Σάββατο 20 Δεκεμβρίου 2014

Η δεύτερη σεζόν του Mourinho

Η δεύτερη σεζόν του Mourinho


   Με τη διακοπή των πρωταθλημάτων ενόψει των χειμερινών διακοπών η μοναδική από τις μεγάλες ευρωπαϊκές λίγκες που θα συνεχίσει σε κανονική ροή θα είναι η Premier League, με την περίφημη boxing day. Το μοναδικό πρωτάθλημα που δεν αναστέλλει ποτέ τη λειτουργία του θα έχει κανονική αγωνιστική δράση τις ημέρες των εορτών, με την ελπίδα οι δύο βασικές διεκδικήτριες του τίτλου να διατηρηθούν σε κοντινή απόσταση.  Ωστόσο, κάτι τέτοιο δύσκολα θα συνεχίσει να υφίσταται για πολύ καιρό ακόμα λόγω του ανθρώπου που βρίσκεται πίσω από το χτίσιμο της εφετινής Chelsea, του Jose Mourinho και της διάσημης, πλέον, δεύτερης σεζόν του.
   Τι έχει, όμως, καταφέρει ο Special One στις προηγούμενες ομάδες του, τη δεύτερη χρονιά του σε αυτές, που να δικαιολογεί τις υψηλές προσδοκίες των "Μπλε του Λονδίνου"; Για αρχή έχουμε την πιο περίεργη (εξαιτίας της ανάληψης της τεχνικής ηγεσίας της ομάδας μεσούσης της σεζόν) θητεία του, στη Πόρτο. Αν κανείς θεωρήσει δεύτερη χρονιά το 2002-2003 τότε τα αποτελέσματα έχουν ως εξής: πρωτάθλημα Πορτογαλίας, κύπελλο Πορτογαλίας και κύπελλο Uefa. Αν, από την άλλη, δεύτερη αγωνιστική περίοδος στους "Δράκους" θεωρηθεί το 2003-2004 τότε τα πράγματα είναι ακόμα καλύτερα, καθώς το πρωτάθλημα Πορτογαλίας παραμένει, ενώ το κύπελλο Uefa "αναβαθμίζεται" σε Champions League. Στη συνέχεια ακολουθεί η Chelsea, στην οποία έχοντας την ασφάλεια των χρημάτων του Abramovich χτίζει μία εξαιρετική ομάδα που κατακτά το πρωτάθλημα Αγγλίας, μένοντας όμως νωρίς εκτός Champions League από τη μετέπειτα κάτοχο του τροπαίου, Barcelona. Έπειτα, έρχεται η θητεία του στην Inter και η καλύτερη χρονιά στη μέχρι τώρα καριέρα του Ίβηρα τεχνικού, αφού κατά τη περίοδο 2009-2010 καταφέρνει κάτι που μόνο άλλοι 7 έχουν καταφέρει· τη κατάκτηση του treble, αποκλείοντας δε στο (πιθανότατα) σπουδαιότερο ζευγάρι ημιτελικών μέχρι σήμερα, την τότε κάτοχο έξι τροπαίων, Barcelona! Κατόπιν, ο Πορτογάλος μετακομίζει στη Μαδρίτη, καταφέρνοντας το 2011-2012 να κατακτήσει τη La Liga πετυχαίνοντας εκπληκτικά ρεκόρ με τους Blancos, με σπουδαιότερα όλων τη συγκομιδή βαθμών (100) και την επίτευξη γκολ (121). Ταυτόχρονα, φτάνει και μία ανάσα από των τελικό του Allianz Arena δεχόμενος τον αποκλεισμό στα ημιτελικά από την Bayern στη διαδικασία των πέναλτι.
   Και με αυτό το τρόπο έρχεται η νέα εποχή του Jose στην Chelsea και μετά τη περσινή σεζόν είναι η ώρα για την δεύτερη χρονιά του στο πάγκο των "Μπλε". Κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού ο Special One έφτιαξε ένα εξαιρετικό σύνολο αποδεικνύοντας ότι εκτός από σπουδαίος προπονητής είναι και καταπληκτικός manager, όπως αποκαλούνται στη Βρετανία. Οι εξαιρετικές προσθήκες δεν χρειάστηκαν τη παραμικρή οικονομική βοήθεια από το Ρώσο μεγιστάνα που βρίσκεται στην κορυφή της διοικητικής αλυσίδας της Chelsea. Οι μεταγραφές των Diego Costa(38Μ €), Fabregas(33Μ €), Filipe Luis(20M €), Remy(13.2M €) και Drogba(ελεύθερος) καλύφθηκαν εξ' ολοκλήρου από τις αναχωρήσεις των David Luiz(49.5M €), Lukaku(35.4M €), Demba Ba(6M €) και άλλων παιχτών που έφυγαν με μικρότερα χρηματικά ποσά (π.χ. Piazon, van Aanholt), με την ομάδα που δημιουργήθηκε να φαντάζει ως μία από τις 5 δυνατότερες αυτή τη στιγμή στη Ευρώπη. Παράλληλα, πολλά από τα βασικά γρανάζια της ομάδας δεν είχαν ιδιαίτερα επίπονο, λόγω Μουντιάλ, καλοκαίρι είτε επειδή δεν ήταν εκεί είτε διότι έφυγαν νωρίς (Matic, Costa, Fabregas, Terry). Έτσι η Chelsea είχε τη τύχη να ξεκινήσει το πρωτάθλημα σχεδόν σε κατάσταση φουλ φόρμας, χτίζοντας νωρίς μία διαφορά την οποία ακολούθως απώλεσε, αλλά θα έχει ευκαιρία να την ξαναχτίσει, καθώς στο β' γύρο υποδέχεται Man. City, Man Utd, Newcastle, Everton, Southampton και Liverpool έχοντας εκτός έδρας μόνο τις Arsenal και Tottenham. Δυστυχώς, βέβαια για τους "Συνταξιούχους" θα πρέπει να μάθουν να ζουν και με τις κληρώσεις του "Μου" στα νοκ-αουτ του Champoins League. Στις "καλές" του χρονιές ο Πορτογάλος "τράβηξε" κατά σειρά στη "φάση των 16" τις Man Utd, Barcelona, Chelsea και τώρα Paris με μοναδική παρένθεση τη περίοδο που ήταν στη Real, όταν το 2011-2012 του έτυχε η CSKA.
   Ετυμηγορία; Ο coach Mourinho είναι σίγουρο ότι χρησιμοποιεί την πρώτη του χρονιά για να αξιολογήσει το υλικό που διαθέτει (χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δε διεκδικεί τα τρόπαια) και τη δεύτερη χρονιά καταφέρνει να συμπληρώσει το ρόστερ του με τρόπο ιδανικό. Η φετινή σεζόν του, τη δεδομένη στιγμή, δείχνει να βρίσκεται σε καλό δρόμο και έχει τα φόντα να εξελιχθεί σε μία εξαιρετική χρονιά. Αν μου επιτρέπεται, σε προσωπικό επίπεδο δεν είμαι ιδιαίτερος φαν του Πορτογάλου, ωστόσο είναι σίγουρο ότι η δουλειά του είναι μία από τις σπουδαιότερες συνεισφορές στην ιστορία του αθλήματος. Άλλωστε, ξέρει και ο ίδιος καλά ότι στο τέλος της καριέρας του θα κριθεί πρωτίστως για τα αποτελέσματά του και δευτερευόντως για το τρόπο επίτευξής τους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου