Πέμπτη 11 Φεβρουαρίου 2016

Champions League 2015/16 - Φάση των "16"

Champions League 2015/16 - Φάση των "16"


Τα προκριματικά του Champions League τελείωσαν, η φάση των ομίλων τελείωσε, η διακοπή Δεκέμβρη-Φλεβάρη οδεύει και αυτή προς το τέλος της και το πραγματικό Champions League είναι έτοιμο να ξεκινήσει! Όπως και πέρσι, έτσι και φέτος το Footballiacs.gr θα επιχειρήσει να αναλύσει τα ζευγάρια της πρώτης νοκ-αουτ φάσης και να κάνει τις δικές του προβλέψεις αναφορικά με την έκβαση αυτών.

Αρχή με το match-up PSG-Chelsea, με τις δύο ομάδες να είναι αυτές που έκαναν τη σέντρα στη φάση των "16" και την προηγούμενη σεζόν. Ένα déjà vu με την περσινή διασταύρωση, με την Chelsea και τότε να είναι η θεωρητικά ισχυρή του ζευγαριού και η PSG η ανίσχυρη. Παρόλα αυτά, τότε ήταν οι Παριζιάνοι που πέτυχαν σπουδαία πρόκριση, επιβιώνοντας μέσα από τη διαδικασία της παράτασης στο Λονδίνο. Έκτοτε έχουν αλλάξει πολλά και μπορεί και φέτος η φαινομενικά ισχυρή να είναι η Chelsea και η ανίσχυρη η PSG, αλλά κάτι τέτοιο δεν ισχύει επ' ουδενί. Η Chelsea διανύει μία από τις χειρότερες σεζόν τής πρόσφατης ιστορίας της, όντας όχι απλά εκτός διεκδίκησης του πρωταθλήματος στην Αγγλία, αλλά και πολύ μακριά από τα ευρωπαϊκά εισιτήρια. Την ίδια ώρα, οι Παριζιάνοι κυριαρχούν στο γαλλικό πρωτάθλημα, όντας πρωτοπόροι και αήττητοι (!), ενώ στην Ευρώπη ήταν εξαιρετικοί στην πρώτη φάση, αλλά η ύπαρξη της Real Madrid στο γκρουπ δυσκόλεψε αρκετά την υπόθεση «πρωτιά» για τους ίδιους. Έστω και οριακά, παρουσιάζονται φαβορί στις δύο αναμετρήσεις με την Chelsea, μα πρέπει να συνυπολογιστεί το γεγονός ότι οι μπλε του Λονδίνου είναι άλλη ομάδα στην Ευρώπη και την τελευταία 10ετια έχουν αποκτήσει άλλο "βάρος" αγωνιζόμενοι εκτός συνόρων.

Παράλληλα με τη μάχη Παρίσι-Λονδίνο, θα διεξάγονται τα παιχνίδια τής Benfica με την Zenit. Μία από τις ομάδες που ξεχώρισαν στη διαδικασία των ομίλων ήταν η Zenit, καθώς οι Ρώσοι τερμάτισαν 1οι στο γκρουπ τους με απολογισμό 5/6 νίκες και 13 γκολ ενεργητικό. Αναμένεται να βασιστούν στις υπηρεσίες των Garay, Axel Witsel, Hulk και του εντυπωσιακού φέτος Dzyuba (6 γκολ), αλλά και στο πλεονέκτημα της έδρας, μιας και οι Πορτογάλοι εκτός από τα αστέρια τής Αγίας Πετρούπολης θα έχουν να αντιμετωπίσουν και τον ρώσικο καιρό. Και η Benfica, όμως, έχει τις δικές της λύσεις, αφού Luisao, Eliseu, Gaitan, Jimenez, Μήτρογλου και Jonas είναι έτοιμοι να αντιμετωπίσουν τη Zenit. Όσον αφορά το φαβορί; Με αυτό που έχει αποδώσει η Zenit στην πρώτη φάση δικαιούται να χαρακτηρίζεται ως τέτοιο, αλλά και σε αυτό το ζευγάρι η κατάσταση τείνει προς το 50/50.

Η συνέχεια θα δοθεί στην "Αιώνια" πόλη, εκεί όπου η Roma θα κληθεί να ανακόψει την πορεία τής Real Madrid. Μάλλον σαν "δώρο" μπορεί να δει τη συμμετοχή της στα φετινά νοκ-αουτ η Roma με την μέχρι σήμερα πορεία της. Ξεκίνησε αρκετά καλά τη σεζόν, κάνοντας όνειρα ακόμα και για τίτλο, μα αυτή τη στιγμή βρίσκεται σε πολύ άσχημη κατάσταση. Το πρωτάθλημα αποτελεί πλέον «όνειρο θερινής νυκτός», έχει προηγηθεί ο ντροπιαστικός αποκλεισμός από το κύπελλο από την Alessandria, ενώ στην Ευρώπη το γεγονός ότι η Roma συνεχίζει να βρίσκεται στις 16 καλύτερες ομάδες πιθανόν να το οφείλει περισσότερο στις BATE και Bayer, παρά στον εαυτό της. Από την άλλη και η Real δεν βρίσκεται στην καλύτερη δυνατή κατάσταση, καθώς η κακή απόδοση τής ομάδας στο α' μισό της σεζόν οδήγησε στην απόλυση του Rafa Benitez και την προαγωγή του Zidane σε ρόλο πρώτου προπονητή. Ωστόσο, δείχνει να έχει μία σχετική ανάκαμψη και την ίδια ώρα έχει να καυχιέται ότι διαθέτει τον πιο επικίνδυνο παίκτη της διοργάνωσης αυτή τη στιγμή, τον C. Ronaldo των 11 γκολ (και 89 συνολικά)! Σημαντική η απουσία των Bale και Marcelo βεβαίως, μα Ramos, Modric, Isco, James και Benzema είναι εδώ για να στηρίξουν τον CR7 στην προσπάθειά του να επικρατήσει των Florenzi, De Rossi, Pjanic και Totti. Ξεκάθαρα το προβάδισμα το έχει η Βασίλισσα.

Και ακολουθεί το match-up των δύο εκπλήξεων. Μία τέλεια Wolfsburg κατόρθωσε και πήρε τη θέση No. 1 στο δύσκολο όμιλο με Man. Utd, PSV και CSKA παίζοντας εξαιρετικό ποδόσφαιρο. Benaglio, Dante, Naldo, Vierinha, Draxler, Schurrle και Bas Dost συνθέτουν έναν εξαιρετικό κορμό που έχει ένα πολύ καλό supporting cast γύρω του και έναν πολύ ικανό προπονητή, τον coach Hecking, να τον καθοδηγεί. Και αν αποτέλεσε έκπληξη η πρωτιά των δευτεραθλητών Γερμανίας, τι μπορούμε να γράψουμε για την Gent; Σε όμιλο με Zenit, Valencia και Lyon, οι Βέλγοι έκαναν την υπέρβαση, φθάνοντας τους 10 βαθμούς και παίρνοντας το 2ο εισιτήριο για την νοκ-αουτ φάση, αφήνοντας πίσω τους Ισπανούς και Γάλλους. Η κλήρωση, μάλιστα, ήταν αρκετά καλή για την ίδια, μιας και οι "Λύκοι" είναι αρκετά ισχυροί, αλλά σίγουρα πιο επιθυμητοί από τους υπόλοιπους πρωτοπόρους. Η Wolfsburg έχει το πλεονέκτημα με αντίπαλο την Gent, αλλά το timing δεν είναι πολύ καλό γι' αυτήν, αφού μετά την γερμανική χειμερινή διακοπή δεν δείχνει να είναι στο απαραίτητο επίπεδο ετοιμότητας.

Συνεχίζουμε με την 3η μέρα νοκ-αουτ Champions League, η οποία θα φέρει 2 (+2 το βράδυ των ρεβάνς) ενενηντάλεπτα πολύ υψηλού ποδοσφαιρικού επιπέδου. Από τη μία, έχουμε την τιτανομαχία Juventus-Bayern. Η περσινή φιναλίστ του θεσμού, θα θέλει πολύ να επαναλάβει ένα αντίστοιχο επίτευγμα και φέτος, αλλά θα είναι εξαιρετικά δύσκολο αν κρίνουμε από το πρώτο εμπόδιο που έχει μπροστά της. Σε αυτό βέβαια φέρει και η ίδια ευθύνη, αφού κράταγε στα χέρια της την πρωτιά του ομίλου της, αλλά τελικά την έχασε. Το θετικό για την Μεγάλη Κυρία είναι το momentum που έχει, αφού η αρμάδα των Buffon, Chiellini, Bonucci, Pogba, Dybala, Morata και Mandzukic, καθοδηγούμενη από τον Allegri, μετράει 14 (!) σερί νίκες στην Serie A και ετοιμάζεται για το ντέρμπι κορυφής με την Napoli. Στην αντίπερα όχθη, η Bayern έκανε περίπατο τόσο στην πρώτη φάση του Champions League (5/6 νίκες), όσο και στο 1ο μισό της σεζόν στη Γερμανία, όπου και έχει κλειδώσει το πρωτάθλημα. Ο μεγάλος στόχος, όμως, για τους Neuer, Lahm, Alaba, Benatia, Alonso, Vidal, Gotze, Muller, Robben, Ribery, Costa και Lewandowski (7 γκολ) είναι αναμφίβολα το Champions League. Και αν γι' αυτούς είναι ο μεγάλος στόχος, τότε για τον ίδιο τον Guardiola είναι αυτοσκοπός, με τον Καταλανό coach να θέλει στην τελευταία του Βαυαρική παράσταση να στεφθεί πρωταθλητής Ευρώπης. Η Bayern έχει ένα σημαντικό προβάδισμα, αλλά θα ήταν τουλάχιστον αφελές να υποτιμήσει κάποιος την Juve.

Από την άλλη, το δίλημμα αυτά τα δύο βράδια θα είναι μεγάλο, καθώς την ίδια ώρα σε Λονδίνο και Βαρκελώνη θα παίζουν για την πρόκριση στα προημιτελικά ένα από τα πιο ευχάριστα δίδυμα των τελευταίων ετών, η Arsenal με την Barcelona. Για τους Καταλανούς η χρονιά εξελίσσεται πολύ καλά μέχρι στιγμής, καθώς βρίσκονται στην κορυφή της La Liga, ετοιμάζονται να παίξουν στον τελικό του Copa del Rey, ενώ παράλληλα εμφανίζονται ως το φαβορί της αναμέτρησης με τους Λονδρέζους. Η ομάδα κατόρθωσε να παραμείνει σε τροχιά 3 τίτλων παρά την σχεδόν δίμηνη απουσία του καλύτερου παίκτη στον κόσμο για το 2015, Leo Messi, με τον Neymar να μαγεύει το κοινό του Camp Nou και τον Suarez να διανύει "διαολεμένη" σεζόν αφού μέχρι αυτή την ώρα έχει περισσότερα γκολ από ματς που έχει αγωνιστεί! Βέβαια, το momentum σε καμία περίπτωση δεν είναι στο πλευρό των Blaugrana τη δεδομένη χρονική περίοδο, αφού ναι μεν κερδίζουν αλλά δεν πείθουν· και αυτό θα προσπαθήσει να εκμεταλλευτεί η Arsenal. Για τους Κανονιέρηδες, αυτή είναι μία ακόμα χρονιά που τερματίζουν 2οι στους ομίλους, με όλες τις προηγούμενες φορές να το έχουν πληρώσει ακριβά (Monaco, Bayern (δις), Milan, Barcelona). Βέβαια, αν αναλογιστεί κανείς ότι μέχρι την τελευταία αγωνιστική ήταν μονίμως τουλάχιστον στο -3 από τη δεύτερη θέση μάλλον ευχαριστημένοι είναι και με αυτήν. Κατά τα άλλα μία συνηθισμένη σεζόν για την Arsenal της τελευταίας 5ετίας, με τους Λονδρέζους να έχουν τις δυνατότητες να πάνε πολύ ψηλά, μα την ώρα των αποδείξεων να μην εμφανίζονται όπως πρέπει. Φλεβάρης και Μάρτης είναι άκρως σημαντικοί γι' αυτούς, μιας και εκτός από τα ματς με την Barca, περιλαμβάνουν ντέρμπι κορυφής με την Leicester, ματς με Tottenham και Man. Utd και προημιτελικό FA Cup. Είναι το αουτσάιντερ απέναντι στους πρωταθλητές κόσμου, μα οφείλουν και οι ίδιοι στον εαυτό τους μία μεγάλη πρόκριση και μία παρουσία στις 8 καλύτερες ομάδες της Ευρώπης μετά από χρόνια.

Ακολούθως, Atletico Madrid και PSV θα μονομαχήσουν για ένα εισιτήριο για την φάση των προημιτελικών. Οι Rojiblancos κάνουν αρκετά καλή σεζόν ως τώρα, όντας 2οι στο πρωτάθλημα Ισπανίας, έχοντας τερματίσει 1οι στον ευρωπαϊκό τους όμιλο και με μόνο μελανό σημείο τον πρόωρο αποκλεισμό από το εγχώριο κύπελλο. Με τους εξαιρετικούς χειρισμούς του ρόστερ από τον Simeone, μία άμυνα που δέχεται με τρομερή δυσκολία γκολ και έναν Griezmann να βρίσκεται σε μία ακόμα χρονιά "έκρηξης", το κοινό του Vicente Calderon συνεχίζει να έχει υψηλές προσδοκίες και όχι άδικα. Ο σύλλογος φέρεται πλέον σαν ένας οργανισμός που ανήκει στην ευρωπαϊκή ελίτ και αυτό θα προσπαθήσει να επιβεβαιώσει και απέναντι στην PSV. Μία PSV που πήρε ανέλπιστη πρόκριση, κυρίως χάρης τις εμφανίσεις της απέναντι στην ομάδα του πρώην της, Memphis Depay. Εντός συνόρων δίνει τρομερή μάχη με τον Ajax για την κατάκτηση του πρωταθλήματος, γεγονός που δυσκολεύει αρκετά την προσήλωση της στα δύο παιχνίδια με την Atletico. Στα (λίγα, είναι αλήθεια) υπέρ της, το εντός έδρας φετινό ρεκόρ της στην Ευρώπη που λέει 3-0-0. Πάντως, διαμφισβήτητο φαβορί είναι οι Μαδριλένοι, οι οποίοι βέβαια δυσκολεύονται πολλές φορές όταν επιβάλλεται να έχουν οι ίδιοι τα ηνία ενός ζευγαριού, με πρόσφατο παράδειγμα τα περσινά διπλά ματς απέναντι στην Bayer.

Τελευταίο match-up αυτό ανάμεσα σε Dynamo Kyiv και Manchester City. Ίσως το πιο ξεκάθαρο χιαστί της φετινής πρώτης νοκ-αουτ φάσης, καθώς οι Πολίτες θα έχουν την πρώτη μεγάλη τους ευκαιρία να βρίσκονται στην κλήρωση των προημιτελικών του Champions League. Μία ευκαιρία, που την περιμένουν από τη μέρα που πέρασαν σε "αραβικά" χέρια και ξεκίνησε ένα τεράστιο πρότζεκτ 4 ομάδων σε 4 ηπείρους της γης. Και μία ευκαιρία, η οποία έρχεται στο κατάλληλο timing, λίγο πριν γίνει αφεντικό του ποδοσφαιρικού τμήματος ο Pep Guardiola. Οι Citizens είναι δεδομένο ότι πρέπει να αισθάνονται περήφανοι για τη φετινή τους πορεία, αφού οι ίδιοι "έφτιαξαν" την κλήρωση τους, αρπάζοντας τη θέση του ισχυρού από τα χέρια της Juve την τελευταία αγωνιστική. Εντός συνόρων, τα πράγματα είναι περίπλοκα, μιας και League Cup και FA Cup περιμένουν, μα στην Premier League έχουν πέσει και αυτοί θύμα της έκπληξης που ακούει στο όνομα Leicester. Εκτός συνόρων, όμως θα έχουν τον 1ο λόγο με αντίπαλο την Dynamo Kyiv, μία ομάδα που πιθανότατα θα είναι ευχαριστημένη με αυτά που πέτυχε ως εδώ. Άλλωστε το να αφήνεις στην 3η θέση μία ομάδα - regular στα ευρωπαϊκά νοκ-αουτ, όπως η Porto δεν είναι μικρό κατόρθωμα. Εντός Ουκρανίας, η μάχη του πρωταθλήματος είναι μεγάλη με ανταγωνίστρια την Shakhtar και το πιθανότερο είναι ότι η Dynamo έχει στρέψει εκεί το ενδιαφέρον της, χωρίς κανείς να της απαγορεύει να ονειρεύεται μία μεγάλη πρόκριση απέναντι στους δευτεραθλητές Αγγλίας. Παρόλα αυτά, η παρέα των Hart, Kompany, Toure, Silva, Sterling και Aguero έχουν τον πρώτο λόγο για το ποιος εκ των δύο θα συνεχίσει να σκέφτεται ευρωπαϊκά και μετά το πέρας του Μαρτίου.

Αυτές είναι λοιπόν οι 16 ομάδες που διεκδικούν 1 από τις 8 προημιτελικές θέσεις. Θα είναι οι PSG, Zenit, Real Madrid, Wolfsburg, Bayern, Barcelona, Atletico de Madrid και Manchester City στις 8 καλύτερες ομάδες της Ευρώπης; Μήπως έχει αντίρρηση επ' αυτού η Chelsea ή η Benfica; Ή μήπως Roma, Gent, Juventus, Arsenal, PSV ή/και Dynamo Kyiv μπορούν να αποδειχθούν οι εκπλήξεις των φετινών νοκ-αουτ;