Δευτέρα 15 Δεκεμβρίου 2014

Το Champions League τώρα αρχίζει

Το Champions League τώρα αρχίζει


   Με το φινάλε και των εφετινών ομίλων του Champions League, η χρονιά αρχίζει να ζεσταίνεται, καθώς πλέον μένουν 16 ομάδες, οι οποίες (άλλες σε μεγαλύτερο και άλλες σε μικρότερο βαθμό) στοχεύουν στο τελικό της 6ης Ιουνίου του Βερολίνου. Κοιτώντας κανείς τις ομάδες που συνεχίζουν στη διοργάνωση παρατηρεί ότι υπάρχει ισορροπία μεταξύ των τυπικά "ισχυρών" και ανίσχυρων", ενώ είναι ξεκάθαρο ότι οι 16 που θα παίξουν στα νοκ-άουτ ήταν και πραγματικά καλύτεροι από τους 8 που συνεχίζουν στο Europa League και τους άλλους 8 που επιστρέφουν στη βάση τους. Τι πρέπει, λοιπόν, να αναμένουμε από εδώ και πέρα, αρχής γενομένης από την κλήρωση της Δευτέρας;
   Κάνοντας μία μίνι επισκόπηση των ως τώρα πεπραγμένων παρατηρεί κάποιος ότι οι βαθμολογίες στους ομίλους δίνουν ξεκάθαρα μηνύματα. Τα τέσσερα μεγάλα φαβορί έχουν εξαιρετική μέχρι στιγμής παρουσία και η συγκομιδή των βαθμών τους φανερώνει αυτό ακριβώς το πράγμα. Ρεάλ, Μπάγερν, Μπάρσα και Τσέλσι συγκέντρωσαν αντίστοιχα 18,15,15 και 14 πόντους, όντας τα αφεντικά των γκρουπ τους. Από κοντά και η Πόρτο, που με την μακροχρόνια εμπειρία της στο θεσμό έφτασε σχεδόν "σβηστά" τους 14 βαθμούς και εξασφάλισε την είσοδό της στη κλήρωση της Δευτέρας στους ισχυρούς. Όσον αφορά τις επιμέρους ομοσπονδίες, νικητές της πρώτης φάσης βγαίνουν οι Γερμανοί οι οποίοι ξεκίνησαν το θεσμό με 4 ομάδες και συνεχίζουν με τόσες-2 "ισχυρούς" και 2 "ανίσχυρους". Πολύ καλή παρουσία και για τους Ισπανούς, αφού ναι μεν περίμεναν περισσότερα από τη Μπιλπάο, αλλά τα 3 μεγάλα τους όπλα προκρίθηκαν ως πρώτοι και μάλιστα έχοντας και τους δυσκολότερους αντιπάλους από τα β' και γ' γκρουπ δυναμικότητας (Γιούβε, Λίβερπουλ και Παρί).
   Οι Άγγλοι, από την άλλη, πρέπει να είναι αρκετά δυσαρεστημένοι, καθώς έχασαν ήδη τη πρώτη τους ομάδα, ενώ λογικά θα χάσουν τουλάχιστον άλλη μία από την επόμενη κιόλας φάση, με τις Σίτι και Άρσεναλ να έχουν σοβαρές πιθανότητες να τραβήξουν πολύ ισχυρό αντίπαλο (πιθανότατα από την Ιβηρική χερσόνησο ή από τη Γερμανία). Απογοήτευση μεγάλη και η πάλαι ποτέ κραταιά Ιταλία που έμεινε με μία ομάδα η οποία προκρίθηκε και σαν δεύτερη. Ολοκληρώνοντας το top-6, οι Πορτογάλοι θα ήθελαν σίγουρα μία ακόμη ομάδα για τη συνέχεια, ενώ οι Γάλλοι έχοντας χάσει τη Λιλ από τα προκριματικά έκαναν το δύο στα δύο στους ομίλους δείχνοντας ότι σιγά σιγά ξαναστέκονται στα πόδια τους. Τελειώνοντας τον απολογισμό, πρέπει να αναφερθούν και οι δύο ομάδες που ξεχώρισαν. Μεγαλύτερη απογοήτευση δε θα μπορούσε παρά να είναι η Μπενφίκα. Οι back-to-back φιναλίστ του Europa League, ξεκίνησαν ως οι πρωτοπόροι του γκρουπ τους και κατόρθωσαν να αποκλειστούν από την Ευρώπη από την 5η αγωνιστική τερματίζοντας τελευταίοι, κάτι που είχε να συμβεί από το 2005/2006, όταν η Μάντσεστερ τότε είχε τεθεί επικεφαλής ομίλου και είχε τερματίσει επίσης τελευταία. Στον αντίποδα, η καταλληλότερη ομάδα για την ευχάριστη έκπληξη δεν είναι ούτε η Βασιλεία, ούτε η Λουντογκόρετς, οι οποίες αμφότερες εντυπωσίασαν, αλλά η Σαχτάρ. Οι Ουκρανοί έχοντας το βάρος του πολεμικού κλίματος που κυριαρχεί αυτή την εποχή στη χώρα τους και χωρίς να δύνανται να χρησιμοποιήσουν την υπερσύγχρονη Donbass Arena, έδωσαν ουσιαστικά 6 εκτός έδρας παιχνίδια και κατάφεραν να προκριθούν παίζοντας ωραίο ποδόσφαιρο και κάνοντας εντυπωσιακά αποτελέσματα.
   Τι μέλλει γενέσθαι όμως από τη Δευτέρα και μετά; Από τη μία πλευρά υπάρχουν οι πρωτοπόροι των ομίλων που είναι και αυτοί που το μεγαλύτερο μέρος του κοινού περίμενε (Atleti, Real, Bayern, Barca, Chelsea, Porto επιβεβαίωσαν τη ταμπέλα του φαβορί, ενώ Dortmund και Monaco ευνοήθηκαν από από το εξαιρετικό ενεργητικό και παθητικό τους στα γκολ αντίστοιχα). Από την άλλη μεριά οι ομάδες που προκρίθηκαν ως δεύτερες έχουν σοβαρότατες πιθανότητες πρόκρισης όλες τους (ο λόγος για τις Juve, Basel, Bayer, Arsenal, Man. City, Paris, Schalke και Shakhtar) και ειδικότερα αν αποφύγουν τα μεγάλα φαβορί (μεγάλες πιθανότητες να το καταφέρει αυτό έχει η Schalke καθώς δεν θα πέσει με μία εκ των Bayern, Dortmund, Chelsea). Και με αφορμή την αναφορά στις πιθανότητες πρέπει να σημειωθεί ότι το πιθανότερο "ζευγάρι" των 16 είναι το Chelsea-Bayer (σχεδόν 30% να κληρωθούν οι δυο τους!), ενώ αν τα μαθηματικά επιβεβαιωθούν απολύτως (κάτι πολύ δύσκολο λόγω και των πολλών περιορισμών) τότε οι διασταυρώσεις θα έχουν ως εξής: Shakhtar-Atleti, Paris-Real, Schalke-Monaco, Man. City-Dortmund, Arsenal-Bayern, Juve-Barca, Bayer-Chelsea και Basel-Porto. Είναι βέβαιο ότι αποτέλεσμα κλήρωσης όπως το παραπάνω θα ήταν το ιδανικότερο για τους ποδοσφαιρόφιλους, καθώς σε όλα τα ματς παρατηρούμε ότι δεν υπάρχουν πολύ μεγάλα φαβορί.
   Από εκεί και πέρα, κοιτώντας λίγο πιο μακρυά, από τις ομάδες που στοχεύουν ψηλά, πολύ ευνοϊκές συνθήκες έχουν οι Chelsea, Bayern και Dortmund, καθώς έχουν σοβαρές ελπίδες να τραβήξουν κάποιον από τους θεωρητικά "επιθυμητούς" αντιπάλους και παράλληλα είναι πιθανόν να μπορούν να θυσιάσουν παιχνίδια πρωταθλήματος στη συνέχεια της σεζόν λόγω τις μέχρι τώρα πορείας τους (φαβορί για το τίτλο οι δύο πρώτες, εκτός διεκδίκησης αυτού η τρίτη). Αναφορικά με τις ομάδες της δεύτερης ταχύτητας, με μία καλή κλήρωση μπορούν να συνεχίσουν στο θεσμό τόσο η Porto όσο και η Shakhtar, καθώς είναι ομάδες με αρκετές συμμετοχές τα τελευταία χρόνια σε νοκ-αουτ παιχνίδια στην Ευρωπή, έχουν εμπειρία από τη διαχείριση τέτοιων καταστάσεων, ενώ διαθέτουν και το απαραίτητο know-how από πίεση και αγώνες τέτοιου επιπέδου. Τέλος, οι ομάδες που λογικά θα ολοκληρώσουν με αρνητικό πρόσημο τις ευρωπαϊκές υποχρεώσεις τους εφέτος θα είναι οι Juventus και Arsenal εκτός και αν εμφανιστούν σημαντικά καλύτερες σε δύο μήνες από τώρα. Ερωτηματικό, φυσικά, αποτελούν Paris και City που θα πρέπει, πλέον, θέλοντας και μη, να θέσουν σαν μίνιμουμ στόχο την οχτάδα, πράγμα που ισχύει ειδικότερα για τους Παριζιάνους.
   Συμπερασματικά, είναι δεδομένο ότι τα ζευγάρια της φάσης των 16, όποια και αν είναι, θα δώσουν στο φιλοθεάμον κοινό ποδόσφαιρο του υψηλότερου επιπέδου, που θα ανταποκρίνεται στο προσωπικό γούστο κάθε φίλου του αθλήματος. Η κατάσταση που θα βρίσκονται οι ομάδες την εποχή των αγώνων θα είναι σε μεγάλο βαθμό αυτή που θα κρίνει και την έκβαση αυτών, γι' αυτό κανείς δε πρέπει να αποκλείει ακόμα κανέναν. Το μόνο σίγουρο είναι ότι το Champions League τώρα αρχίζει!

Υ.Γ.: Μη ξεχάσατε να ψηφίσετε την ομάδα που θα πάει μέχρι το τέλος του δρόμου στη ψηφοφορία που ήδη "τρέχει". Τα αποτελέσματα θα ανακοινωθούν σύντομα, με το σχετικό σχολιασμό αυτών!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου