Τετάρτη 20 Μαΐου 2015

Europa League: Τελικός

Europa League: Τελικός


Sevilla-Dnipro ή Dnipro-Sevilla αν προτιμάτε, συνθέτουν ένα από τα πλέον απρόσμενα ζευγάρια του φετινού τελικού του Europa League. Στη μία γωνία του ρινγκ θα βρίσκετε η ομάδα της Ανδαλουσίας και κάτοχος του τροπαίου, ενώ στην άλλη γωνία η πρωτάρα σε ευρωπαϊκούς τελικούς ουκρανική ομάδα.

Dnipro
Πώς έφτασε ως εδώ; Η Dnipro έχει διεκπεραιώσει ένα από τα σύγχρονα θαύματα του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου με την συμμετοχή της στον τελικό της δεύτερης στη τάξη ευρωπαϊκής διοργάνωσης. Ξεκινώντας από τα play-off του Αυγούστου, απέκλεισε την κροατική Hajduk Split με νίκη 2-1 εντός και λευκή ισοπαλία εκτός, για να τοποθετηθεί στο 5ο γκρουπ μαζί με Inter, Saint-Etienne και Qarabag. Δίχως να είναι φαβορί για την πρόκριση, πέρασε χάρης στη νίκη της την τελευταία αγωνιστική σε βάρος της Saint-Etienne (1-0 με γκολ του Fedetskiy), για να αρχίσει από εκείνο το σημείο και έπειτα την ξέφρενη πορεία της στα νοκ-αουτ. Στη φάση των "32" απέκλεισε τον Ολυμπιακό με συνολικό σκορ 4-2 (2-0 στην Ουκρανία, 2-2 στην Ελλάδα) και εν συνεχεία άφησε εκτός διοργάνωσης τον Ajax, νικώντας με 1-0 στο Κίεβο και έχοντας υποστεί "γλυκιά" ήττα 2-1 στην παράταση στο Άμστερνταμ. Στα προημιτελικά ήταν η σειρά της Brugge να πιει το πικρό ποτήρι του αποκλεισμού από τους Ουκρανούς (0-0 στο Βέλγιο, 1-0 στην Ουκρανία), για να φτάσουμε στα ημιτελικά και τη δια πυρός και σιδήρου πρόκριση κατά της Napoli, με 1-1 στο San Paolo και 1-0 στο Olympiyskyi.
Τα "αστέρια" της ομάδας. Υπάρχει ξεκάθαρα ένας ποδοσφαιριστής που ξεχωρίζει από την φετινή Dnipro. Ο λόγος για τον 25χρονο Yevhen Konoplyanka. Ο επιθετικογενής παίκτης των Ουκρανών ξεχωρίζει με την ποιότητά του και το πολυδιάστατο παιχνίδι του. Είναι εξαιρετικός στην τακτική προσήλωση, ωστόσο χάρης στο ταλέντο του συχνά παίζει εκτός συστήματος, καταφέρνοντας να δημιουργήσει ρήγματα στις αντίπαλες άμυνες είτε με τις ατομικές ενέργειες που ολοκληρώνει, είτε με το μοίρασμα της μπάλας, είτε ακόμα και με τις τοποθετήσεις του. Είναι δεδομένο ότι την επόμενη σεζόν θα αγωνίζεται στο υψηλότερο επίπεδο, συνεπώς είναι και ένα κίνητρο γι' αυτόν να δείξει την αξία του στο ματς τίτλου. Από εκεί και πέρα δεν ξεχωρίζουν κάποιοι παίχτες (ίσως μόνο ο -όχι πάντα- βασικός Kalinic), αφού η Dnipro δεν βασίζεται σε προσωπικότητες, αλλά στην ομαδικότητά της.


(Ο Konoplyanka αποτελεί την κύρια πηγή κινδύνου για τους αμυντικούς της Sevilla.)

Ο προπονητής. Ο Myron Markevych είναι αναμφίβολα ο κύριος λόγος που οι Ουκρανοί, αν και μονίμως αουτσάιντερ, βρίσκονται πλέον μια ανάσα από την κατάκτηση του τροπαίου. Ο πολύπειρος τεχνικός έπειτα από 9 χρόνια στην Metalist Kharkiv αποφάσισε το προηγούμενο καλοκαίρι να αναλάβει την τύχη της Dnipro, καταφέρνοντας να ξεπεράσει τις προσδοκίες και του πιο αισιόδοξου οπαδού του συλλόγου. Έχοντας προσδώσει στην ομάδα ένα σκληροτράχηλο χαρακτήρα με μεγάλη τακτική πειθαρχία, ιδιαίτερα στο κομμάτι της άμυνας (εξ' ου και το γεγονός ότι η Dnipro είναι, βάσει καρτών και φάουλ κατά, η πιο σκληρή ομάδα της διοργάνωσης) και δίνοντας μία σχετική ελευθερία στους παίχτες της επιθετικής γραμμής, ο Markevych κατάφερε να δημιουργήσει ένα δυσκολοκατάβλητο σύνολο, που βασίζεται πολύ στη διατήρηση της ανέπαφης εστίας και στην επίτευξη τουλάχιστον ενός τέρματος μέσω ελαχίστων ευκαιριών.

(Από μία μεγάλη σχολή προπονητών -αυτή του πρώην ανατολικού μπλοκ- προέρχεται ο Markevych, την οποία και τιμά.)

Sevilla
Πώς έφτασε ως εδώ; Η Sevilla στην αφετηρία του Europa League 2014-2015 ήταν η κάτοχος του τροπαίου και κατά συνέπεια η team-to-beat. Δεν έκανε καλό ξεκίνημα, καθώς τερμάτισε δεύτερη στους ομίλους πίσω από την Feyenoord απογοητεύοντας σε κάποια παιχνίδια (2-2 εκτός έδρας με την Rijeka, 0-0 εκτός έδρας με την Standard Liege). Στα νοκ-αουτ, όμως, οι Σεβιγιάνοι έδειξαν ποιος είναι το αφεντικό. Αντιμετωπίζοντας σε όλους τους γύρους πολύ δύσκολες ομάδες, κατόρθωσαν να φτάσουν ως τον τελικό με σχετική ευκολία, με την μόνη ομάδα που μπόρεσε να ορθώσει το ανάστημά της στην ομάδα της Ανδαλουσίας να είναι η Zenit. Με τον τρόπο αυτό υπέκυψαν κατα σειρά η Gladbach (4-2 συνολικό σκορ), Villarreal (5-2 συνολικό σκορ), Zenit (4-3 συνολικό σκορ) και Fiorentina (5-0 συνολικό σκορ).
Τα "αστέρια" της ομάδας. Η Sevilla βρίσκεται στην ευχάριστη θέση να διαθέτει ένα ρόστερ γεμάτο με ποιοτικούς ποδοσφαιριστές. Λίγες ομάδες στη διοργάνωση μπορούν να καυχηθούν ότι έχουν στις τάξεις τους ονόματα όπως ο Tremoulinas, o Reyes, o Iborra, o Banega, o Vitolo, o Vidal, o Mbia ή o Gameiro. Ωστόσο, ο παίχτης που ξεχωρίζει, ακούει στον όνομα Carlos Bacca. Οι Ισπανοί έχουν βρει στο πρόσωπο του Κολομβιανού σέντερ φορ έναν ποδοσφαιριστή που έχει τρομερή ευχέρεια στο γκολ και αποτελεί κίνδυνο θάνατο εντός περιοχής, τόσο με την μπάλα στον αέρα όσο και κάτω. Φέτος μετρά 26 γκολ σε όλες τις διοργανώσεις (5 στο Europa League) και αποτελεί τον υπ' αριθμόν No 1 κίνδυνο για την άμυνα της Dnipro.
(Carlos Bacca, ο βασικός πονοκέφαλος του Markevych εν όψει τελικού.)
Ο προπονητής. Μόνο θαυμασμό μπορεί να προκαλέσει ο Unai Emery στη 10ετή του πορεία ως προπονητής. Ιδιαίτερα όταν αναλαμβάνει ομάδες της χώρας του ξέρει πως να φέρνει τα επιθυμητά αποτελέσματα, έχοντας επιδείξει σπουδαίο έργο σε Lorca Deportiva, Almeria, Valencia και Sevilla, με ένα ατυχές διάλειμμα στη ρωσική Spartak Moscow. Άλλωστε, πρόκειται για τον πρωτομάστορα της περσινής Sevilla που κατέκτησε με τον πιο ανέλπιστο τρόπαιο το Europa League (πρόκριση στο τελευταίο λεπτό κόντρα στην Valencia, νίκη στα πέναλτι στον τελικό κόντρα στην Benfica). Αντίθετα με την πεποίθηση που υπάρχει για τους Ισπανούς προπονητές, ο Emery δουλεύει πολύ την ανασταλτική λειτουργία της ομάδας, ενώ φροντίζει να έχει συμμετοχή όλο το σύνολό του στην ανάπτυξη του επιθετικού του πλάνου, εξ' ου και οι πολλοί σκόρερ που έχει στο Europa League (11 στον αριθμό).
(Ο Unai Emery θέλει να επαναλάβει το θρίαμβο του συμπατριώτη του Juande Ramos και να κατακτήσει δύο σερί τρόπαια Europa League με την Sevilla.)

Η ιστορία του Dnipro-Sevilla
Με την Dnipro να μην έχει να επιδείξει πολλές συμμετοχές στα ευρωπαϊκά κύπελλα, είναι αναμενόμενο οι δύο ομάδες να μην έχουν συναντηθεί ποτέ μεταξύ τους. "Φτωχή", όμως, είναι και η ιστορία της Dnipro κόντρα σε ισπανικές ομάδες, όπως και της Sevilla κόντρα σε ουκρανικές. H Dnipro έχει παίξει μόλις μία φορά με αντίπαλο ομάδα από την Ισπανία, πριν 10 χρόνια στο πλαίσιο των ομίλων του παλαιού κυπέλλου UEFA (ήττα 2-1 από την Zaragoza). Παράλληλα, η Sevilla έχει τέσσερα ματς κόντρα σε ομάδες της Ουκρανίας με απολογισμό 3 νίκες και 1 ισοπαλία.

Πως θα αγωνιστούν
Παρακάτω μπορείτε να δείτε με ποιο σχήμα είναι πιθανότερο οι Markevych και Emery να παρατάξουν τις ομάδες τους στον αγωνιστικό χώρο του σταδίου Narodowy της Βαρσοβίας. Αμφότεροι αναμένεται να ξεκινήσουν με αμυντικό προσανατολισμό, με τους Σεβιγιάνους να είναι η ομάδα που θεωρητικά θα ψάξει εντονότερα τη δημιουργία ευκαιριών. Φυσικά κάτι τέτοιο θα εξαρτηθεί και από την εξέλιξη του αγώνα και το ποια θα είναι η διακύμανση του σκορ.
(Με 4-2-1-3 αναμένεται να "κατεβούν" στο γήπεδο αμφότεροι οι διεκδικητές.)

Πρόβλεψη
H Sevilla είναι το φαβορί. Ξεκάθαρα. Το θέμα είναι ποιος τολμάει να ποντάρει τα λεφτά του κόντρα στη φετινή Dnipro. Σημαντικό το γεγονός ότι η Sevilla πάει για τη δεύτερη back-to-back κατάκτηση Europa League της ιστορίας της (2005/06-2006/07 η πρώτη), την ώρα που η Dnipro στοχεύει στον πρώτο της ευρωπαϊκό τίτλο. Συνεπώς, το κίνητρο είναι μεγάλο και για τους δύο μονομάχους και το μόνο που μένει είναι να δούμε ποιος θα έχει με το μέρος του τις λεπτομέρειες για να φτάσει στην κατάκτηση του τροπαίου.

Τρίτη 5 Μαΐου 2015

Champions League-Europa League: Ημιτελικά

Champions League-Europa League: Ημιτελικά


Και φτάσαμε αισίως στον Μάιο! Ο μήνας που παραδοσιακά σηματοδοτεί την λήξη των περισσότερων ευρωπαϊκών πρωταθλημάτων, είναι και ο μήνας που είθισται να δίνει τις φιναλίστ των ευρωπαϊκών διοργανώσεων. Dnipro, Napoli, Sevilla και Fiorentina από την μία και Juventus, Real Madrid, Barcelona και Bayern από την άλλη βρίσκονται πλέον στην τελευταία στροφή πριν την τελική ευθεία και τη διεκδίκηση των Europa και Champions League αντίστοιχα. Πάμε, λοιπόν, να αναλύσουμε τα τέσσερα ζευγάρια της τελευταίας νοκ-αουτ φάσης πριν από τους δύο μεγάλους τελικούς.
  • Napoli-Dnipro
    Πόσο πιο μακριά μπορεί να φτάσει; Αυτή η Dnipro έχει βαλθεί να τρελάνει του πάντες φέτος! Κατόρθωσε σε τρεις φάσεις στη σειρά (4 αν υπολογίσουμε και την φάση των ομίλων) να προκριθεί, όντας αουτσάιντερ. Κυριότερο όπλο της σε αυτή την άνευ προηγουμένου (αφού πρώτη φορά φτάνουν οι Ουκρανοί στα ημιτελικά ευρωπαϊκής διοργάνωσης) είναι -τι έκπληξη!- η έδρα της. Αν και στο 5ο γκρουπ ηττήθηκε δύο φορές στην Ουκρανία, στα νοκ-αουτ έχει το απόλυτο στο σπίτι της και μάλιστα ο τρόπος που έχει έρθει αυτό το 3x3 είναι εντυπωσιακός, μιας και δεν έχει δεχθεί κανένα γκολ (2-0, 1-0 και 1-0). Ωστόσο, το οξύμωρο στην υπόθεση είναι ότι η Dnipro μέχρι στιγμής παίζει στο Olimpiyskyi του Κιέβου και όχι στο πραγματικό της σπίτι, με συνέπεια το επίτευγμά της να αποκτά ακόμα μεγαλύτερη αξία.
    (Στιγμιότυπο από την "φτωχή" ιστορία Dnipro-Napoli. Οι δύο ομάδες έχουν βρεθεί αντιμέτωπες μόλις δύο φορές στο παρελθόν.)
    Βεβαίως, τώρα καλείται να αντιμετωπίσει το μεγαλύτερο (βάσει αποδόσεων) φαβορί για τον τίτλο. Μπορεί οι κληρώσεις να ήταν "καλές" ως τώρα για τους Ουκρανούς -πράγμα που δεν συμβαίνει με τους Ναπολιτάνους- μα αυτή τη φορά το εμπόδιο είναι πολύ υψηλό. Η Napoli του Benitez και των Hamsik, Higuain, De Guzman, Mertens και Callejon είναι ομάδα πολύ υψηλού επιπέδου (το αποδεικνύει η πορεία της τόσο εντός όσο και εκτός συνόρων) και κατάφερε στον προηγούμενο γύρο να ισοπεδώσει την ομάδα-φόβητρο Wolfsburg, με το εμφατικό 1-4. Ξεκάθαρο προβάδισμα η Napoli, που ζει και πάλι μέρες 1989, μα εδώ που φτάσαμε η Dnipro έχει 25% πιθανότητες για τον τίτλο και σκοπεύει να τις εξαντλήσει όλες.
    (Η ιστορία Dnipro-Napoli. Απόλυτη ισορροπία.)

  • Sevilla-Fiorentina
    Ζευγάρι που θα μπορούσε να είναι κάλλιστα και ο τελικός της διοργάνωσης αυτό ανάμεσα σε Sevilla και Fiorentina, πράγμα λογικό από την στιγμή που βρισκόμαστε μία φάση μακριά από το ματς τίτλου. Η ομάδα του θεσμού είναι αναμφίβολα η Sevilla την τελευταία δεκαετία, αφού στο διάστημα 2006-2015 μετράει τρεις τίτλους UEFA Cup/ Europa League και βρίσκεται καθ' οδόν για τον τέταρτο (δεύτερο back-to-back). Οι κάτοχοι του τροπαίου έχουν αποδείξει με τον πλέον πειστικό τρόπο ότι η περσινή τους επιτυχία δεν ήταν ούτε προϊόν τύχης, αλλά ούτε και προϊόν ποιότητας συγκεκριμένων μονάδων (π.χ. Rakitic). Φέτος έχουν αποκλείσει εξαιρετικές ομάδες, με τις Gladbach, Villarreal και Zenit να γεύονται από πρώτο χέρι την καρδιά του πρωταθλητή. Μεγάλο όπλο τους είναι ο ρυθμός που αποκτούν κατά τη διάρκεια του αγώνα, οι πολλοί σκόρερ που διαθέτουν (πρώτος Ευρωπαίος τους σκόρερ φέτος είναι ο Bacca με μόλις 4 γκολ) δείγμα της επιθετικής τους πολυφωνίας και ασφαλώς ο παλμός τού (όχι πάντα γεμάτου) Sanchez Pizjuan. Από την άλλη, η Fiorentina είναι ομάδα που προτιμά το control τέμπο στο παιχνίδι της, έχοντας "εγκεφαλικούς" παίχτες στο χώρο της μεσαίας γραμμής, όπως οι Aquilani και Valero, ενώ το Artemio Franchi τους δίνει τεράστια ώθηση. Και οι Βιόλα έχουν μεγάλη ποικιλία στους παίχτες που χρίζονται σκόρερ, αφού ούτε λίγο ούτε πολύ 13 ποδοσφαιριστές τους έχουν πετύχει από τουλάχιστον 1 γκολ, με τον Vargas να ηγείται όλων με 4. Μοιρασμένες οι πιθανότητες πρόκρισης των δύο μονομάχων, με την μάχη των πάγκων να είναι εξαιρετικά ενδιαφέρουσα.
    (Δίχως ιστορία το Sevilla-Fiorentina, με την σύγκρουση Emery-Montella να κλέβει την παράσταση.)

  • Juventus-Real Madrid
    Match-up με μεγάλη ιστορία αυτό ανάμεσα στη Vecchia Signora και την Βασίλισσα. 16 παιχνίδια έχουν δώσει οι  δυο τους με την παράδοση να είναι με τους Merengues, οι οποίοι μετρούν 9 νίκες, 6 ήττες και 1 ισοπαλία, με αυτή να έρχεται στον πιο πρόσφατο αγώνα τους. Αναμφίβολα, σπουδαιότερο ματς όλων αυτό που διεξήχθη στις 20/5/1998 στο τότε νεότευκτο Amsterdam Arena, με τους Μαδριλένους να παίρνουν τη νίκη με 1-0 χάρης σε γκολ του Mijatovic, ο οποίος είχε χαρίσει το τρόπαιο στην R. Madrid.
    (Ο Mijatovic ξεπερνά τον Peruzzi και στέλνει τη μπάλα στα δίχτυα, τους Blancos στον 7ο ουρανό και την Βασίλισσα στο 7ο Champions League της ιστορίας της.)
    Στο σήμερα, η Real Madrid είναι το φαβορί σε αυτό το ζευγάρι ή τουλάχιστον έτσι έμοιαζε την ημέρα της κλήρωσης, με την Juventus να συμμετέχει ως πιο αδύναμη των Real, Barca και Bayern. Οι Μαδριλένοι, ωστόσο, αντιμετωπίζουν πολλά προβλήματα τραυματισμών (Modric, Bale δεν θα παίξουν στο πρώτο ματς, με τον Ουαλό να "τρέχει" για τον επαναληπτικό). Η ατυχία, όμως, χτύπησε την πόρτα και της Juventus , η οποία έχει αμφίβολο τον Pogba, τον παίχτη που αποτελεί σημείο αναφορά στον άξονά της. Η ομάδα του Alegri, βέβαια, έχει την πολυτέλεια να είναι τρόπον τινά αδιάφορη στα παιχνίδια του πρωταθλήματος, έχοντας ήδη κατακτήσει το 4ο συνεχόμενο scudetto, πράγμα που δεν ισχύει για τους παίχτες του Ancelotti, οι οποίοι κυνηγούν την Barcelona στην La Liga, με 3 αγωνιστικές τους να μένουν για την λήξη της. Σαφέστατα, πάντως το προβάδισμα το διατηρεί η Real Madrid, που βρίσκεται κοντά στο πρώτο repeat επί ημερών Champions League και 11ο τίτλο πρωταθλήτριας Ευρώπης.
    (Το ιστορικό του Juventus-Real Madrid. Κλασσικό ευρωπαϊκό παιχνίδι...)

