Σάββατο 5 Δεκεμβρίου 2015

Messi, Ronaldo, Neymar: το παρόν και το μέλλον της Χρυσής Μπάλας

Messi, Ronaldo, Neymar: το παρόν και το μέλλον της Χρυσής Μπάλας


Στις 11 Ιανουαρίου του ερχόμενου έτους θα μάθουμε τον νικητή και νέο κάτοχο της Χρυσής Μπάλας, με τα βλέμματα να είναι στραμμένα στους Messi, Ronaldo και Neymar. Με τους δύο πρώτους να μονοπωλούν το ενδιαφέρον του θεσμού εδώ και σχεδόν μία δεκαετία και τον 3ο να είναι rookie, πάμε να εξετάσουμε πως κυριάρχησαν οι δύο κορυφαίοι παίχτες της γενιάς μας (ίσως και όλων των εποχών) και πως ετοιμάζεται να κυριαρχήσει (μαζί με ένα γκρουπ παικτών) ο Neymar Jr.

Αρχίζοντας με τον Messi, ας εξετάσουμε τα κατορθώματα του Αργεντινού στο θεσμό της Ballon d'Or ή FIFA Ballon d'Or, όπως πλέον ονομάζεται. O αρχηγός της Albiceleste και υπαρχηγός της Barca θα βρεθεί για 9η φορά στη τελική τριάδα, έχοντας μέχρι στιγμής 50% επιτυχία, αφού τις προηγούμενες 8 φορές κατάφερε και έφτασε σε 4 κατακτήσεις (ρεκόρ). Είναι το μεγάλο φαβορί για την κατάκτηση της Χρυσής Μπάλας για το 2015 και όχι άδικα. Οδήγησε (μαζί ασφαλώς με τον Neymar, τον Suarez και τους υπόλοιπους) την Barcelona στο treble και παράλληλα έφτασε μία ανάσα από την κατάκτηση του Copa America, εκεί όπου είδε τον συμπαίκτη του Claudio Bravo να γεύεται το νέκταρ της επιτυχίας, μετά τη διαδικασία των πέναλτι. Στη La Liga, βρήκε δίχτυα 43 φορές την περασμένη σεζόν (χωρίς ασφαλώς να λαμβάνονται όλα τους υπόψιν, αφού η Χρυσή Μπάλα είναι ετήσιο βραβείο και όχι ανά σεζόν), ενώ στο Champions League σκόραρε 10 φορές.

Αναμφίβολα το highlight του Messi για το 2015 είναι τα 2 γκολ στον ημιτελικό με την Bayern, αλλά και το αξέχαστο γκολ που πέτυχε στον τελικό του Copa del Rey· με το τέρμα του απέναντι στην Athletic να είναι υποψήφιο και για γκολ της χρονιάς. Αξέχαστη θα μείνει και η δήλωση του προπονητή της Bayern και πρώην προπονητή του Pep Guardiola, ο οποίος πριν τον ημιτελικό του Champions League σε ερώτηση που του είχε γίνει, είχε δηλώσει πως "κανείς δεν μπορεί να σταματήσει τον Messi, ειδικά όταν είναι σε φόρμα δεν υπάρχει αμυντικός ή αμυντικό σύστημα που μπορεί να τον σταματήσει". Πράγματι, ο coach Pep είχε δίκιο! Για φέτος έχει ήδη ανακηρυχθεί καλύτερος παίκτης του Copa America (αρνήθηκε προς τιμήν του το βραβείο), καλύτερος παίκτης που αγωνίζεται στην Ευρώπη από την UEFA και καλύτερος παίκτης που αγωνίζεται στην Ισπανία από την LFP. Συνεπώς, έχοντας ήδη αφήσει τους τρέχοντες αντιπάλους του πίσω του σε προηγούμενες ψηφοφορίες, αναμενόμενο είναι να συμβεί το ίδιο και τον ερχόμενο Γενάρη, ακόμα και αν το 2015/16 έχει χάσει 2 μήνες λόγω τραυματισμού.
(Εκπληκτική συνέπεια από τον Lionel Messi, 9η σερί χρονιά η φετινή που θα βρίσκεται στην 3αδα. Σημείωση: το 2010 άλλαξε η δομή της Χρυσής Μπάλας με την από κοινού απονομή της από το France Football και την FIFA, γι' αυτό και έχουμε ποσοστά και όχι αριθμό ψήφων.)

Επόμενος διεκδικητής ο C. Ronaldo. Ο Πορτογάλος είχε μία εντυπωσιακή σεζόν από ατομικής άποψης, μα απογοητευτική από ομαδικής. Γνωρίζοντας ότι το καλοκαίρι του 2015 δεν θα αγωνιστεί με την εθνική του ομάδα, μιας και Ευρωπαίος, την ώρα που Messi και Neymar είχαν το συν του Copa America, ήξερε ότι έπρεπε να είναι καταλυτικός για το σύλλογό του, τη Real Madrid. Ο ίδιος ήταν πράγματι απολαυστικός για ένα μεγάλο μέρος της σεζόν 2014/15 (δυστυχώς γι' αυτόν κατά βάση στο πρώτο μισό, το οποίο και δε λογίζεται στη φετινή Χρυσή Μπάλα), πετυχαίνοντας 48 γκολ στη La Liga (1ος σκόρερ) και 10 στο Champions League. Ωστόσο, η Real Madrid δεν πέτυχε κανέναν από τους στόχους της και το χειρότερο είναι ότι σε όλους είδε την πλάτη των Blaugrana. Βέβαια, τα ομαδικά κατορθώματα δεν παίζουν μεγάλο ρόλο, καθώς μιλάμε για ατομική διάκριση (π.χ. περιπτώσεις Ribery, Sneijder), αλλά σε κάθε περίπτωση είναι πολύ δύσκολο ο Ronaldo να ανακηρυχθεί κορυφαίος για το 2015, ιδίως από τη στιγμή που οι δύο αντίπαλοί του κατέκτησαν σχεδόν τα πάντα τους προηγούμενους 12 μήνες.

Αν παρόλα αυτά τα καταφέρει θα φτάσει τον Messi στις 4 κατακτήσεις, αφού μέχρι σήμερα μετράει 3 Χρυσές Μπάλες σε 7 εμφανίσεις στην τελική 3αδα (6ος το 2010). Το δικό του highlight είναι τα δύο γκολ που πέτυχε στα ημιτελικά με την Juventus (1 στο Τορίνο και 1 στη Μαδρίτη), απαντώντας στους επικριτές του, που τον θέλουν να "εξαφανίζεται" στα κρίσιμα. Βέβαια, το κακό για τον ίδιο είναι ότι τα γκολ αυτά δεν συνοδεύτηκαν με πρόκριση στον τελικό του Βερολίνου, μιας και ένας πρώην Μαδριλένος (ο Morata) τιμώρησε τη Βασίλισσα. Πάντως, η συμμετοχή τού Ronaldo στην τελική 3αδα δυσαρέστησε πολλούς, οι οποίοι θεώρησαν πως θα ήταν δικαιότερο να συμπεριληφθεί ο Suarez. Σε κάθε περίπτωση, όμως, 48 γκολ στη Liga BBVA και 10 στο Champions League δεν τα αγνοείς εύκολα. Μένει να δούμε αν ο Πορτογάλος θα διατηρήσει τα σκήπτρα του καλύτερου παίκτη του κόσμου για τρίτη χρονιά στη σειρά ή θα τα παραδώσει σε έναν εκ των Messi ή Neymar.
(Αξιοσημείωτη και η συνέπεια του Ronaldo· μονίμως συμπεριλαμβάνεται στους κορυφαίους,
με τον Πορτογάλο να έχει κατακτήσει τη Χρυσή Μπάλα τα τελευταία 2 χρόνια.)

Πριν προχωρήσουμε στον 3ο διεκδικητή, αλλά και το γενικότερο μέλλον των κορυφαίων του κόσμου, ας κάνουμε μία παύση. Αναλύοντας σε μεγαλύτερο βάθος τη λίστα των κορυφαίων την τελευταία δεκαετία, παρατηρούμε 4 ονόματα παικτών να εμφανίζονται συνεχώς. Ο λόγος για τους Messi, Ronaldo, Xavi και Iniesta. Οι 4 τους, με τον έναν ή τον άλλον τρόπο αποτελούν σχεδόν μονίμως την τελική τριάδα της Χρυσής Μπάλας, με παίκτες από την Bayern να προσπαθούν να σπάσουν αυτή τη παράδοση τα τελευταία χρόνια. Ίσως σε κάποιες περιπτώσεις να υπήρξαν αδικίες ή μεροληψία υπέρ αυτών των τεσσάρων. Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα του Sneijder το 2010, ο οποίος κατέκτησε treble με την Inter και έπαιξε τελικό με την εθνική Ολλανδίας, αλλά δεν ήταν καν στην τελική 3αδα! Παρεμφερής και η περίπτωση του Ribery το 2013, που πήρε τα πάντα με την Bayern, αλλά τερμάτισε 3ος, ενώ και ο Robben πρέπει να αισθάνεται παραπονεμένος δίχως συμμετοχή στους 3 καλύτερους. Σε γενικές γραμμές, όμως, κοιτώντας πιο σφαιρικά το θέμα "Χρυσή Μπάλα" είναι απόλυτα φυσιολογικό να βρίσκονται μονίμως αυτοί οι 2 (Messi, Ronaldo) στην τελική 3αδα και οι Xavi, Iniesta να τους ακολουθούν. Ο λόγος απλός: η διάρκεια. Η διάρκεια που έχουν επιδείξει αυτοί οι τέσσερις είναι αδιανόητη για την εποχή που αγωνίζονται. Γίνεται λόγος για κακές σεζόν των Messi και Ronaldo, σεζόν στις οποίες "γράφουν" 40 γκολ μίνιμουμ και κατακτούν συνήθως τουλάχιστον ένα τρόπαιο! Αυτή η διάρκεια στο κορυφαίο επίπεδο είναι που πρέπει να απασχολεί κυρίως τον Neymar και τους μελλοντικούς σφετεριστές του τίτλου.

Και έτσι ερχόμαστε στο θέμα Neymar. Μία σύντομη αποτίμηση της χρονιάς του Ney, μας δίνει 22 γκολ στη Liga BBVA (3ος σκόρερ μαζί με τον Griezmann) και 10 γκολ στο Champions League (1ος μαζί με Messi, Ronaldo), ενώ αυτή τη στιγμή προηγείται στο πίνακα των σκόρερς της La Liga 2015/16. Αν ένα γκολ του θέλει να θυμάται ο Βραζιλιάνος σούπερ σταρ, τότε αυτό είναι στον τελικό του Champions League με αντίπαλο την Juventus, όταν και διαμόρφωσε στις καθυστερήσεις το τελικό 3-1. Μιλώντας, όμως, ρεαλιστικά είναι πολύ δύσκολο να δούμε τον Neymar να ανακηρύσσεται καλύτερος παίκτης του κόσμου στις 11 Ιανουαρίου. Από τη μία, σε απόλυτους αριθμούς υπολείπεται από τους 2 συν-διεκδικητές του τροπαίου, ενώ ταυτόχρονα έχει να επιδείξει και την αρνητική του εμφάνιση στο Copa America, με την αποβολή του απέναντι στη Κολομβία για αντιαθλητική ενέργεια, που του στέρησε το υπόλοιπο τουρνουά.

Το μείον για τον ίδιο, όμως, είναι ακόμα μεγαλύτερο και έχει να κάνει σχέση με το γεγονός ότι αυτή τη στιγμή δεν είναι το Νο. 1 στην ομάδα του, εν αντιθέσει με τους δύο προαναφερθέντες. Όσο ο Neymar είναι No. 2 (ή 3) στη Barca, τόσο θα είναι σχεδόν αδύνατη για τον ίδιο η κατάκτηση της Χρυσής Μπάλας. Παρόλα αυτά, ο Βραζιλιάνος σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να απογοητευτεί. Αποτελεί αναμφίβολα το μέλλον του θεσμού, ενώ δεν είναι κρυφό μυστικό ότι στη FIFA έχει τις συμπάθειές του, τις οποίες ασφαλώς κέρδισε με τα όσα έχει βγάλει στο αγωνιστικό χώρο. Ο ίδιος αν συνεχίσει στον ίδιο ρυθμό και παραδειγματιστεί από τις περιπτώσεις των 4 "ισόβιων" μπορεί να αφήσει εποχή. Παράλληλα, θα πρέπει να αποφύγει παραδείγματα όπως ο Kaka, o Ribery, ο Robinho, o Owen κ.α. παίκτες δηλαδή που ήταν άφταστοι για κάποιες σεζόν, αλλά δεν είχαν διάρκεια και δεν άντεξαν τους τραυματισμούς τους. Στην ίδια κατηγορία και ο Ronaldinho, o οποίος αποτελεί τον κορυφαίο βιρτουόζο που αγωνίστηκε, μα δυστυχώς για εμάς το έπραξε για μόλις 5 χρόνια.  Αν ο Neymar, λοιπόν, ακολουθήσει το "σωστό" δρόμο τότε αναμένεται μελλοντικά να μονοπωλήσει το ενδιαφέρον, μαζί με παίκτες όπως οι Neuer (ως τερματοφύλακας έχει ακόμα αρκετά χρόνια μπροστά του), Müller, Reus, Coutinho, Pogba, Depay, De Bruyne, Ødegaard, Mastour, Tielemans, Calhanoglu, Griezmann + όσοι ακόμα προκύψουν.

Αυτοί είναι και το μέλλον της Χρυσής Μπάλας και κατ' επέκταση της νέας ποδοσφαιρικής γενιάς. Η κυριαρχία των Ronaldo και Messi πλησιάζει προς το τέλος της, αφού σιγά σιγά 30ρίζουν και αυτοί και ελπίδα όλων είναι να μας χαρίσουν όσο το δυνατόν περισσότερες μοναδικές στιγμές μπορούνε. Παράλληλα, όμως, τους ευχαριστούμε μαζί με τους Xavi και Iniesta για όσα μας έχουν ήδη χαρίσει, μα κυρίως γιατί έδειξαν το δρόμο στους μελλοντικούς αστέρες προς την παγκόσμια και καθολική υπόκλιση μέσα από τη διάρκεια στο χρόνο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου