Δευτέρα 14 Σεπτεμβρίου 2015

Ποιος θα κοντράρει τους Ισπανούς;

Ποιος θα κοντράρει τους Ισπανούς;


 Με την πρώτη σεζόν του Footballiacs.gr να αποτελεί παρελθόν, το blog ξεκινάει τη δεύτερη σεζόν του, με την ελπίδα να πάει ακόμα πιο ψηλά. Αρπάζοντας την ευκαιρία, με την εκκίνηση των φετινών ομίλων τόσο του Champions League όσο και του Europa League, πρώτο θέμα της σεζόν 2015/16 θα είναι η παντοκρατορία των Ισπανικών συλλόγων στην Ευρώπη τα τελευταία χρόνια και το ερώτημα εάν μπορεί κάποια χώρα να σταματήσει τους Ίβηρες από το να κατακτήσουν όλα τα τρόπαια και φέτος!

 Με μεγάλη ανυπομονησία αναμένονται φέτος τα βράδια της 18ης και 28ης Μαΐου 2016, καθώς αποτελούν τις ημέρες διεξαγωγής των τελικών του Europa και Champions League αντίστοιχα. Πεποίθηση όλων είναι ότι εκείνα τα βράδια θα υπάρχει ισπανικός εκπρόσωπος, δίχως μάλιστα να αποκλείεται το ενδεχόμενο ισπανικού εμφυλίου. Λογικό βεβαίως αυτό, μιας και την τελευταία διετία οι Ισπανοί έχουν σηκώσει όλα τα ευρωπαϊκά τρόπαια, με την Real Madrid να κατακτά πρόπερσι το Champions League (σε έναν ισπανικό τελικό κόντρα στην Atletico Madrid), τη Sevilla το Europa League, ενώ πέρσι οι Ανδαλουσιάνοι επανέλαβαν την επιτυχία τους στο πάλαι ποτέ κύπελλο UEFA, με την Barcelona να είναι αυτή που κατέκτησε το Champions League. Ως αποτέλεσμα όλων αυτών, το ευρωπαϊκό Super Cup κατέληξε κι αυτό σε ισπανικά χέρια, με τις Real Madrid και Barcelona να γεύονται το νέκταρ της επιτυχίας το 2014 και 2015 κατ' αντιστοιχίαν. Δεν είναι, όμως, μόνο η τελευταία διετία που πρέπει να φοβίζει τους αντιπάλους των Ισπανών και δεν είναι μόνο τα απτά αποτελέσματα που έχουν φέρει οι Ισπανικοί σύλλογοι. Έχει μεγάλο ενδιαφέρον η μελέτη της ευρωπαϊκής διαδρομής όλων των ισπανικών συλλόγων τόσο στο παρόν και στο πρόσφατο παρελθόν, όσο και σε βάθος 5ετίας και 10ετίας.

 Κοιτώντας αναλυτικότερα όλους τους ισπανικούς συλλόγους την τελευταία διετία παρατηρούμε ότι όχι μόνο κατακτούν τα τρόπαια, μα παράλληλα οι ομάδες τους που δεν φτάνουν μέχρι το τέλος του δρόμου, μένουν εκτός από τους συμπατριώτες τους! Και εξηγούμεθα. Τη σεζόν 2014/15, στο Champions League οι Ισπανοί είχαν 4 εκπροσώπους, ενώ στο Europa League 3. Στην κορυφαία διοργάνωση συλλόγων, η Barcelona στέφθηκε πρωταθλήτρια, η Atletico Madrid έμεινε εκτός από την (συμπατριώτισσα και συμπολίτισσα) Real Madrid, η Real Madrid αποκλείστηκε στα ημιτελικά από την Juventus, ενώ η Athletic Bilbao κατετάγη 3η στους ομίλους, υποβιβάστηκε στο Europa League και τελικά αποκλείστηκε από την έτερη ομάδα του Τορίνο. Την ίδια ώρα, η Sevilla κατέκτησε το Europa League, η Villarreal αποκλείστηκε στα προημιτελικά από την, κάτοχο και μετέπειτα εκ νέου κυπελλούχο Ευρώπης, Sevilla και η Real Sociedad ήταν η μεγάλη απογοήτευση, αφού έμεινε εκτός στο γύρο των play-off από την Krasnodar. Πιο εντυπωσιακή ήταν η παρουσία των Ισπανών το 2013/14. Η Real Madrid κατέκτησε το Champions League νικώντας στον τελικό την Atletico, η οποία με τη σειρά της είχε αποκλείσει στον προημιτελικό την Barcelona! Η Sociedad ήταν και πάλι η απογοήτευση της σεζόν, καθώς τερμάτισε στην τελευταία θέση των ομίλων. Στο δε Europa League, οι Ίβηρες ήταν εξαιρετικοί, με την Sevilla να κατακτά το τρόπαιο, έχοντας αποκλείσει την Valencia στα ημιτελικά και την Real Betis στη φάση των "16"! Δεν φτάνει, λοιπόν, που οι Ισπανοί κατακτούν όλα τα τρόπαια· είναι και πολύ δύσκολο να τους αποκλείσει κάποιος, με μοναδική εξαίρεση τους Ιταλούς που προέβαλαν σθεναρή αντίσταση την περσινή εξαιρετική τους σεζόν.