  • Barcelona-Bayern
    Το καλύτερο για το τέλος. Το μεγαλύτερο ντέρμπι από τα τέσσερα (2 στο Europa και 2 στο Champions League) ζευγάρια, η τιτανομαχία Barcelona-Bayern θα δώσει τον δεύτερο (τύποις) φιναλίστ του εφετινού τελικού. Ο Pep Guardiola καλείται να αποκλείσει την αγαπημένη του Barca αν θέλει η χρονιά του να θεωρηθεί επιτυχημένη, αφού ένα εντός συνόρων πρωτάθλημα και ο μέσα στην έδρα της αποκλεισμός στα ημιτελικά του κυπέλλου Γερμανίας από την Borussia Dortmund δεν είναι αυτό που ζητούσαν για τούτη τη σεζόν οι διοικούντες των Βαυαρών. Δυστυχώς, για την Bayern  το momentum δεν είναι καλό, μιας και τα τρία μεγάλα της επιθετικά όπλα έχουν τεθεί νοκ-αουτ. Σαφώς, η ποιότητα και ο πλουραλισμός αυτής της ομάδας είναι πολύ υψηλού επιπέδου (ίσως του υψηλότερου), μα κακά τα ψέμματα, με Robben, Ribery και Lewandowski οι δυνατότητες είναι απεριόριστες.
    (O coach Pep απολαμβάνει το "πέταγμα" του προπονητή στον αέρα από τους ποδοσφαιριστές της πιο επιτυχημένης ομάδας όλων των εποχών: της Barcelona 2009, η οποία κατέκτησε 6 στα 6 τρόπαια.)
    Τα πράγματα γίνονται ακόμα πιο δύσκολα γι' αυτή, αν συνυπολογιστεί το γεγονός ότι αντιμετωπίζουν την καλύτερη ομάδα αυτήν την εποχή. Η Barcelona σκορπά τον φόβο και τον τρόμο την τρέχουσα περίοδο, μοιράζοντας 6αρες και 8αρες και έχοντας την τριπλέτα Messi-Suarez-Neymar σε δαιμονιώδη κατάσταση. Η αμυντική της γραμμή έχει δέσει την φετινή σεζόν και προβλήματα τραυματισμών αυτή τη στιγμή δεν υπάρχουν. Κάπως έτσι, οι Blaurgana έχουν καταφέρει να είναι η μία από τις δύο ομάδες (η άλλη είναι η Juve) που μπορεί να κάνει το treble, όντας -οριακά- πρωτοπόροι στην Primera Division, έχοντας τον τελικό του Copa Del Rey στο Camp Nou κόντρα στην Athletic Bilbao και βρισκόμενοι στα ημιτελικά της κορυφαίας διασυλλογικής διοργάνωσης. Για τους Καταλανούς, ο ημιτελικός με αντίπαλο την Bayern, πέραν του συναισθηματικού φόρτου που ακούσει στον όνομα Guardiola, έχει και την επιπλέον ιδιαιτερότητα της εκδίκησης, με το πριν δύο ετών 7-0 στο σύνολο να αποτελεί μία από τις πιο μελανές σελίδες της ένδοξης ιστορίας τους. Γενικότερα, για την Barcelona, η Bayern έχει εξελιχθεί σε κακό της δαίμονα, αφού κόντρα σε αυτήν μετρά 1 νίκη, 2 ισοπαλίες και 5 ήττες. Παρόλα αυτά, τούτη τη φορά φαντάζει ως οριακό φαβορί, με τους Βαυαρούς να είναι τόσο πληγωμένοι.
    (Η Bayern αφεντικό στις αναμετρήσεις με την Barcelona, μετρώντας μία μόλις ήττα.)


Ήρθε η ώρα να δείξουν οι 4+4 μονομάχοι πόσο πολύ επιθυμούν τα δύο τρόπαια να κοσμούν τη συλλογή τους από του χρόνου. Για να βρίσκονται εδώ τόσο οι Dnipro, Napoli, Sevilla και Fiorentina, όσο και οι Juventus, Real Madrid, Barcelona και Bayern είναι σπουδαίες ομάδες και άξιες συγχαρητηρίων. Η κορυφή, όμως, έχει χώρο μόνο για μία ομάδα από την κάθε τετράδα.