Η σημασία των ντέρμπι στην κούρσα του τίτλου
Η σημερινή Κυριακή δεν είναι μία από τις πλέον συνηθισμένες Κυριακές της ποδοσφαιρικής χρονιάς. Με τα παιχνίδια Barca-Atletico, Man. Utd-Southampton, Napoli-Juve και Roma-Lazio να διεξάγονται, κατανοεί κανείς ότι είναι μία από τις 3-4 μέρες του χρόνου που η αγωνιστική δράση των εγχώριων πρωταθλημάτων συγκεντρώνει όλα τα βλέμματα (σε συνδυασμό με την απουσία μεσοβδόμαδων ευρωπαϊκών αγώνων). Ωστόσο, παραμένει αιώνιο δίλημμα το αν τα παιχνίδια αυτά κρίνουν τίτλο (ή στόχο, αφού το βρετανικό ματς επικεντρώνεται στη κατάληψη των θέσεων 3-4) ή όχι.
Από τα παραπάνω παιχνίδια το μεγάλο ντέρμπι είναι το παιχνίδι που είναι γνωστό και ως Derby Della Capitale. Η μάχη της αιώνιας πόλης συγκεντρώνει όλα τα χαρακτηριστικά του αυθεντικού ντέρμπι. Δύο ομάδες από την ίδια πόλη (με το ίδιο γήπεδο μάλιστα!), με κοινή πορεία στη διάρκεια της ποδοσφαιρικής τους ζωής, οι οποίες έχουν διαφορετικό background σε τουλάχιστον ένα θεμελιώδη παράγοντα (εδώ φυσικά είναι οι κοινωνικές και πολιτικές αντιθέσεις), χωρίς μεγάλη υποστήριξη από outsiders (π.χ. to el clasico έχει κάθε χρόνο στις εξέδρες του ταξιδιώτες από όλο το κόσμο σε ποσοστό 25%-30%), με τα παιχνίδια τους να τα έχουν κρίνει κυρίως insiders (χαρακτηριστικό παράδειγμα ο Totti) και δυστυχώς με τις συνέπειες του μίσους, που επικρατεί στις τάξεις αμφότερων των οπαδών, να έχουν κάνει την εμφάνιση τους πολλές φορές κατά το παρελθόν με το θάνατο φιλάθλων των δύο ομάδων. Καλώς ή κακώς αυτό είναι το πραγματικό ντέρμπι που θα διεξαχθεί αύριο. Τα υπόλοιπα παιχνίδια είναι κρίσιμα, μεγάλα, κομβικά αλλά όχι ντέρμπι. Σίγουρα υπάρχει ασίγαστο μίσος ανάμεσα σε Napoli και Juventus (ιταλικός νότος-βορράς), αναμφίβολα οι οπαδοί των Barcelona και Atletico έχουν διαφορετικές πολιτικές πεποιθήσεις και ξεκάθαρα η Man. Utd. με την Southampton έχουν παρόμοια πορεία εφέτος και κοινό στόχο (προς το παρόν τουλάχιστον). Αλλά, σε καμία περίπτωση όλοι οι προαναφερθέντες δεν διαθέτουν τα στοιχεία των Roma και Lazio.
Κρίνουν όμως αυτά τα παιχνίδια, ντέρμπι ή μη, το πρωτάθλημα; Η απάντηση είναι εξαρτάται. Από δύο παράγοντες. Ο πρώτος έχει να κάνει με τον αριθμό αυτών των αγώνων. Στην Ιταλία π.χ. διαχρονικά οι ομάδες που θέτουν στόχο το πρωτάθλημα είναι 4, οι τρεις πολυνίκεις Juventus, Milan, Inter και ενίοτε μία εκ των Torino, Roma, Lazio, Napoli, με τις εκπλήξεις φυσικά να μην λείπουν. Συνεπώς, τα παιχνίδια ανάμεσα σε αυτούς είναι ένα μεγάλο ποσοστό όλων των αγώνων που έχουν να δώσουν στα πλαίσια του πρωταθλήματος (περίπου το 1/6) και άρα μπορούν να κρίνουν τον τελικό πρωταθλητή. Στη Γερμανία από την άλλη, η παραδοσιακή δύναμη είναι η Bayern και ενίοτε την ανταγωνίζονται μία εκ των Dortmund, Gladbach κ.α. Εκεί, λοιπόν, με τα "ντέρμπι" να είναι ελάχιστα, δε δύναται να κριθεί ο τίτλος σε αυτά. Ο άλλος ρυθμιστής είναι η ανταγωνιστικότητα του πρωταθλήματος. Με αφορμή και προηγούμενο άρθρο στο Footballiacs.gr, η επιλογή εδώ θα είναι η Αγγλία (φυσικά η Ισπανία θα ήταν ένα εξίσου καλό παράδειγμα). Στη διάρκεια της χρονιάς οι ομάδες καλούνται να ταξιδέψουν σε πολύ δύσκολες έδρες και παράλληλα έχουν να υποδεχθούν και πολύ δύσκολους αντιπάλους. Έτσι, πρωταρχικός τους στόχος είναι να κατορθώσουν να κερδίσουν τα παιχνίδια με τις ομάδες που έχουν κατώτερους στόχους και έπειτα να πάρουν το μάξιμουμ από τα ντέρμπι. Όλοι θυμούνται φυσικά την περυσινή Chelsea, που κέρδισε σε όλα τα ματς τίτλου, αλλά είδε να στέφεται πρωταθλήτρια η Man. City που έχασε τα περισσότερα, αλλά περιόρισε όσο το δυνατόν μπορούσε τις παράπλευρες απώλειές της.
Συμπερασματικά, υπάρχουν φορές που τα παιχνίδια-τίτλος έχουν όντος κρίνει ένα πρωτάθλημα (Primera Divison 2013-2014, Liga Portugal 2012-2013 κ.ο.κ.). Συνήθως, όμως, όλες οι ομάδες είχαν την ευκαιρία τους να στεφθούν νωρίτερα πρωταθλήτριες, αν είχαν αποφύγει τα στραβοπατήματα. Στο φινάλε, ένα πρωτάθλημα 30+ αγωνιστικών είναι μαραθώνιος, όχι κατοστάρι.
Υ.Γ.: Αν θέλετε μερικές παραπάνω πληροφορίες για το derby della capitale πατήστε εδώ. Το άρθρο είναι γραμμένο σε αμερικανικό site και είναι δείγμα εξαιρετικής δημοσιογραφίας, αν δεχτούμε ότι οι Αμερικανοί δεν έχουν ιδιαίτερα καλές γνώσεις γύρω από τα άθλημα. Φυσικά, το blog θα επανέλθει στο ντέρμπι της Ρώμης, αφιερώνοντάς του ξεχωριστό κείμενο, όπως του αρμόζει.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου