Τρίτη 30 Δεκεμβρίου 2014

Το πλεονέκτημα της Premier League

Το πλεονέκτημα της Premier League


Με την Αγγλία να ασχολείται αυτή την εποχή με τα πεπραγμένα των ομάδων, κατά τη διάρκεια των αγωνιστικών με την ονομασία "boxing day", η αφορμή μοιάζει να είναι ιδανική για να συζητήσει κανείς για τη ξεχωριστή μαγεία του αγγλικού πρωταθλήματος. Τη στιγμή που οι δύο μεγάλοι ανταγωνιστές του γνωρίζουν τρομακτική άνθηση τη τελευταία πενταετία, λόγω της οικονομικής ευρωστίας των συλλόγων από τη μία (Bundesliga) και του υψηλού επιπέδου όλων των ομάδων από την άλλη (Primera Division), η πρώτη κατηγορία των Βρετανών συνεχίζει να θεωρείται από πολλούς ως το κορυφαίο πρωτάθλημα στο κόσμο-πάνω και από τη La Liga! Ο λόγος φυσικά δε θα μπορούσε να είναι άλλος από την ανταγωνιστικότητα του πρωταθλήματος.

Ξεκινώντας από τη κορυφή, τη βιτρίνα του αγγλικού ποδοσφαίρου, παρατηρείται μία πολύ λεπτή γραμμή που διαχωρίζει την ομάδα που είναι διεκδικήτρια του τίτλου, με την ομάδα που μάχεται για την είσοδο στη τετράδα. Η εφετινή πρωτοπόρος το αποδεικνύει αυτό με την πορεία της. Η Chelsea βρίσκεται αυτή τη στιγμή στη 1η θέση, χωρίς να έχει κερδίσει κανένα ματς κόντρα στις 4 πρώτες ομάδες. Επισκέφθηκε κατά σειρά Etihad, Old Trafford και St. Mary's αποσπώντας σε όλα τα παιχνίδια την ισοπαλία με 1-1! Ακόμα, λοιπόν και η καλοδουλεμένη μηχανή του Mourinho δυσκολεύεται πολύ στο φετινό πρωτάθλημα της Premier League, το οποίο θεωρείται και σχετικά "πεσμένο" αν λάβει κανείς υπόψιν τις επιδόσεις των Άγγλων τα τελευταία χρόνια στην Ευρώπη. Στην ανταγωνιστικότητα του πρωταθλήματος συνηγορούν και οι επιδόσεις των άλλων "μεγάλων". Μόλις λίγα 24ωρα πριν η Man. City είχε την ευκαιρία να πλησιάσει την Chelsea στον 1 πόντο, ωστόσο δε τα κατάφερε λόγω εντός έδρας ισοπαλίας με την Burnley! Η Man. Utd του, τρίτου στο κόσμο, Van Gaal χρειάστηκε τρεις μήνες και ένα εκπληκτικό σερί 6 νικών (3 ντέρμπι) για να "γευτεί" τετράδα. Η Arsenal αδυνατεί να ακολουθήσει το ρυθμό των πρωτοπόρων έστω στο βαθμό που το έκανε πέρσι, όταν οδηγούσε τη κούρσα για τα 3/5 του πρωταθλήματος. Την ίδια ώρα, η δευτεραθλήτρια της περασμένης σεζόν, Liverpool, ελπίζει να σώσει τη χρονιά της με ένα ευρωπαϊκό εισιτήριο, αφού έχει πληγεί μέχρι στιγμής από το επιθετικό της πρόβλημα, τόσο στη δημιουργία όσο και στο τελείωμα των φάσεων (απουσία Sturridge, δυστοκία Balotelli, αρνητικός Markovic, απώλεια Suarez).

Δεν είναι όμως μόνο τα μεγαθήρια των Άγγλων. Και η μικρότερης δυναμικότητας και απήχησης σύλλογοι είναι ικανοί να αποσπάσουν σημαντικό μέρος των αθλητικών πρωτοσέλιδων της Κυριακής, καθώς δε διστάζουν να σταθούν εμπόδιο στον οποιοδήποτε. Μπορεί οι έδρες τους να μην τρομάζουν και μόνο στο άκουσμα της ονομασίας του γηπέδου (π.χ. San Mames, Sanchez Pizjuan κ.ο.κ.), αλλά όσοι ασχολούνται συστηματικά με την Premiership γνωρίζουν ότι δεν υπάρχει εύκολος αντίπαλος εκτός έδρας, αυτό που σε άλλες χώρες θεωρείται "εύκολο τρίποντο". Κάπως έτσι, το κοινό έχει ήδη χαρεί φέτος το 5-3 της Leicester κόντρα στη Man. Utd, το 3-1 της Crystal Palace κόντρα στη Liverpool, το 2-1 της Newcastle κόντρα στη Chelsea, το 2-1 της West Ham κόντρα στη Man. City και τόσα άλλα σπουδαία αποτελέσματα για τους "μικρούς" της λίγκας. Και το μόνο σίγουρο είναι ότι τέτοια αποτελέσματα θα συνεχίσουν να έρχονται. Φυσικά, το ενδιαφέρον δεν παρατηρείται μόνο στα προαναφερθέντα παιχνίδια. H Premier League είναι ίσως το μόνο πρωτάθλημα σε όλο το κόσμο (ανεξαρτήτως αθλήματος), όπου μπορείς να ανοίξεις την τηλεόρασή σου και να καταφέρει να σε "κερδίσει" ακόμα και το πιο "αδιάφορο" ματς, για το πολύ απλό λόγο ότι κανένα ματς δεν είναι πραγματικά αδιάφορο! Με αυτό το τρόπο η ανταγωνιστικότητα έχει διατηρηθεί στο υψηλότερo επίπεδο όλα αυτά τα χρόνια-διότι κάθε ομάδα μάχεται με έναν old school τρόπο για τη περηφάνια του συλλόγου και της πόλης που εκπροσωπεί. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε, ότι τα πιο πολλά πρωταθλήματα δεν τα έχει κάποια ομάδα που εδρεύει στο Λονδίνο, αλλά μία ομάδα από το "βιομηχανικό" Manchester και ακολουθεί μία ομάδα από το λιμάνι του Liverpool. Ούτε είναι τυχαίο ότι όπως derby λογίζεται το Man Utd-Liverpool, έτσι ακριβώς λογίζεται και derby (και πολύ περισσότερο μάλιστα) ο εμφύλιος του Merseyside και το Tynewear derby.

Αντί επιλόγου, αυτή τη φορά θα υπάρξει η παράθεση δύο link, που αρκούν για την επιβεβαίωση των παραπάνω. Το πρώτο δείχνει την εντυπωσιακή εκκίνηση στο περυσινό πρωτάθλημα, όπως αποτυπώνεται από το άρθρο τις Daily Mail, όπου τις 10 πρώτες αγωνιστικές οποιοσδήποτε μπορούσε είτε να κερδίσει είτε να χάσει (όπως το δει κανείς) τον/από οποιονδήποτε. Για το δεύτερο δεν χρειάζεται κάποια επεξήγηση...

Υ.Γ.: Καλή χρονιά να έχετε και εύχομαι υγεία σε εσάς και τις οικογένειές σας!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου