Πέμπτη 26 Μαΐου 2016

Champions League: Τελικός (2015/16)

Champions League: Τελικός (2015/16)




Ένας ακόμα τελικός Champions League, μία ακόμα σεζόν στο τέλος της οποίας ο κάτοχος του τροπαίου θα αναγκαστεί να παραδώσει το θρόνο του σε έναν νέο πρωταθλητή Ευρώπης. 24 χρόνια και το repeat θα πρέπει να περιμένει τουλάχιστον 1 έτος επιπλέον, καθώς η Barcelona υποχρεούται το βράδυ της 28ης Μαΐου να αφήσει την κορυφή είτε για λογαριασμό της Real Madrid, είτε της Atletico Madrid. Το μόνο βέβαιο είναι ότι για 3η σερί σεζόν, η κούπα με τα μεγάλα αυτιά θα κάνει το γύρο κάποιας ισπανικής πλατείας και συγκεκριμένα κάποιας Μαδριλένικης.


Real Madrid
Πώς έφτασε ως εδώ; Πιθανότατα την πιο εύκολη διαδρομή ως τον τελικό που θα μπορούσε να φανταστεί είχε η Real, καθώς οι Merengues δεν αντιμετώπισαν ούτε μία ομάδα που έχει κατακτήσει το Champions League όλη τη σεζόν. Βέβαια σε καμία περίπτωση ο δρόμος τους δεν ήταν στρωμένος με ροδοπέταλα. Στον όμιλο τερμάτισαν πρώτοι, αφήνοντας πίσω τις Paris, Shakhtar και Malmö, με την εντυπωσιακή συγκομιδή των 16 βαθμών και συντρίβοντας 8-0 τους Σουηδούς την τελευταία αγωνιστική. Εν συνεχεία, βρέθηκε στο διάβα τους η Roma. Οι Ρωμαίοι υποτάχθηκαν πολύ πιο εύκολα από το αναμενόμενο, με δύο ήττες 0-2 και 2-0. Ωστόσο, στους "8", η Real Madrid βρέθηκε προ εκπλήξεως. Κόντρα στην πρωτάρα Wolfsburg, οι Μαδριλένοι παρουσιάστηκαν αδιάβαστοι και δίχως φαντασία στο πρώτο παιχνίδι, γνωρίζοντας την ήττα με 2-0 και δυσκολεύοντας πάρα πολύ τη ρεβάνς. Εκεί, το λόγο είχε ο C. Ronaldo, ο οποίος, με 3 προσωπικά γκολ, οδήγησε τη Βασίλισσα στη νίκη 3-0 και την πρόκριση στην επόμενη φάση. Στα ημιτελικά περίμενε μία ακόμα "άγουρη" σε αυτό το επίπεδο ομάδα, η Manchester City. Η Real απέσπασε ισοπαλία 0-0 στο Etihad Stadium, επικράτησε 1-0 στο Santiago Bérnabeu και βρέθηκε στον τελικό πολύ ευκολότερα από ότι φανερώνει το συνολικό σκορ, καθώς οι Πολίτες σε κανένα σημείο από τα 180' των ημιτελικών δεν τόλμησαν το κάτι παραπάνω.
Η μοναδική φορά που πραγματικά ανησύχησε η Real Madrid φέτος ήταν κόντρα στη Wolfsburg, αλλά εκεί το μεγάλο της αστέρι, ο CR7, την πήρε από το χέρι και την οδήγησε σε θρίαμβο 3-0.
Τα αστέρια της ομάδας. Real Madrid και αστέρια του ποδοσφαίρου είναι έννοιες συνυφασμένες μεταξύ τους, ειδικά από τη στιγμή που αφεντικό της Βασίλισσας είναι ο Florentino Pérez. Sergio Ramos, Marcelo, Modric, Kroos, Isco, James Roriguez, Bale, Benzema και Cristiano Ronaldo είναι παίκτες τους οποίους κάθε ομάδα θα ήθελε να έχει στη διάθεσή της. Ειδική μνεία πρέπει να γίνει στην επιθετική τριπλέτα των Blancos, την περίφημη BBC (από τα αρχικά των Bale, Benzema, Cristiano), μία τριπλέτα που σκοράρει ασταμάτητα και αποτελεί πονοκέφαλο για κάθε προπονητή. Βέβαια, στη φετινή διαδρομή της Real στην Ευρώπη αυτό δεν έχει επαληθευθεί. Και ο λόγος είναι ότι ένας εκ των τριών επισκιάζει τους πάντες. Και αυτός ο ένας είναι φυσικά ο Cristiano Ronaldo. Ο Πορτογάλος σούπερ σταρ διανύει μία δαιμονισμένη ευρωπαϊκή σεζόν (ή μία φυσιολογική για τα δικά του στάνταρ!), έχοντας σκοράρει 16 γκολ σε 11 παιχνίδια και απειλώντας το δικό του ρεκόρ των 17 τερμάτων σε μία χρονιά! Αυτή μάλιστα θα είναι η 4η σερί σεζόν κατά την οποία ο CR7 θα ανακηρυχθεί πρώτος σκόρερ του Champions League (μοιράστηκε το βραβείο πέρσι με τους Neymar και Messi), ενώ έχει φτάσει αισίως τα 93 γκολ στο κορυφαίο επίπεδο. Δικαίως, λοιπόν, βαφτίζεται ως το μεγάλο αστέρι της Βασίλισσας και θεωρείται ο απόλυτος πρωταγωνιστής της και φέτος.
Cristiano Ronaldo: 16 γκολ σε 11 ματς Champions League φέτος. Ο απόλυτος πρωταγωνιστής.
Ο προπονητής. Ποιος θα το έλεγε στη Real Madrid ότι θα κυνηγήσει την undécima με τον Zinedine Zidane στον πάγκο της; Σίγουρα η σκέψη υπήρχε να αναλάβει μελλοντικά ο Zizou τα ηνία της δεκάκις πρωταθλήτριας Ευρώπης, αλλά όχι τόσο σύντομα. Και όχι με τόσο άμεσα αποτελέσματα! Στους πρώτους του μήνες ως πρώτος προπονητής σε μία πραγματική ηλεκτρική καρέκλα, από την οποία έχουν απολυθεί προπονητές όπως ο Mourinho και Ancelotti, ο Γάλλος κατόρθωσε να φέρει την ομάδα ένα βήμα πριν την κατάκτηση του 11ου κυπέλλου πρωταθλητριών, αλλά και να κυνηγήσει ένα χαμένο πρωτάθλημα Ισπανίας μέχρι την τελευταία αγωνιστική. Είναι ξεκάθαρο ότι ο νέος head coach των Blancos έχει κάνει πολύ καλή δουλειά στο κομμάτι της ψυχολογίας και ιδιαίτερα στη σχέση του με τους top class παίκτες, πράγμα όχι περίεργο, καθώς ο ίδιος 10-15 χρόνια πριν ήταν στο ίδιο (ή για την ακρίβεια σε ανώτερο) επίπεδο από τους σημερινούς του παίκτες. Βέβαια και τακτικά η Real της εποχής Zizou δείχνει ενδιαφέροντα στοιχεία, ειδικά στον τρόπο με τον οποίο περιορίζει τα αντίπαλα επιθετικά όπλα. Μένει να δούμε αν ο Zidane θα φτάσει στην 1η του χρονιά ως προπονητής στην κατάκτηση ενός τροπαίου που χρειάστηκε 13 χρόνια ως παίκτης.
Zinedine Zidane: ένας τεράστιος παίκτης, ένας εξίσου σπουδαίος(;) coach.

Atlético Madrid
Πώς έφτασε ως εδώ; Αν η πορεία της Real Madrid δεν περιλάμβανε τον αποκλεισμό καμιάς πρώην πρωταθλήτριας Ευρώπης, τότε η πορεία της συμπολίτισσας Atlético ήταν η ακριβώς αντίθετη. Κατετάγη 1η στον όμιλό της, αφήνοντας πίσω τις Benfica, Galatasaray και Astana, νικώντας την τελευταία αγωνιστική μέσα στο Da Luz τους Πορτογάλους με σκορ 1-2. Στη συνέχεια την περίμενε η PSV Eindhoven. Κόντρα στους Ολλανδούς, οι ερυθρόλευκοι της Μαδρίτης δε βρήκαν την λύση σε 210 λεπτά παιχνιδιού, με την πρόκριση να κρίνεται αναπόφευκτα στη διαδικασία των πέναλτι. Εκεί, οι γηπεδούχοι είχαν "νεύρα από ατσάλι" και επικράτησαν 8-7! Ωστόσο, τα νέα γι' αυτούς δεν ήταν καθόλου καλά στην επόμενη φάση, καθώς η κληρωτίδα τους έστειλε πάνω στην κάτοχο του τροπαίου, Barcelona. Έπειτα από την ήττα 2-1 στο Camp Nou, η Atlético γνώριζε ότι ήθελε μόνο νίκη στη ρεβάνς του Vicente Calderón και την πέτυχε· με το τελικό 2-0 να σηματοδοτεί τη 2η ευρωπαϊκή επιτυχία των Rojiblancos απέναντι στους Blaugrana, σε διάρκεια 3ων ετών. Τα δύσκολα, όμως, δεν είχαν τελειώσει γι' αυτούς. Τελευταίο εμπόδιο πριν τον τελικό ήταν η διψασμένη Bayern του Pep Guardiola. Το 1-0 της Ισπανίας, με το υπέροχο γκολ του Saúl Ñiguez, άφησε υποσχέσεις για ένα συναρπαστικό παιχνίδι στο Μόναχο και οι προβλέψεις επαληθεύθηκαν. Μετά από το καλύτερο ματς της διοργάνωσης (μαζί με τα 120' του Bayern-Juventus), η Atléti ηττήθηκε μεν 2-1, αλλά πήρε το εισιτήριο για το Μιλάνο.
O Saul Ñiguez ολοκληρώνει το υπέροχο σλάλομ του με ένα υποδειγματικό πλασέ και γράφει το τελικό Atlético-Bayern 1-0.
Τα αστέρια της ομάδας. Στην Atlético δεν τρέφουν αυταπάτες. Γνωρίζουν ότι απέναντί τους βρίσκεται μία ομάδα με πληθώρα top class ποδοσφαιριστών. Γνωρίζουν, όμως, ότι έχουν και αυτοί πολύ μεγάλες δυνατότητες, οι οποίες σε συνδυασμό με την πίστη στο πλάνο στου Diego Simeone μετατρέπονται σε ικανότητες. Άλλωστε το πραγματικό αστέρι αυτής της ομάδας είναι το σύνολο. Αν πάντως επικεντρωθεί κανείς στις μονάδες τότε ο Oblak (next big thing στον "άσσο") ξεχωρίζει κάτω από τα δοκάρια. Στην άμυνα υπάρχει ο αξεπέραστος Godín, οι εξαιρετικοί ακραίοι Juanfran και Filipe Luís, αλλά και ο νεαρός Giménez. Το καμάρι της ομάδας είναι ασφαλώς η ακούραστη μεσαία της γραμμή, αποτελούμενη από τους Gabi, Koke, Augusto Fernández, Saúl Ñiguez και τον μεγάλο απόντα Tiago. Μπροστά ξεχωρίζουν οι Torres, Jackson Martínez, Carrasco, Vietto και το σπουδαιότερο περιουσιακό στοιχείο της ομάδας ο Antoine Griezmann. Αυτός άλλωστε είναι και ο πρώτος σκόρερ της σε πρωτάθλημα και Champions League με 22 και 7 γκολ αντίστοιχα.
Antoine Griezmann: ο go-to guy της Atlético Madrid.
Ο προπονητής. Όσο οξύμωρο και αν ακούγεται αυτός που ξεχωρίζει στο σύνολο της Atlético δεν είναι κάποιος ποδοσφαιριστής, αλλά ο άνθρωπος που κινεί τα νήματα. Και το όνομα αυτού Diego Simeone. Ο Αργεντινός coach έχει εμφυσήσει στους παίκτες του το μαχητικό πνεύμα που τον διέκρινε και σαν ποδοσφαιριστή και τους έχει κάνει να πιστέψουν στις δυνατότητές τους σε τρομακτικό βαθμό. Λάτρης της τακτικής τελειότητας, έχει αναγάγει σε τέχνη την προσήλωση των παικτών του στο αμυντικό και επιθετικό του πλάνο. Ικανός να κλείσει κάθε χώρο στον αντίπαλο και παράλληλα να εξουδετερώσει κάθε ατομικό όπλο που υπάρχει. Άλλωστε έχει δώσει κατά καιρούς τα διαπιστευτήρια του απέναντι τόσο σε κορυφαίους παίκτες (Messi, Ronaldo, Hazard, Douglas Costa κ.τ.λ.), όσο και απέναντι σε κορυφαίους προπονητές (Mourinho, Ancelotti, Guardiola), πράγμα που ασφαλώς κάνει και τον ίδιο κορυφαίο στη δουλειά του. Βέβαια όποιος νομίζει ότι το πρόβλημα με την Atléti του Cholo είναι μόνο το να βρεις τρόπο να σκοράρεις, κάνει μεγάλο λάθος. Οι Rojiblancos είναι μία εκ των κορυφαίων ομάδων στις στημένες μπάλες (επιθετικές και αμυντικές), ενώ πιθανότατα είναι και η αποτελεσματικότερη στο επιθετικό transition. Το 4-4-2 του Simeone γίνεται με την ίδια ευκολία 4-4-1-1, 4-5-1 ή και 5-4-1 αν το παιχνίδι περάσει στις ειδικές καταστάσεις. Περιττό να γραφτεί ότι πρόκειται για τον πλέον πετυχημένο προπονητή στην ιστορία του συλλόγου, έχοντας κατακτήσει πρωτάθλημα Ισπανίας, κύπελλο Ισπανίας, Σούπερ Καπ Ισπανίας, Europa League και Σούπερ Καπ Ευρώπης και ευρισκόμενος στο πάνθεον των Colchoneros, μαζί ασφαλώς με τους Zamora, Helenio Herrera και Luis Aragonés.
Ο -πάντα εκφραστικός- Diego Simeone έχει κατακτήσει με την αγαπημένη του Atlético όλα τα πιθανά τρόπαια πλην ενός. Αυτό το Σάββατο όμως θα έχει τη 2η ευκαιρία του.

Η ιστορία του Real Madrid v Atlético Madrid
Ασφαλώς οι δύο ομάδες που εδρεύουν στην πρωτεύουσα της Ισπανίας έχουν δώσει μεταξύ τους "αναρίθμητους" αγώνες, κυρίως εντός συνόρων. Για την ακρίβεια το λεγόμενο El Derbi Madrileño θα διεξαχθεί για 213η φορά, με τον απολογισμό μέχρι τώρα να είναι 107 νίκες για τους Blancos, 54 νίκες για τους Rojiblancos και 51 ισοπαλίες. Ωστόσο, εστιάζοντας στα ευρωπαϊκά παιχνίδια (αφού τέτοιο θα είναι και το ματς της 28ης του Μάη), σε σύνολο 6 αγώνων -όλα στο επίπεδο του κυπέλλου Πρωταθλητριών- η Real μετρά 4 νίκες, η Atlético 1 και 1 ματς έχει λήξει ισόπαλο. Ενδεικτικό πάντως το γεγονός ότι οι δύο ομάδες αντιμετώπισαν για πρώτη φορά η μία την άλλη στο επίπεδο των κυπέλλων Ευρώπης το μακρινό 1959 και έκτοτε περίμεναν πάνω από μισό αιώνα για να ξανασυναντηθούν! Το ματς που ξεχωρίζει είναι αναμφίβολα ο προπέρσινος τελικός, με την Atléti να κρατά το τρόπαιο μέχρι το 93ο λεπτό, όταν και ισοφάρισε ο Ramos για να ακολουθήσει στην ημίωρη παράταση η κατάρρευση της εξουθενωμένης Atlético και ο θρίαμβος της αναγεννημένης Βασίλισσας.
Η ιστορία του Real Madrid v Atlético Madrid. To 1959 οι ομάδες υποχρεώθηκαν σε 3ο αγώνα, καθώς δεν υπήρχε ο κανονισμός του εκτός έδρας γκολ.

Ο τρόπος που θα αγωνιστούν
Αν και είναι ασύλληπτα δύσκολο να αντιμετωπίσει ο οποιοσδήποτε αυτές τις δύο ομάδες, εντούτοις δεν είναι καθόλου δύσκολο να μαντέψει κανείς τα πλάνα των δύο προπονητών ή τουλάχιστον το βασικό στήσιμο των δύο ομάδων. Η τυπικά γηπεδούχος Real Madrid θα εμφανιστεί με τον Navas κάτω από τα δοκάρια, τους Carvajal (ίσως Danilo), Ramos, Pepe και Marcelo στην άμυνα και τους Cristiano Ronaldo, Bale, Benzema στην επίθεση, αρκεί φυσικά ο Γάλλος να είναι σε καλή κατάσταση, αφού φέτος έχει χάσει ουκ ολίγα παιχνίδια λόγω τραυματισμού. Το δε μικροπρόβλημα του Πορτογάλου αρχισκόρερ δύσκολα θα τον αφήσει εκτός αρχικής 11αδας. Λίγο περισσότερη σκέψη θέλει η μεσαία γραμμή με τα επικρατέστερα σενάρια να είναι είτε Modric, Kroos, Isco είτε Modric, Casemiro Kroos. Όλα αυτά σε (φαινομενικό) σχηματισμό 4-3-3.
Οι πιθανοί 11 της Real Madrid. Το δίλημμα είναι: Kroos στον άξονα και Isco εσωτερικός χαφ ή Casemiro στον άξονα και Kroos εσωτερικός χαφ;
Και στην Atlético τα πράγματα είναι σχετικά ξεκάθαρα. Ο Oblak θα είναι η τελευταία γραμμή άμυνας πριν την τελική γραμμή, ενώ οι 3 από τους 4 αμυντικούς είναι από τα δεξιά στα αριστερά: Juanfran, Godín και Filipe Luís, με την λογική να υπαγορεύει ότι ο 2ος στόπερ θα είναι ο Giménez. Στη μεσαία γραμμή η τετράδα μοιάζει να έχει κλειδώσει, αποτελούμενη από τους Saúl Ñiguez, Gabi, Augusto Fernández και Koke. Μπροστά το πιθανότερο είναι να βρεθούν οι Griezmann και Torres (ίσως Carrasco), με τον Γάλλο να έχει τον πιο σύνθετο τακτικά ρόλο. Όλα αυτά θα συμβούν σε ένα τύποις 4-4-2 ή 4-4-1-1, το οποίο αναμένεται να μεταβληθεί ανάλογα με την εξέλιξη του αγώνα.
Το 4-4-2 δύσκολα θα το αποχωριστεί ο Simeone, με τους 4 χαφ να αποτελούν την κινητήρια δύναμη της ομάδας και τον Griezmann να έχει πάντοτε έναν πολυδιάστατο ρόλο.

Πρόβλεψη
Και τώρα το δύσκολο μέρος. Η πρόβλεψη για έναν από τους πλέον αμφίρροπους τελικούς των τελευταίων ετών. Η Real Madrid εμφανίζεται να είναι οριακό φαβορί, μα η πραγματική αίσθηση είναι ότι βρισκόμαστε προ των πυλών ενός απόλυτου 50/50. Πάντως ένα εντυπωσιακό στατιστικό στοιχείο είναι ότι αν οι Blancos σηκώσουν το τρόπαιο, θα γίνουν η πρώτη ομάδα που θα κατακτήσει το Champions League δίχως να έχει αντιμετωπίσει καμία πρώην πρωταθλήτρια Ευρώπης. Το ακόμα πιο εντυπωσιακό είναι το γεγονός ότι αν στεφθούν πρωταθλητές Ευρώπης οι Rojiblancos, τότε θα έχουν νικήσει στη σειρά Barcelona, Bayern και Real Madrid, δηλαδή τις 3 τελευταίες πρωταθλήτριες Ευρώπης! Τι θα συμβεί τελικά; Η Real Madrid θα επιβεβαιώσει την κυριαρχία της απέναντι στη συμπολίτισσα ή Atlético Madrid θα πάρει εκδίκηση για την ήττα του 2014; Θα βαφτεί στα λευκά η Plaza de Cibeles ή στα ερυθρόλευκα η Plaza de Canovas;

Τρίτη 26 Απριλίου 2016

Champions League-Europa League: Ημιτελικά (2015/16)

Champions League-Europa League: Ημιτελικά (2015/16)


Όπως πέρσι έτσι και φέτος το Footballiacs.gr είναι εδώ για να αναλύσει τους ευρωπαϊκούς ημιτελικούς σε Champions League και Europa League. Manchester City, Real Madrid, Atletico Madrid και Bayern München είναι έτοιμες να ανταγωνιστούν η μία την άλλη για την διαδοχή της Barcelona στην κορυφή της Ευρώπης, ενώ Shakhtar Donetsk, Villarreal και Liverpool επιθυμούν διακαώς να εκθρονίσουν την Sevilla, με τους Σεβιγιάνους να θέλουν να κατακτήσουν το 3ο σερί Europa League και 5ο συνολικά της ιστορίας τους. Μία στροφή, λοιπόν, πριν τους δύο μεγάλους τελικούς ας δούμε τι ισχύει στα 2 + 2 ζευγάρια των ημιτελικών.