 Σημαντική είναι και η ανάλυση των πεπραγμένων των Ισπανικών συλλόγων σε ένα μεγαλύτερο χρονικό διάστημα. Συνοπτικά οι ομάδες που εκπροσωπούν τη Furia Roja σε συλλογικό επίπεδο έχουν κατακτήσει 3 Champions League, 3 Europa League και 4 UEFA Super Cup τα τελευταία 5 χρόνια, ενώ απαριθμούν 5 Champions League, 6 Europa League και 6 UEFA Super Cup αν διευρύνουμε το χρονικό διάστημα από το 2005/06 έως σήμερα! Πιο αναλυτικά: η Barcelona μπορεί να καυχιέται ότι είναι η πιο επιτυχημένη ευρωπαϊκή ομάδα της τελευταίας 10ετίας με 4 κατακτήσεις Champions League και 3 κατακτήσεις Super Cup. Από κοντά και η Sevilla, η οποία σε αυτό το χρονικό πλαίσιο έχει προσθέσει στην τροπαιοθήκη της 2 Europa League, 2 κύπελλα UEFA και 1 Super Cup. Ασφαλώς από την "σούμα" δεν θα μπορούσαν να απουσιάζουν και οι ομάδες της Μαδρίτης, με την Βασίλισσα Real Madrid να έχει 1 Champions League και 1 Super Cup, την στιγμή που η Atletico Madrid έχει πάρει σπίτι της 2 Europa League και 2 Super Cup, χάνοντας στο "νήμα" και το πρώτο Champions League της ιστορίας της! Επιπρόσθετα, Athletic Bilbao και Espanyol αριθμούν από έναν χαμένο τελικό Europa League ή κυπέλλου UEFA (εμφύλιοι αμφότεροι οι τελικοί), η Villarreal έχει έναν ημιτελικό Champions League (2005/06) και έναν ημιτελικό Europa League (2010/11), η Valencia δύο ημιτελικούς Europa League (2011/12, 2013/14) και η Osasuna έναν ημιτελικό κυπέλλου UEFA (2006/07). Όλα τα άνωθεν μας δίνουν 18/30 ευρωπαϊκά τρόπαια την τελευταία δεκαετία ή σε ποσοστό το εκπληκτικό 60%!

 Συνεπώς, το ερώτημα ευσταθεί. Ποιος θα κοντράρει τους Ισπανούς; Η αλήθεια είναι ότι δεν υπάρχει κάποια χώρα σαν σύνολο που να δικαιολογεί την αισιοδοξία ότι μπορεί κάποιος να τους κοντράρει. Ακόμα και οι (εντυπωσιακοί πέρσι) Ιταλοί φτάσανε να έχουν δύο ομάδες στα ημιτελικά του Europa League και την Juventus φιναλίστ στο Champions League, μα στο τέλος έφυγαν με άδεια χέρια. Αν λοιπόν, την τελευταία διετία οι Ισπανοί έκαμψαν κάθε αντίσταση, πώς γίνεται κάποιος να ποντάρει στο αντίθετο φέτος; Ειδικότερα από τη στιγμή που έγιναν η πρώτη ομοσπονδία που θα έχει 5 ομάδες στους ομίλους του Champions League (η Αγγλία είχε αποτύχει να το κάνει αυτό τη σεζόν 2005/06, με την Everton να αποκλείεται στα προκριματικά), η πλάστιγγα γέρνει επικίνδυνα προς το μέρος τους. Ίσως μόνο μεμονωμένα κάποιες ομάδες μπορούν να αποκαλούν εαυτόν σφετεριστή των ευρωπαϊκών τίτλων. Η Bayern του Pep Guardiola είναι αναμφίβολα μία εξ' αυτών στο μέτωπο του Champions League. Από κοντά και η PSG, η οποία έχει κάνει άλματα προόδου τα τελευταία χρόνια. Από τις αγγλικές, η Chelsea λόγω Jose Mourinho είναι πάντα υπολογίσιμη δύναμη ανεξαρτήτως της κατάστασης που βρίσκεται, ενώ η Manchester City διατυμπανίζει (όπως κάθε χρόνο) ότι φέτος θέλει να κάνει το βήμα παραπάνω στις εκτός συνόρων υποχρεώσεις της. Στο δε Europa League, αν και πολύ νωρίς ακόμα, η Dortmund μοιάζει να είναι ισχυρό φαβορί για την κατάκτηση του τροπαίου, με την έτερη ομάδα του Ρουρ, τη Schalke να ακολουθεί από κοντά. Napoli και Fiorentina θα θέλουν να επαναλάβουν το περσινό τους κατόρθωμα, φτάνοντας, όμως, αυτή τη φορά έναν γύρο πιο μακρυά, στον τελικό. Τέλος, Liverpool και Tottenham δεν θα πρέπει να λογίζονται σαν αμελητέες ποσότητες, αν και είναι γεγονός ότι αμφότερες δείχνουν να "σνομπάρουν" το Europa League κατά τη συμμετοχή τους σε αυτό την τελευταία πενταετία.

 Αυτές είναι και οι ομάδες που θα μπουν στο κυνήγι του ευρωπαϊκού τροπαίου φέτος, μαζί φυσικά με τις Barcelona, Real Madrid, Atletico Madrid, Valencia, Sevilla, Villarreal και Athletic Bilbao. Οι Ίβηρες φαίνεται να ξεκινούν από διαφορετική αφετηρία σε σχέση με τους υπόλοιπους, ωστόσο καλούνται να το δείξουν αυτό και στην πράξη. Αναμένουμε, λοιπόν, με μεγάλη αγωνία την αντίδραση των Άγγλων, των Γερμανών, των Γάλλων, των Ιταλών και -γιατί όχι;- και των υπολοίπων χωρών-μελών της UEFA. Καλή ποδοσφαιρική σεζόν να 'χουμε!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου