 νίκες, 3 ισοπαλίες και 2 ήττες με σπουδαιότερο επίτευγμα, το "διπλό" στο Allianz Arena με 0-2 κόντρα στην Bayern. Πάντως, το 2015/16 αναμένεται να είναι σημαντικά πιο δύσκολο σε σχέση με την περασμένη χρονιά, αφού η Gladbach θα έχει να διαχειριστεί τρεις διοργανώσεις, όπως και πέρσι, μόνο που σε σχέση με πέρσι τη θέση του Europa League παίρνει το πολύ απαιτητικότερο Champions League. Παράλληλα, σημαντική αναμένεται να είναι η απώλεια του Kruse (πήγε στην Wolfsburg έναντι 12 εκ. €), την οποία θα χρειαστεί να καλύψουν οι Drmic και Thorgan Hazard.
AUGSBURG. Και αν για την Gladbach η χρονιά ήταν απροσδόκητα καλή, τότε τι να πει και η Augsburg; Πολύ μεγάλη επιτυχία για την ομάδα από την ομώνυμη πόλη, η είσοδος στις θέσεις που οδηγούν στην Ευρώπη και μάλιστα η κατάληψη της 5ης θέσης, που οδηγεί απευθείας στους ομίλους του Europa League. Επιτυχία η οποία είναι ακόμα μεγαλύτερη αν συνυπολογίσει κανείς ότι όταν μιλάμε για Άουγκσμπουργκ, μιλάμε για Βαυαρία, περιοχή στην οποία κυριαρχεί το καμάρι του Μονάχου, η Bayern. Κι όμως. Με ένα από τα μικρότερα σε χωρητικότητα γήπεδα στη κατηγορία (30.000 άτομα δύναται να φιλοξενήσει η WWK Arena), η Augsburg, χάρης στους πιστούς οπαδούς της και μία άκρως ισορροπημένη ομάδα πέτυχε ένα μίνι θαύμα. Ισορροπία, η οποία φαίνεται και από τα στατιστικά της ομάδας, καθώς πέτυχε 15 νίκες και 15 ήττες (μαζί με 4 ισοπαλίες), ενώ την ίδια ώρα σκόραρε 43 φορές· όσες ήταν και οι φορές που παραβιάστηκε η εστία της. Ενδιαφέρον θα έχει να παρακολουθήσουμε την Augsburg την προσεχή σεζόν, για να δούμε πως θα διαχειριστεί τρεις διοργανώσεις μαζί.
EINTRACHT FRANKFURT. Έχοντας τερματίσει στην 9η θέση μόνο ευχαριστημένη μπορεί να είναι η Eintracht το φετινό καλοκαίρι. Ομάδα που πιθανότατα θα χρειαζόταν να παλέψει ακόμα και για τη σωτηρία της, με βάση τα προγνωστικά στην αρχή του 2014/15, στην πραγματικότητα δεν κινδύνεψε ποτέ και έφτασε και πολύ κοντά (3 βαθμούς για την ακρίβεια) στην 7η θέση και την έξοδο στην Ευρώπη. Αιτία γι' αυτή την απροσδόκητα καλή σεζόν ήταν η εξαιρετική της παρουσία στη Commerzbank Arena, στην οποία μάζεψε το 75% των βαθμών της, ήτοι 32 από τους 43 βαθμούς. Από το ρόστερ ξεχώρισαν, ασφαλώς, οι Meier και Seferovic, οι οποίοι πήραν το σύλλογο στις πλάτες τους, τόσο με τα γκολ τους, όσο και με τη γενικότερη παρουσία τους. Αν, ωστόσο, η ομάδα της Φρανκφούρτης έχει θέσει σαν στόχο να ανεβεί ένα σκαλί πιο πάνω το 2015/16, θα πρέπει να αρχίσει να παρουσιάζει ένα θετικό πρόσωπο και εκτός έδρας, αφού είναι αδιανόητο για μία ομάδα που θέλει να διεκδικήσει ευρωπαϊκό εισιτήριο να κάνει μόλις δύο τρίποντα μακριά από το σπίτι της.
WERDER BREMEN. Προερχόμενη από μία χρονιά που είχε τερματίσει 12η και έχοντας χάσει το μεγάλο της αστέρι Aaron Hunt, θα περίμενε κανείς ότι η Werder θα χρειαστεί να υπερβεί εαυτόν για να παραμείνει στην Bundesliga. Η ομάδα της Βρέμης, όμως, διέψευσε τους πάντες τερμάτισε 10η και πέρασε τις τελευταίες αγωνιστικές σχετικά άνετη, δίχως να αγχώνεται για την παραμονή. Κύριος συντελεστής ήταν η αποκάλυψη, Franco Di Santo, ο οποίος με 13 κρίσιμα γκολ έκανε σπουδαία σεζόν. Σημαντικό είναι για την Werder, ανεξαρτήτως των στόχων της για την νέα σεζόν, να βελτιώσει επιτέλους την άμυνα της, αφού και φέτος ήταν τραγική, δεχόμενη 65 γκολ, όσα και η τελευταία Paderborn! Πληγή μεγάλη το παθητικό για τους "Πρασινοάσπρους" τα τελευταία χρόνια, αποδεικνύεται και από το γεγονός ότι τη σεζόν που τελείωσε το 60% των αγώνων τους ήταν over 2.5 γκολ, στοιχείο που πρέπει να δουλευτεί οπωσδήποτε, αλλιώς ο κίνδυνος του υποβιβασμού θα επιστρέψει άμεσα.
HANNOVER 96. Υποψήφιο για απευθείας υποβιβασμό ήταν το Hannover στο ξεκίνημα της σεζόν, πράγμα απολύτως φυσιολογικό, μιας και η ομάδα είχε χάσει και τους τρεις σκόρερ της προηγούμενης σεζόν, Huszti, Ya Konan και Diouf! Παρόλα αυτά, οι "Κόκκινοι" (οξύμωρο ότι το σήμα τους είναι καταπράσινο!) έδειξαν ότι είχαν τρομερά ψυχολογικά αποθέματα στην τελική ευθεία του πρωταθλήματος και με 2 ισοπαλίες και 2 νίκες, όχι μόνο απέφυγαν τις θέσεις 18 και 17, αλλά δεν χρειάστηκε να παίξουν ούτε μπαράζ! Σημαντική η συνεισφορά του νεοαποκτηθέντα Kiyotake, ενώ "λίρα εκατό" απεδείχθησαν οι Stindl, Joselu και ο πάντα εξαιρετικός κίπερ Zieler. Σε καμία περίπτωση πάντως, δεν πρέπει να επαναπαυθούν στο Hannover, καθώς η επόμενη σεζόν αναμένεται το ίδιο (αν όχι και πιο) δύσκολη.


Οι ομάδες που "στάθηκαν στο ύψος τους"

BAYERN MUNCHEN. Πρωταθλήτρια Γερμανίας με 10 βαθμούς διαφορά από τη 2η Wolfburg, αποκλεισμός στα ημιτελικά του DFB Pokal στην διαδικασία των πέναλτι από την Dortmund και αποκλεισμός στα ημιτελικά του Champions League από την μετέπειτα τρεμπλούχο Barcelona. Επιτεύγματα που για άλλες ομάδες θα ήταν υπεραρκετά για να βάλουν ένα μεγάλο "συν" σε μία σεζόν, όχι όμως και για την Bayern του Guardiola. Εδώ και μία τριετία η Bayern είναι αδιαμφισβήτητα μία από τις τρεις καλύτερες ομάδες του κόσμου (μαζί με Barcelona και Real Madrid), ωστόσο στην εποχή Pep, η πολυπόθητη κούπα με τα μεγάλα αυτιά δεν έχει έρθει. Την ίδια ώρα, η Bayern έχει αποχαιρετήσει το Champions League δύο διαδοχικές φορές στη φάση των "4" με βαριές ήττες από τα άλλα δύο μέλη των big-3. Φέτος δε, είδε και την Dortmund να την αποκλείει μέσα στο σπίτι της από το κύπελλο Γερμανίας, σε ένα παιχνίδι που έμοιαζε δικό της. Τουλάχιστον, στην Bundesliga οι Βαυαροί δεν έχουν αντίπαλο, αφού και φέτος έφτασαν σε ένα άνετο πρωτάθλημα, συνδυάζοντας και το ωραίο ποδόσφαιρο κατά διαστήματα, με highlight την παραδοσιακή, πλέον, συντριβή του Hamburg· φέτος με 8-0! Για την ερχόμενη σεζόν, στόχος της Bayern (παρά την εν μέρει αποδυνάμωσή της) είναι το treble, αφού και κορυφαίο coach διαθέτει και πληθώρα αστεριών, όπως οι Neuer, Lahm, Alonso, Muller, Robben, Gotze, Lewandowski και οι νεοαποκτηθέντες Douglas Costa και Vidal. Ερωτηματικό παραμένει ωστόσο, η κατάσταση του Frank Ribery.
BAYER LEVERKUSEN. Μέτρια σεζόν και για την Bayer Leverkusen, καθώς δεν μπόρεσε να κάνει το βήμα παραπάνω σε κανένα από τα επιθυμητά μέτωπα. Στο κύπελλο Γερμανίας, η πορεία δεν ήταν η αναμενόμενη, ενώ στο Champions League παρά την πρόκριση στους "16" της διοργάνωσης, έμεινε μια πικρία, λόγω του αποκλεισμού στα πέναλτι από την Atletico Madrid. Στο πρωτάθλημα, δεν έκανε ιδιαίτερα καλό πρώτο γύρο βάσει προγράμματος, μα ήταν αρκετά καλύτερη στο δεύτερο μισό και ιδίως από το Φλεβάρη και μετά όταν και αφοσιώθηκε στα εγχώρια. Με διαφορά η πιο ισορροπημένη από τις συνήθως άκρως επιθετικές γερμανικές ομάδες (εξαιρείται προφανώς η Bayern, που βρίσκεται προς ώρας σε άλλο επίπεδο από τους υπόλοιπους), στηρίζεται κυρίως στις ορέξεις των Bellarabi, Son, Kiessling, Calhanoglu, ενώ διαθέτει και αξιοσημείωτη μεσαία γραμμή με τους Rolfes, Castro και Bender. Γενικότερα, το υλικό της ομάδας είναι πολύ υψηλού επιπέδου και προμηνύει ένα πολύ καλό 2015/16, αρκεί οι "Ασπιρίνες" να εξαργυρώσουν την 4η θέση του πρωταθλήματος, με την είσοδο στους ομίλους του Champions League και όχι του Europa League.
HOFFENHEIM. Ανάλογη σεζόν με την Leverkusen είχε και η Hoffenheim, αφού και αυτή μετά από ένα Ο.Κ. 2013/14 (9η), επιθυμούσε να ανέβει ένα σκαλί και να φτάσει μέχρι την έξοδο στην Ευρώπη. Το σκαλί, δυστυχώς, δεν το ανέβηκε, τουλάχιστον όχι ολόκληρο, καθώς ναι μεν τερμάτισε πιο πάνω από ότι την προηγούμενη σεζόν (8η), εντούτοις έχασε τα προκριματικά του Europa League για δύο βαθμούς. Αυτό εν πολλοίς οφείλεται στην παρουσία της εκτός έδρας, μιας και στην μικρή Rhein-Nekar Arena, η Hoffenheim μάζεψε το 68% των βαθμών της. Πάντως, αφού δεν μπόρεσε να κάνει και φέτος την υπέρβαση η Hoffenheim, δύσκολα θα τα καταφέρει να την βρει ψηλότερα το 2016, ειδικά από τη στιγμή που έχασε έναν από τους σημαντικότερους ποδοσφαιριστές της, τον Βραζιλιάνο Roberto Firmino.
1. FSV MAINZ 05. Και για την Mainz το 2014/15 δεν μπορεί να χαρακτηριστεί καλό, μα ούτε και κακό. Η έκπληξη του προηγούμενου πρωταθλήματος (7η), είχε να διαχειριστεί τρεις διοργανώσεις τη σεζόν που μας πέρασε και η αλήθεια είναι ότι δεν τα κατάφερε και πολύ καλά. Το ευρωπαϊκό όνειρο τελείωσε σχετικά νωρίς, αφού δεν κατάφερε να μπει ούτε στους ομίλους του Europa League, ενώ στο κύπελλο η παρουσία της ήταν απογοητευτική με τον αποκλεισμό από την Chemnitzer, ομάδα 3ης κατηγορίας. Στο πρωτάθλημα, η Mainz δεν ήταν τόσο κακή όσο στις άλλες δύο διοργανώσεις που συμμετείχε, αφού από τη μία μπορεί να μην επανέλαβε την 7η θέση, ωστόσο η μέση της βαθμολογίας και η 11η θέση ήταν ένας καλός τερματισμός. Για την Mainz υπάρχει τόση επιείκεια, διότι το ρόστερ δεν είναι ικανό για κάτι παραπάνω και η ενίσχυση του συλλόγου τα τελευταία χρόνια φαίνεται να στρέφεται γύρω από τη λογική του να "μην χρειαστεί να παλέψουμε για τη σωτηρία". Μοναδική όαση ήταν ο Okazaki, επομένως μοιάζει δύσκολο, μετά και την αποχώρηση του μεγάλου αστεριού, η υπέρβαση για την Mainz το 2015/16.
1. FC KOLN. Για την Koln πρωταρχικός στόχος το 2014/15 ήταν να παραμείνει στην Bundesliga και αυτό, διότι ήταν μία από τις δύο νεοφώτιστες της κατηγορίας. Ο στόχος επετεύχθη και μάλιστα με σχετική ευκολία, μιας και τις τελευταίες αγωνιστικές η Koln ήταν σχετικά αδιάφορη! Με πολύ καλή παρουσία στο Rhein-Energie Stadion και εξαιρετική συγκομιδή βαθμών μακριά από αυτό (19 βαθμούς-5η καλύτερη εκτός έδρας συγκομιδή βαθμών στη Bundesliga!) η Koln δεν κινδύνεψε ιδιαίτερα και η 12η θέση μοιάζει πέρα για πέρα δίκαια. Οι "Τράγοι" χρωστάνε πολλά στον Anthony Ujah, ο οποίος με 10 γκολ χάρισε στην ομάδα του πολύτιμους βαθμούς και στον εαυτό του την κλήση στην εθνική Νιγηρίας και μία μεταγραφή στην Werder Bremen. Ο ενθουσιασμός, όμως, σταματά εδώ για την ομάδα της Κολωνίας, αφού το μέγεθος του συλλόγου απαιτεί την επιστροφή της ομάδας στο γκρουπ των παραδοσιακών γερμανικών δυνάμεων και αυτό θα προσπαθήσει να κάνει η Koln.
HERTHA BERLIN. Και η Hertha Berlin θα μπορούσε να πει κανείς ότι "στάθηκε στο ύψος της". Δίχως σπουδαίο υλικό, με φανερό επιθετικό πρόβλημα και με πρόσφατη την εμπειρία της Zweite Liga, υπήρχαν φόβοι ότι η Hertha μπορεί στο τέλος της σεζόν να αποχαιρετήσει την Bundesliga για δεύτερη φορά μέσα σε τρία χρόνια. Τελικά, ο σύλλογος από την πρωτεύουσα της Γερμανίας, βασιζόμενος στην εξαιρετική αμυντική του τετράδα, τερμάτισε 15ος, ωστόσο δυσκόλεψε λίγο παραπάνω τον εαυτό του, αφού χρειάστηκε μία "λευκή" ισοπαλία κόντρα στην Eintracht στην προτελευταία στροφή για να ανακόψει την τραγική πτώση των τελευταίων αγωνιστικών, η οποία είχε εκμηδενίσει την προσπάθεια όλου του προηγούμενου πρωταθλήματος και οδηγούσε στην δεύτερη κατηγορία. Στην επίθεση, τα κάστανα από τη φωτιά έβγαλαν οι Schieber, Kalou και Ben-Hatira, οι οποίοι έμειναν αυτό το καλοκαίρι στην ομάδα (όπως και ο εξαιρετικός Stocker) και θα κληθούν να δώσουν εκ νέου έναν εφάμιλλο αγώνα το 2015/16. Το σημαντικότερο πρόβλημα της Hertha, όμως, παραμένει και ακούει στο όνομα Olympiastadion. Με τη μικρότερη προσέλευση από όλα τα γήπεδα στη Γερμανία (65,1%, όταν ο μέσος όρος των υπολοίπων 17 κυμαίνεται στο 94,5%!) και με τα αρνητικά που συνοδεύουν τη χρήση ενός σταδίου, δύσκολα μπορεί η έδρα των πρωτευουσιάνων να αποτελέσει φόβητρο για τους αντιπάλους.


Οι ομάδες που απογοήτευσαν

SCHALKE 04. Κάτω από τη βάση παίρνει η Schalke 2014/15, αφού δεν μπόρεσε να πετύχει κανέναν από τους βασικούς της στόχους. Στο πρωτάθλημα, ήθελε να διατηρήσει τη θέση της στην τετράδα, ωστόσο τερμάτισε 6η χάνοντας το εισιτήριο για τους ομίλους του Champions League, πληρώνοντας το κακό της ξεκίνημα (ενδεικτικά χρειάστηκε 5 αγωνιστικές να πάρει το πρώτο τρίποντο). Στο κύπελλο αποκλείστηκε από πολύ νωρίς χάνοντας με 2-1 από την Dynamo Dresden, αποχαιρετώντας τις όποιες ελπίδες της για διάκριση. Ωστόσο, οι "Βασιλικοί Μπλε" χρύσωσαν κάπως το χάπι στο Champions League, μιας και προκρίθηκαν στη φάση των "16", κληρώθηκαν με την Real Madrid, ηττήθηκαν 0-2 στην έδρα τους, έφτασαν, όμως, μια ανάσα από μία επική ανατροπή, νικώντας με 3-4 στο Santiago Bernabeu! Τα προβλήματα, ωστόσο, μέσα στη σεζόν ήταν πολλά και εξαιτίας κάποιων από αυτών αναγκάστηκε να αποτελέσει παρελθόν και ο Di Mateo στο τέλος αυτής. Για την ερχόμενη σεζόν, όλοι στη Schalke επιθυμούν την επιστροφή στην τετράδα, με το υλικό και τη δυναμική της ομάδας να δικαιολογούν αυτές τις προσδοκίες αν και υπήρξε μία σχετική αποδυνάμωση (Farfan, Fuchs, Barnetta).
BORUSSIA DORTMUND. Μακράν η μεγαλύτερη απογοήτευση της χρονιάς στη Γερμανία ήταν η Borussia Dortmund. Οι δευτεραθλητές της Bundesliga 2013/14 βρέθηκαν στο τέλος του περσινού πρώτου γύρου στην τελευταία θέση και με κίνδυνο να υποβιβαστούν! Ασφαλώς, η πολύ μεγάλη ποιότητα του ρόστερ δεν επέτρεψε κάτι τέτοιο να συμβεί και με ντεμαράζ θετικών αποτελεσμάτων στο δεύτερο μισό κατέληξε στην 7η θέση και έσωσε το τελευταίο εισιτήριο του Europa League. Στην Ευρώπη, τα αποτελέσματα ήταν αντιστρόφως ανάλογα. Στην πρώτη φάση του Champions League η Dortmund ήταν εντυπωσιακή, τερματίζοντας πρώτη στον όμιλό της, μα στη φάση των "16" αποκλείστηκε από την Juventus με συνολικό σκορ 5-1. Όσον αφορά το κύπελλο, οι Βεστφαλοί έφτασαν μέχρι τον τελικό, αλλά εκεί αναγκάστηκαν να αποδεχθούν την ανωτερότητα της Wolfsburg και δεν κατάφεραν να αποχαιρετήσουν με ένα τρόπαιο έναν από τους πιο αγαπητούς προπονητές στην ιστορία του συλλόγου, τον Jurgen Klopp. Το μόνο ελαφρυντικό που έχει η κίτρινη πλευρά της κοιλάδας του Ρουρ είναι οι υπερβολικά πολλοί τραυματισμοί που αντιμετώπισε καθ' όλη τη διάρκεια της σεζόν και δεν της επέτρεψαν να βγάλει τις αρετές στον αγωνιστικό χώρο του Westfalen (μεγαλύτερη πληρότητα από κάθε άλλο γήπεδο στην Ευρώπη, αγγίζοντας το 99,6%!). Νέο ξεκίνημα το 2015/16, με νέο τεχνικό τιμ, αλλά ίδιο ουσιαστικά ρόστερ και στόχο την επάνοδο στην ελίτ.
STUTTGART. Πολύ κακή σεζόν έκανε η Stuttgart, η οποία σε καμία περίπτωση δεν περίμενε να περάσει όλη τη χρονιά της παλεύοντας να κρατηθεί στην κατηγορία και όντας σχεδόν μονίμως κάτω από τη ζώνη του υποβιβασμού. Ξεκίνησε, τη σεζόν με υψηλές προσδοκίες και τον Armin Veh στον πάγκο της, μα η τραγική αρχή που έκανε η ομάδα της Στουτγκάρδης ανάγκασαν τον Γερμανό τεχνικό να παραιτηθεί (μετά την ήττα με 0-1 από την Augsburg) και τη θέση του να πάρει ο Huub Stevens. Ο Ολλανδός coach δεν θα έλεγε κανείς ότι βελτίωσε ιδιαίτερα την κατάσταση στη Mercedes-Benz Arena και η Stuttgart συνέχιζε να βαδίζει πρόσω ολοταχώς στην δεύτερη κατηγορία, μέχρι που με τρόπο ανεξήγητο η ομάδα αντέδρασε τρεις αγωνιστικές πριν το φινάλε, πέτυχε ένα απροσδόκητο 3/3 (οι 2 νίκες σε ματς 6ποντα κόντρα σε Hamburger την προτελευταία αγωνιστική και Paderborn την τελευταία) και έμεινε στην κατηγορία. Βασικοί συντελεστές, οι Harnik (9 γκολ), Ginczek (7 γκολ, με το τελευταίο να είναι αυτό της παραμονής) και Gentner (5 γκολ). Το ρόστερ του συλλόγου ενόψει 2015/16 δεν είναι κακό, μα αν η Stuttgart εμφανίσει τις ίδιες παθογένειες, θα βρεθεί πάλι να κυνηγάει το θαύμα την άνοιξη του 2016.
HAMBURGER SV. Το Hamburger παραμένει ακόμα η μοναδική ομάδα που δεν έχει λείψει ποτέ από τα σαλόνια της Bundesliga! Γιατί ξεκινάμε, όμως, με αυτό το τρόπο την ανάλυση της περασμένης του σεζόν; Μα, ασφαλώς, γιατί η ομάδα που εδρεύει στο λιμάνι του Αμβούργου και πέρσι (όπως και τις 2 από τις 3 προηγούμενες σεζόν) πάλεψε με κάθε μέσο για να παραμείνει στην κατηγορία και τελικά τα κατάφερε μέσω της ψυχοφθόρου διαδικασίας των αγώνων μπαράζ. Φέτος, μάλιστα, ξεπέρασε κάθε προσδοκία το θρίλερ που βίωσαν οι οπαδοί της ομάδας, αφού χρειάστηκε να ισοφαρίσουν στο 91' την Karlsruher και έμειναν στην κατηγορία με ένα γκολ στο 115' της παράτασης και ένα πέναλτι που έσωσε ο Adler στο 120' αυτής! Το κακό είναι ότι όσο η ομάδα παραμένει στην κορυφαία κατηγορία δεν γράφει ιστορία μόνο με τρόπο θετικό, αλλά και με αρνητικό, καθώς οι συντριβές είναι μέρος του προγράμματος κάθε χρόνο και κάποιες από αυτές (ιδίως όταν σχετίζεται οι Bayern) είναι άκρως ντροπιαστικές (π.χ. το φετινό 8-0 στην Allianz Arena). Και το 2015/16 ο στόχος θα είναι λογικά η όσο το δυνατόν ταχύτερη (ή έστω δίχως μπαράζ) παραμονή στην κατηγορία, παρά το γεγονός ότι η ομάδα έχει ένα από τα μεγαλύτερα budget της κατηγορίας, πολύ καλό υλικό (αν και έφυγε ο Van der Vaart) και τον Bruno Labbadia τον πάγκο.