  • Shakhtar Donetsk - Sevilla
    Ξεκίνημα με το Europa League και την μάχη ανάμεσα σε Shakhtar και Sevilla. Ίσως η πιο αξιέπαινη των 8 σφετεριστών των δύο ευρωπαϊκών θρόνων είναι η Shakhtar του Mircea Lucescu. Οι Ουκρανοί έχουν κατορθώσει να βρίσκονται μία ανάσα από την επιστροφή σε ευρωπαϊκό τελικό, παίζοντας όλα τα ματς εκτός έδρας, καθώς η βομβαρδισμένη Donbass Arena δε θυμίζει σε τίποτα το νεότευκτο στολίδι που ήταν πριν 2 χρόνια. Παρά το γεγονός ότι η ομάδα του αγωνίζεται πλέον στο Λβιβ, ο Ρουμάνος τεχνικός (13η σεζόν στον πάγκο της ομάδας!) έχει κατορθώσει να αξιοποιήσει στο έπακρο το υλικό που διαθέτει και με μπροστάρηδες παίχτες όπως οι Eduardo, Ferreyra, Kovalenko, αλλά και ο αειθαλής, captain της ομάδας, Darijo Srna έχει φέρει το σύλλογο σε μία γνώριμη για αυτόν θέση, αφού και πριν 7 χρόνια η Shakhtar είχε βρεθεί στο ίδιο σημείο, φτάνοντας μάλιστα τότε μέχρι το τέλος του δρόμου. Εντυπωσιακό το γεγονός ότι στα φετινά νοκ-άουτ η ομάδα του Donetsk έχει κάνει 3/3 διπλά, επικρατώντας εκτός έδρας των Shalke, Anderlecht και Braga!
    Από την άλλη πλευρά, βρίσκεται η Sevilla. Ό,τι και αν πει κανείς γι' αυτή την ομάδα δεν δείχνει να είναι αρκετό. Οι Σεβιγιάνοι είναι αναμφίβολα η πιο πετυχημένη ομάδα του θεσμού με 4 κατακτήσεις και 2 εξ' αυτών back-to-back. Αν δε, στεφθεί και φέτος κυπελλούχος Ευρώπης, θα γίνει η πρώτη ομάδα που θα καταφέρει ευρωπαϊκό three-peat μετά την Bayern της δεκαετίας του '70! Όσον αφορά τους πρωταγωνιστές της ομάδας του Unai Emery, αυτοί είναι ουκ ολίγοι, αφού ο Ισπανός coach καθοδηγεί ένα άκρως ταλαντούχο σύνολο. Ασφαλώς, μονάδες όπως οι Llorente, Gameiro, Konoplyanka, Banega, Iborra, Vitolo και Kolodziejczak ξεχωρίζουν, όμως το σύνολο είναι η πραγματική ισχύς της Sevilla. Πάντως, πρόκειται ξεκάθαρα για μία ομάδα τελείως διαφορετική από την Shakhtar, καθώς αρέσκεται να έχει τη μπάλα στα πόδια της, δημιουργεί πλήθος "καθαρών" ευκαιριών και στηρίζεται πολύ στη δύναμη της έδρας και το momentum που της δίνει το Sanchez Pizjuan. Αξιοσημείωτο να αναφερθεί είναι το γεγονός ότι οι δύο ομάδες έχουν ξανατεθεί αντιμέτωπες, τη σεζόν 2006/07 στη φάση των "16" της ίδιας διοργάνωσης, όταν η Sevilla σώθηκε χάρης σε γκολ του τότε τερματοφύλακά της Andres Palop στο 90+4 και στη συνέχεια απέκλεισε στην παράταση τους Ουκρανούς, για να φτάσει μέχρι και την κατάκτηση του τροπαίου. Φαβορί; Η Sevilla έχει τον πρώτο λόγο και το κίνητρο για το τρίτο σερί Europa League είναι ασφαλώς πολύ υψηλό, μα και η Shakhtar σίγουρα ονειρεύεται να βρεθεί στον τελικό της Βασιλείας.
    Ο Palop πανηγυρίζει το γκολ του κόντρα στην Shakhtar Donetsk σε ένα από τα πιο δραματικά φινάλε που είδαμε στο πάλαι ποτέ κύπελλο UEFA.

  • Villarreal - Liverpool
    Ακόμα μία ισπανική ομάδα που βασίζεται πάρα πολύ στη δύναμη της έδρας είναι η Villarreal. Viktoria Plzen, Dinamo Minsk, Rapid Wien, Napoli, Bayer Leverkusen και Sparta Praha βίωσαν όλες πολύ δύσκολες στιγμές στο Madrigal για να φύγουν τελικά με το κεφάλι σκυμμένο. Από τη ομάδα ξεχωρίζουν τα ονόματα των Soldado, Soriano και Leo Baptistao, μα αυτός που έχει ξελασπώσει των Marcelino στα ευρωπαϊκά παιχνίδια φέτος είναι ο εξαιρετικός Bakambu. Το βέβαιο είναι ότι το "Κίτρινο Υποβρύχιο" κάνει εκπληκτική σεζόν σε Ευρώπη και Ισπανία (4η θέση στη LigaBBVA) και θα αποτελέσει δυσκολοκατάβλητο αντίπαλο για την Liverpool, αν τελικά οι Κόκκινοι καταφέρουν να το αποκλείσουν.
    Μία Liverpool που έφτασε ως εδώ κάνοντας ότι συνηθίζει η Liverpool να κάνει. Με το επικό 4-3 κόντρα στην Borussia Dortmund να είναι ακόμα νωπό, η ομάδα του Merseyside στοχεύει στο να επιστρέψει στην ευρωπαϊκή ελίτ και η κατάκτηση του φετινού Europa League είναι σίγουρο ένα πρώτο βήμα προς αυτή τη κατεύθυνση. Οι Κόκκινοι οφείλουν πολλά στην καλύτερη "μεταγραφή" τους εδώ και πολλά χρόνια, η οποία ήρθε στη θέση του πάγκου, με την ανάληψη της τεχνικής ηγεσίας από το Jürgen Klopp. O Γερμανός coach έχει επαναφέρει στους οπαδούς την εμπιστοσύνη στην ομάδα και έχει κερδίσει από τους πρώτους κιόλας μήνες κάθε Liverpoolian. Το ρόστερ είναι το καλύτερο των 4 διεκδκητών -χωρίς αυτό να σημαίνει ότι αυτό είναι επιπέδου Liverpool-, με τον παίκτη που ξεχωρίζει να είναι ο ιδιαίτερα ελπιδοφόρος Coutinho και να ακολουθούν οι Origi, Sturridge, Sakho και Clyne. Η Liverpool έχει το πάνω χέρι στο ζευγάρι (ενδεικτικό το γεγονός ότι παραμένει ακόμα αήττητη φέτος στην Ευρώπη), χωρίς αυτό να σημαίνει ότι οι δύο ομάδες έχουν χαοτική διαφορά μεταξύ τους.
    Ένα γκολ και ένας πανηγυρισμός που θα μείνουν στην ιστορία: ο Lovren διαμορφώνει το τελικό 4-3 και ολοκληρώνει την επική ανατροπή της Liverpool απέναντι στη Borussia Dortmund.

  • Manchester City - Real Madrid
    Από το Europa League περνάμε στο Champions League και την μονομαχία ανάμεσα σε Manchester City και Real Madrid. Πρωτόγνωρα θα είναι τα όσα ζήσουν οι παίκτες της Manchester City απέναντι στη Real Madrid, αφού αυτή είναι η παρθενική συμμετοχή τους στους τελευταίους "4" του Champions League. Με εξαίρεση, μάλιστα, τον Yaya Toure, κανείς παίκτης του συλλόγου δεν έχει στεφθεί πρωταθλητής Ευρώπης. Παρόλα αυτά, κοιτώντας το ρόστερ των Πολιτών, μόνο για ρόστερ γεμάτο απειρία δεν μοιάζει. Ένα σύνολο που αποτελείται από μονάδες όπως ο Hart, o Kompany, o Otamendi, o Sagna, o Zabaleta, o Kolarov, o Fernando, o Fernandinho, o De Bruyne, o Silva, o Nasri, o Toure, o Sterling, o Navas και φυσικά ο Agüero. Στα πλεονεκτήματα της Man. City το γεγονός ότι έχει μείνει εκτός κούρσας του πρωταθλήματος (αν και μάχεται για την τετράδα, με συνέπεια να μην είναι τελείως αδιάφορη εντός συνόρων), αλλά και η επιθυμία του Pellegrini να είναι αυτός που θα σταματήσει την πρώην του ομάδα.
    Στο άλλο άκρο, από πλευράς εμπειρίας, βρίσκεται η Real Madrid. Με 26 συμμετοχές σε ημιτελικά Champions League/Κυπέλλου Πρωταθλητριών, είναι η πιο συνηθισμένη ομάδα για να συναντήσει κάποιος σε αυτό το στάδιο της διοργάνωσης. Αν αναλογιστούμε και τον τρόπο που έχουν φτάσει τόσο μακριά φέτος οι Merengues, εύκολα κατανοούμε πόσο επικίνδυνη ομάδα είναι πλέον. Έχοντας γνωρίσει ατιμωτικό αποκλεισμό από το κύπελλο Ισπανίας, όντας πίσω 9 βαθμούς από την Barcelona στο πρωτάθλημα και κουβαλώντας την ήττα με 2-0 από την Wolfsburg στον 1ο προημιτελικό, η Real Madrid δεν ήταν το άλογο για να ποντάρεις στην κούρσα αυτής της σεζόν. Παρόλα αυτά, οι Μαδριλένοι με τον Zidane να είναι ο head coach πια, έχουν αντιστρέψει πλήρως το κλίμα και μπορούν να ελπίζουν ότι θα κλείσουν τη χρονιά με δύο τρόπαια. Πρωτοστάτης -ποιος άλλος;- ο Cristiano Ronaldo, με τον Πορτογάλο να είναι έτοιμος να σπάσει το δικό του άφταστο ρεκόρ των 17 γκολ σε μία σεζόν στο Champions League, καθώς μετράει ήδη 16! Οι δικοί του Blancos είναι ασφαλώς το φαβορί, με την Manchester City να πρέπει να πετύχει το σπουδαιότερο κατόρθωμα της ιστορίας αν θέλει να πάει στο Μιλάνο.
    O Jose Mourinho πανηγυρίζει έντονα το γκολ του Ronaldo στο 90', που διαμόρφωσε το τελικό Real Madrid - Manchester City 3-2 σε μία εκ των δύο μοναδικών συναντήσεων των δύο ομάδων πριν 3 χρόνια στη φάση των ομίλων.

  • Atletico Madrid - Bayern München
    Ολοκληρώνουμε με το -κατά πάσα πιθανότητα- πιο ενδιαφέρον ζευγάρι των 4 ημιτελικών. Τεράστια η ίντριγκα γύρω από το ματσάρισμα της άκρως αμυντικής, πολύ καλής στο ψηλό παιχνίδι και εξαιρετικής στο επιθετικό transition Atletico του Simeone και της φύσει επιθετικής που επιδιώκει την κατοχή μπάλας και την εξάντληση του αντιπάλου από το μόνιμο πρεσάρισμα και τη διαρκή δημιουργία ευκαιριών του Guardiola. Δύο τελείως διαφορετικές σχολές που αμφότερες δύνανται (με αποδείξεις) να φέρουν αποτέλεσμα. Από τη μία πλευρά, η σχολή Cholo, μία σχολή που περιστρέφεται γύρω από τη δυνατότητα του Αργεντινού coach να αφοπλίζει όλα τα επιθετικά όπλα των αντιπάλων και παράλληλα να παίρνει το maximum από το επιτιθέμενο υλικό της δικιάς του ομάδας. H Atletico της τελευταίας 4ετίας είναι μία προσωποποίηση του προπονητή της. Καταναλώνει τεράστια ποσά ενέργειας, βασίζεται πάρα πολύ στο πάθος και την υψηλή ένταση του αγώνα και είναι πολύ ισχυρή στο πνευματικό κομμάτι του παιχνιδιού, γεγονός που της επιτρέπει να αντιστέκεται σε έδρες-φόβητρα και παράλληλα να μετατρέπει το Vicente Calderon σε τόπο μαρτυρίου για τους αντιπάλους της, ιδίως τα πρώτα 20λεπτα κάθε ματς. Από τα παραπάνω, εύκολα εξάγει κάποιος το συμπέρασμα ότι είναι μία ομάδα που στηρίζεται στο σύνολο, στο γκρουπ, μα ακόμα κι έτσι παίκτες όπως ο εξαιρετικός Koke, ο αγέραστος Gabi, ο ακούραστος Godin, οι τίμιοι Juanfran και Luis και ο σούπερ σταρ Griezmann ξεχωρίζουν, με τον Torres να είναι πάντα ικανός να "σκοτώσει" τον αντίπαλο.
    Για την Bayern δύσκολο να γραφτεί κάτι που δεν έχει ήδη τονιστεί στο παρελθόν. Στην 3η και τελευταία χρονιά του Pep Guardiola στο πάγκο της ομάδας, ο στόχος είναι ξεκάθαρος: η κατάκτηση του Champions League. Σκεπτόμενοι και τους αποκλεισμούς των δύο προηγούμενων ετών (ήττα από την Barcelona πέρσι με 3-0, ήττα από την Real Madrid πρόπερσι με 0-4), ένας νέος αποκλεισμός από ισπανική ομάδα, την Atletico τούτη τη φορά, θα σημαίνει ξεκάθαρα ότι η θητεία του Καταλανού τεχνικού θα έχει πρόσημο αρνητικό, παρά την εντός συνόρων κυριαρχία. Άλλωστε από την αρχή της χρονιάς, η ομάδα χτίστηκε με στόχο την επιστροφή στην κορυφή της Ευρώπης. Βέβαια, η Bayern δεν έχει πείσει απολύτως φέτος, αφού δυσκολεύτηκε περισσότερο από αυτό που θα περίμενε κόντρα στην Benfica, ενώ βρέθηκε στο χείλος του γκρεμού με αντίπαλο την περσινή φιναλίστ Juventus, αφού χρειάστηκε ένα γκολ του Müller στις καθυστερήσεις του αγώνα, για να στείλει το ματς στην παράταση και εν τέλει να πάρει την πρόκριση. Ίσως, όμως, μία πιο κυνική version της Bayern να ήταν αυτό που έλειπε από τους Βαυαρούς τα προηγούμενα δύο χρόνια, καθώς πλέον το ψηλό παιχνίδι εντός αντίπαλης περιοχής και τα σουτ από μακρινή απόσταση είναι μέσα στο πρόγραμμα. Αναφορικά με τα αστέρια της ομάδας, είναι ευκολότερο να απαριθμήσει κάποιος τους παίκτες που δεν ξεχωρίζουν από αυτούς που ξεχωρίζουν, μιας και οι Γερμανοί έχουν 12-15 ποδοσφαιριστές που θα ήταν παίκτες πρώτης γραμμής σε όποια ομάδα και αν έπαιζαν. Ειδική μνεία, στον Douglas Costa, με τον αλέγκρο Βραζιλιάνο να είναι αυτός που προστέθηκε σε ένα ήδη πανίσχυρο γκρουπ παικτών, αλλά και τον πληθωρικό Vidal, που έχει βαλθεί να επαναορίσει τη θέση του κεντρικού χαφ. Η Bayern είναι το οριακό φαβορί του ζευγαριού, μα η αίσθηση όλων είναι ότι θα βιώσει 180 (ίσως και παραπάνω) λεπτά ασύλληπτης αγωνιστικής και πνευματικής πίεσης.
    Στιγμιότυπο από τους τελικούς ανάμεσα σε Bayern και Atletico (1974) με τους Adelardo και Hoeness να πρωταγωνιστούν.

Αυτή ήταν η παρουσίαση των 8 μονομάχων των δύο ευρωπαϊκών τροπαίων από το Footballiacs.gr. Από εδώ και πέρα, θα κληθούν οι ίδιοι να επιβεβαιώσουν το χαρακτηρισμό του φαβορί ή να διαψεύσουν την ταμπέλα του αουτσάιντερ. Ευχή όλων μας, οι ημιτελικοί να είναι το ίδιο συναρπαστικοί με την μέχρι τώρα πορεία των δύο διοργανώσεων και να μας χαρίσουν δύο σπουδαίους τελικούς.

Πέμπτη 11 Φεβρουαρίου 2016

Champions League 2015/16 - Φάση των "16"

Champions League 2015/16 - Φάση των "16"


Τα προκριματικά του Champions League τελείωσαν, η φάση των ομίλων τελείωσε, η διακοπή Δεκέμβρη-Φλεβάρη οδεύει και αυτή προς το τέλος της και το πραγματικό Champions League είναι έτοιμο να ξεκινήσει! Όπως και πέρσι, έτσι και φέτος το Footballiacs.gr θα επιχειρήσει να αναλύσει τα ζευγάρια της πρώτης νοκ-αουτ φάσης και να κάνει τις δικές του προβλέψεις αναφορικά με την έκβαση αυτών.

Αρχή με το match-up PSG-Chelsea, με τις δύο ομάδες να είναι αυτές που έκαναν τη σέντρα στη φάση των "16" και την προηγούμενη σεζόν. Ένα déjà vu με την περσινή διασταύρωση, με την Chelsea και τότε να είναι η θεωρητικά ισχυρή του ζευγαριού και η PSG η ανίσχυρη. Παρόλα αυτά, τότε ήταν οι Παριζιάνοι που πέτυχαν σπουδαία πρόκριση, επιβιώνοντας μέσα από τη διαδικασία της παράτασης στο Λονδίνο. Έκτοτε έχουν αλλάξει πολλά και μπορεί και φέτος η φαινομενικά ισχυρή να είναι η Chelsea και η ανίσχυρη η PSG, αλλά κάτι τέτοιο δεν ισχύει επ' ουδενί. Η Chelsea διανύει μία από τις χειρότερες σεζόν τής πρόσφατης ιστορίας της, όντας όχι απλά εκτός διεκδίκησης του πρωταθλήματος στην Αγγλία, αλλά και πολύ μακριά από τα ευρωπαϊκά εισιτήρια. Την ίδια ώρα, οι Παριζιάνοι κυριαρχούν στο γαλλικό πρωτάθλημα, όντας πρωτοπόροι και αήττητοι (!), ενώ στην Ευρώπη ήταν εξαιρετικοί στην πρώτη φάση, αλλά η ύπαρξη της Real Madrid στο γκρουπ δυσκόλεψε αρκετά την υπόθεση «πρωτιά» για τους ίδιους. Έστω και οριακά, παρουσιάζονται φαβορί στις δύο αναμετρήσεις με την Chelsea, μα πρέπει να συνυπολογιστεί το γεγονός ότι οι μπλε του Λονδίνου είναι άλλη ομάδα στην Ευρώπη και την τελευταία 10ετια έχουν αποκτήσει άλλο "βάρος" αγωνιζόμενοι εκτός συνόρων.

Παράλληλα με τη μάχη Παρίσι-Λονδίνο, θα διεξάγονται τα παιχνίδια τής Benfica με την Zenit. Μία από τις ομάδες που ξεχώρισαν στη διαδικασία των ομίλων ήταν η Zenit, καθώς οι Ρώσοι τερμάτισαν 1οι στο γκρουπ τους με απολογισμό 5/6 νίκες και 13 γκολ ενεργητικό. Αναμένεται να βασιστούν στις υπηρεσίες των Garay, Axel Witsel, Hulk και του εντυπωσιακού φέτος Dzyuba (6 γκολ), αλλά και στο πλεονέκτημα της έδρας, μιας και οι Πορτογάλοι εκτός από τα αστέρια τής Αγίας Πετρούπολης θα έχουν να αντιμετωπίσουν και τον ρώσικο καιρό. Και η Benfica, όμως, έχει τις δικές της λύσεις, αφού Luisao, Eliseu, Gaitan, Jimenez, Μήτρογλου και Jonas είναι έτοιμοι να αντιμετωπίσουν τη Zenit. Όσον αφορά το φαβορί; Με αυτό που έχει αποδώσει η Zenit στην πρώτη φάση δικαιούται να χαρακτηρίζεται ως τέτοιο, αλλά και σε αυτό το ζευγάρι η κατάσταση τείνει προς το 50/50.

Η συνέχεια θα δοθεί στην "Αιώνια" πόλη, εκεί όπου η Roma θα κληθεί να ανακόψει την πορεία τής Real Madrid. Μάλλον σαν "δώρο" μπορεί να δει τη συμμετοχή της στα φετινά νοκ-αουτ η Roma με την μέχρι σήμερα πορεία της. Ξεκίνησε αρκετά καλά τη σεζόν, κάνοντας όνειρα ακόμα και για τίτλο, μα αυτή τη στιγμή βρίσκεται σε πολύ άσχημη κατάσταση. Το πρωτάθλημα αποτελεί πλέον «όνειρο θερινής νυκτός», έχει προηγηθεί ο ντροπιαστικός αποκλεισμός από το κύπελλο από την Alessandria, ενώ στην Ευρώπη το γεγονός ότι η Roma συνεχίζει να βρίσκεται στις 16 καλύτερες ομάδες πιθανόν να το οφείλει περισσότερο στις BATE και Bayer, παρά στον εαυτό της. Από την άλλη και η Real δεν βρίσκεται στην καλύτερη δυνατή κατάσταση, καθώς η κακή απόδοση τής ομάδας στο α' μισό της σεζόν οδήγησε στην απόλυση του Rafa Benitez και την προαγωγή του Zidane σε ρόλο πρώτου προπονητή. Ωστόσο, δείχνει να έχει μία σχετική ανάκαμψη και την ίδια ώρα έχει να καυχιέται ότι διαθέτει τον πιο επικίνδυνο παίκτη της διοργάνωσης αυτή τη στιγμή, τον C. Ronaldo των 11 γκολ (και 89 συνολικά)! Σημαντική η απουσία των Bale και Marcelo βεβαίως, μα Ramos, Modric, Isco, James και Benzema είναι εδώ για να στηρίξουν τον CR7 στην προσπάθειά του να επικρατήσει των Florenzi, De Rossi, Pjanic και Totti. Ξεκάθαρα το προβάδισμα το έχει η Βασίλισσα.

Και ακολουθεί το match-up των δύο εκπλήξεων. Μία τέλεια Wolfsburg κατόρθωσε και πήρε τη θέση No. 1 στο δύσκολο όμιλο με Man. Utd, PSV και CSKA παίζοντας εξαιρετικό ποδόσφαιρο. Benaglio, Dante, Naldo, Vierinha, Draxler, Schurrle και Bas Dost συνθέτουν έναν εξαιρετικό κορμό που έχει ένα πολύ καλό supporting cast γύρω του και έναν πολύ ικανό προπονητή, τον coach Hecking, να τον καθοδηγεί. Και αν αποτέλεσε έκπληξη η πρωτιά των δευτεραθλητών Γερμανίας, τι μπορούμε να γράψουμε για την Gent; Σε όμιλο με Zenit, Valencia και Lyon, οι Βέλγοι έκαναν την υπέρβαση, φθάνοντας τους 10 βαθμούς και παίρνοντας το 2ο εισιτήριο για την νοκ-αουτ φάση, αφήνοντας πίσω τους Ισπανούς και Γάλλους. Η κλήρωση, μάλιστα, ήταν αρκετά καλή για την ίδια, μιας και οι "Λύκοι" είναι αρκετά ισχυροί, αλλά σίγουρα πιο επιθυμητοί από τους υπόλοιπους πρωτοπόρους. Η Wolfsburg έχει το πλεονέκτημα με αντίπαλο την Gent, αλλά το timing δεν είναι πολύ καλό γι' αυτήν, αφού μετά την γερμανική χειμερινή διακοπή δεν δείχνει να είναι στο απαραίτητο επίπεδο ετοιμότητας.

Συνεχίζουμε με την 3η μέρα νοκ-αουτ Champions League, η οποία θα φέρει 2 (+2 το βράδυ των ρεβάνς) ενενηντάλεπτα πολύ υψηλού ποδοσφαιρικού επιπέδου. Από τη μία, έχουμε την τιτανομαχία Juventus-Bayern. Η περσινή φιναλίστ του θεσμού, θα θέλει πολύ να επαναλάβει ένα αντίστοιχο επίτευγμα και φέτος, αλλά θα είναι εξαιρετικά δύσκολο αν κρίνουμε από το πρώτο εμπόδιο που έχει μπροστά της. Σε αυτό βέβαια φέρει και η ίδια ευθύνη, αφού κράταγε στα χέρια της την πρωτιά του ομίλου της, αλλά τελικά την έχασε. Το θετικό για την Μεγάλη Κυρία είναι το momentum που έχει, αφού η αρμάδα των Buffon, Chiellini, Bonucci, Pogba, Dybala, Morata και Mandzukic, καθοδηγούμενη από τον Allegri, μετράει 14 (!) σερί νίκες στην Serie A και ετοιμάζεται για το ντέρμπι κορυφής με την Napoli. Στην αντίπερα όχθη, η Bayern έκανε περίπατο τόσο στην πρώτη φάση του Champions League (5/6 νίκες), όσο και στο 1ο μισό της σεζόν στη Γερμανία, όπου και έχει κλειδώσει το πρωτάθλημα. Ο μεγάλος στόχος, όμως, για τους Neuer, Lahm, Alaba, Benatia, Alonso, Vidal, Gotze, Muller, Robben, Ribery, Costa και Lewandowski (7 γκολ) είναι αναμφίβολα το Champions League. Και αν γι' αυτούς είναι ο μεγάλος στόχος, τότε για τον ίδιο τον Guardiola είναι αυτοσκοπός, με τον Καταλανό coach να θέλει στην τελευταία του Βαυαρική παράσταση να στεφθεί πρωταθλητής Ευρώπης. Η Bayern έχει ένα σημαντικό προβάδισμα, αλλά θα ήταν τουλάχιστον αφελές να υποτιμήσει κάποιος την Juve.

Από την άλλη, το δίλημμα αυτά τα δύο βράδια θα είναι μεγάλο, καθώς την ίδια ώρα σε Λονδίνο και Βαρκελώνη θα παίζουν για την πρόκριση στα προημιτελικά ένα από τα πιο ευχάριστα δίδυμα των τελευταίων ετών, η Arsenal με την Barcelona. Για τους Καταλανούς η χρονιά εξελίσσεται πολύ καλά μέχρι στιγμής, καθώς βρίσκονται στην κορυφή της La Liga, ετοιμάζονται να παίξουν στον τελικό του Copa del Rey, ενώ παράλληλα εμφανίζονται ως το φαβορί της αναμέτρησης με τους Λονδρέζους. Η ομάδα κατόρθωσε να παραμείνει σε τροχιά 3 τίτλων παρά την σχεδόν δίμηνη απουσία του καλύτερου παίκτη στον κόσμο για το 2015, Leo Messi, με τον Neymar να μαγεύει το κοινό του Camp Nou και τον Suarez να διανύει "διαολεμένη" σεζόν αφού μέχρι αυτή την ώρα έχει περισσότερα γκολ από ματς που έχει αγωνιστεί! Βέβαια, το momentum σε καμία περίπτωση δεν είναι στο πλευρό των Blaugrana τη δεδομένη χρονική περίοδο, αφού ναι μεν κερδίζουν αλλά δεν πείθουν· και αυτό θα προσπαθήσει να εκμεταλλευτεί η Arsenal. Για τους Κανονιέρηδες, αυτή είναι μία ακόμα χρονιά που τερματίζουν 2οι στους ομίλους, με όλες τις προηγούμενες φορές να το έχουν πληρώσει ακριβά (Monaco, Bayern (δις), Milan, Barcelona). Βέβαια, αν αναλογιστεί κανείς ότι μέχρι την τελευταία αγωνιστική ήταν μονίμως τουλάχιστον στο -3 από τη δεύτερη θέση μάλλον ευχαριστημένοι είναι και με αυτήν. Κατά τα άλλα μία συνηθισμένη σεζόν για την Arsenal της τελευταίας 5ετίας, με τους Λονδρέζους να έχουν τις δυνατότητες να πάνε πολύ ψηλά, μα την ώρα των αποδείξεων να μην εμφανίζονται όπως πρέπει. Φλεβάρης και Μάρτης είναι άκρως σημαντικοί γι' αυτούς, μιας και εκτός από τα ματς με την Barca, περιλαμβάνουν ντέρμπι κορυφής με την Leicester, ματς με Tottenham και Man. Utd και προημιτελικό FA Cup. Είναι το αουτσάιντερ απέναντι στους πρωταθλητές κόσμου, μα οφείλουν και οι ίδιοι στον εαυτό τους μία μεγάλη πρόκριση και μία παρουσία στις 8 καλύτερες ομάδες της Ευρώπης μετά από χρόνια.

Ακολούθως, Atletico Madrid και PSV θα μονομαχήσουν για ένα εισιτήριο για την φάση των προημιτελικών. Οι Rojiblancos κάνουν αρκετά καλή σεζόν ως τώρα, όντας 2οι στο πρωτάθλημα Ισπανίας, έχοντας τερματίσει 1οι στον ευρωπαϊκό τους όμιλο και με μόνο μελανό σημείο τον πρόωρο αποκλεισμό από το εγχώριο κύπελλο. Με τους εξαιρετικούς χειρισμούς του ρόστερ από τον Simeone, μία άμυνα που δέχεται με τρομερή δυσκολία γκολ και έναν Griezmann να βρίσκεται σε μία ακόμα χρονιά "έκρηξης", το κοινό του Vicente Calderon συνεχίζει να έχει υψηλές προσδοκίες και όχι άδικα. Ο σύλλογος φέρεται πλέον σαν ένας οργανισμός που ανήκει στην ευρωπαϊκή ελίτ και αυτό θα προσπαθήσει να επιβεβαιώσει και απέναντι στην PSV. Μία PSV που πήρε ανέλπιστη πρόκριση, κυρίως χάρης τις εμφανίσεις της απέναντι στην ομάδα του πρώην της, Memphis Depay. Εντός συνόρων δίνει τρομερή μάχη με τον Ajax για την κατάκτηση του πρωταθλήματος, γεγονός που δυσκολεύει αρκετά την προσήλωση της στα δύο παιχνίδια με την Atletico. Στα (λίγα, είναι αλήθεια) υπέρ της, το εντός έδρας φετινό ρεκόρ της στην Ευρώπη που λέει 3-0-0. Πάντως, διαμφισβήτητο φαβορί είναι οι Μαδριλένοι, οι οποίοι βέβαια δυσκολεύονται πολλές φορές όταν επιβάλλεται να έχουν οι ίδιοι τα ηνία ενός ζευγαριού, με πρόσφατο παράδειγμα τα περσινά διπλά ματς απέναντι στην Bayer.

Τελευταίο match-up αυτό ανάμεσα σε Dynamo Kyiv και Manchester City. Ίσως το πιο ξεκάθαρο χιαστί της φετινής πρώτης νοκ-αουτ φάσης, καθώς οι Πολίτες θα έχουν την πρώτη μεγάλη τους ευκαιρία να βρίσκονται στην κλήρωση των προημιτελικών του Champions League. Μία ευκαιρία, που την περιμένουν από τη μέρα που πέρασαν σε "αραβικά" χέρια και ξεκίνησε ένα τεράστιο πρότζεκτ 4 ομάδων σε 4 ηπείρους της γης. Και μία ευκαιρία, η οποία έρχεται στο κατάλληλο timing, λίγο πριν γίνει αφεντικό του ποδοσφαιρικού τμήματος ο Pep Guardiola. Οι Citizens είναι δεδομένο ότι πρέπει να αισθάνονται περήφανοι για τη φετινή τους πορεία, αφού οι ίδιοι "έφτιαξαν" την κλήρωση τους, αρπάζοντας τη θέση του ισχυρού από τα χέρια της Juve την τελευταία αγωνιστική. Εντός συνόρων, τα πράγματα είναι περίπλοκα, μιας και League Cup και FA Cup περιμένουν, μα στην Premier League έχουν πέσει και αυτοί θύμα της έκπληξης που ακούει στο όνομα Leicester. Εκτός συνόρων, όμως θα έχουν τον 1ο λόγο με αντίπαλο την Dynamo Kyiv, μία ομάδα που πιθανότατα θα είναι ευχαριστημένη με αυτά που πέτυχε ως εδώ. Άλλωστε το να αφήνεις στην 3η θέση μία ομάδα - regular στα ευρωπαϊκά νοκ-αουτ, όπως η Porto δεν είναι μικρό κατόρθωμα. Εντός Ουκρανίας, η μάχη του πρωταθλήματος είναι μεγάλη με ανταγωνίστρια την Shakhtar και το πιθανότερο είναι ότι η Dynamo έχει στρέψει εκεί το ενδιαφέρον της, χωρίς κανείς να της απαγορεύει να ονειρεύεται μία μεγάλη πρόκριση απέναντι στους δευτεραθλητές Αγγλίας. Παρόλα αυτά, η παρέα των Hart, Kompany, Toure, Silva, Sterling και Aguero έχουν τον πρώτο λόγο για το ποιος εκ των δύο θα συνεχίσει να σκέφτεται ευρωπαϊκά και μετά το πέρας του Μαρτίου.

Αυτές είναι λοιπόν οι 16 ομάδες που διεκδικούν 1 από τις 8 προημιτελικές θέσεις. Θα είναι οι PSG, Zenit, Real Madrid, Wolfsburg, Bayern, Barcelona, Atletico de Madrid και Manchester City στις 8 καλύτερες ομάδες της Ευρώπης; Μήπως έχει αντίρρηση επ' αυτού η Chelsea ή η Benfica; Ή μήπως Roma, Gent, Juventus, Arsenal, PSV ή/και Dynamo Kyiv μπορούν να αποδειχθούν οι εκπλήξεις των φετινών νοκ-αουτ;