FREIBURG. Ιδιαίτερα αρνητικό το 2014/15 για την Freiburg, η οποία εμφανίστηκε κατώτερη των προσδοκιών, δεν εξαργύρωσε την προηγούμενη άνετη παραμονή της (14η θέση με 9 βαθμούς πάνω από τη θέση των μπαράζ) και υποβιβάστηκε με κάτω τα χέρια την τελευταία αγωνιστική αν και έναν αγώνα πριν είχε επικρατήσει της Bayern. Προγνωστικά την ήθελαν να φτάνει μέχρι και κοντά στα μισά του βαθμολογικού πίνακα (10η-11η θέση), μα το σύνολο του Christian Streich ήταν απογοητευτικό. Ο Nils Petersen, πάντως, προσπάθησε να σώσει μόνος του την ομάδα, με τον Γερμανό επιθετικό να πετυχαίνει 5 από τα 9 του γκολ τις τελευταίες 5 αγωνιστικές και να επιχειρεί να αποτρέψει τον διαφαινόμενο υποβιβασμό. Τελικά, ο ταλαντούχος σέντερ-φορ δεν τα κατάφερε και συνεπώς η επόμενη σεζόν θα βρει την ομάδα του να αγωνίζεται στη δεύτερη τη τάξει κατηγορία της Γερμανίας. Το καλό για την Freiburg είναι ότι για το επίπεδο της Zweite Liga δείχνει να είναι αρκετά ισχυρή και έτσι μπορεί να επιχειρήσει την άμεση επάνοδο στην κορυφαία κατηγορία το 2015/16.
PADERBORN. Τι θα μπορούσε να προσάψει κανείς στην μικρή Paderborn, την "σταχτοπούτα" της Bundesliga; Απολύτως τίποτα! Η ομάδα από το βόρειο τμήμα της Βεστφαλίας έπαιξε για πρώτη φορά στην ιστορία της στην κορυφαία κατηγορία, χάρηκε τη συμμετοχή της παίζοντας όμορφο ποδόσφαιρο (βασισμένο στα γερμανικά πρότυπα), πέτυχε μερικές σπουδαίες νίκες (π.χ. κόντρα σε Hamburger, Eintracht, Hertha και Hannover) και έφτασε πολύ κοντά στην παραμονή στην κατηγορία, έστω και μέσω αγώνων μπαράζ. Παρόλα αυτά, η ομάδα πρέπει αναγκαστικά να συμπεριληφθεί στις "ομάδες που απογοήτευσαν", όχι επειδή απογοήτευσε, μα επειδή δέχθηκε αρκετές συντριβές (Bayern-δις, Werder, Mainz, Eintracht), δεν κατάφερε να αναδείξει ούτε έναν σημαντικό σκόρερ που θα τη βοηθούσε να μείνει στην κατηγορία (πρώτος της γκολτζής, ο Kachunga με 6 τέρματα), είχε τη χειρότερη άμυνα (μαζί με την Werder) και τη δεύτερη χειρότερη επίθεση (πίσω μόνο από το Hamburger) και εν τέλει δεν κατάφερε τον πρωταρχικό της στόχο: την παραμονή στην Bundesliga. Πάντως, η πρώτη εμπειρία των νεοφώτιστων κλείνει με θετικά συναισθήματα, ιδίως αν αναλογιστούμε την αγάπη του κόσμου προς την Paderborn (μ.ο. εισιτηρίων 14.401, σε ένα γήπεδο που χωράει 15.000 κόσμο!).


Η καλύτερη ομάδα της σεζόν

Όπως και στις δύο προηγούμενες αναλύσεις μας, έτσι και στην ανάλυση της Bundesliga, επιλέξαμε την κορυφαία 18αδα της σεζόν μαζί με τον καλύτερο προπονητή. Ασφαλώς, αντιρρήσεις θα υπάρξουν, ειδικά από τη στιγμή που πολλά ονόματα της πρωταθλήτριας Bayern απουσιάζουν από την παρακάτω λίστα (Bernat, Alaba και ο προπονητής Pep Guardiola), ενώ και άλλοι ποδοσφαιριστές, οι οποίοι ήταν καταλυτικοί για την πορεία της ομάδας τους το 2014/15 δεν είναι μέλη ούτε της βασικής 11αδας, αλλά ούτε και των 7 αλλαγών. Με τον τρόπο αυτό εκτός επιλογής έμεινε ο εξαιρετικός γκολκίπερ Fahrmann, ο κομβικός χαφ για το παιχνίδι της Werder, Junuzovic, ο "δαίμονας" Bellarabi και ο αναγεννημένος Bas Dost. Όπως και να 'χει, αυτή είναι η καλύτερη ομάδα της Bundesliga 2014/15, όπως την επέλεξε το Footballiacs.gr:

Στον πάγκο: Sommer, Hector, Boateng, Castro, Herrmann, Aubameyang, Lewandowski
Προπονητής: Dieter Hecking