Δευτέρα 6 Απριλίου 2015

Champions League: Προημιτελικά

Champions League: Προημιτελικά


Με τα προημιτελικά του Champions League να απέχουν πια κάτι λιγότερο από 10 μέρες για να αρχίσουν, είναι καιρός να σχολιάσουμε την κλήρωση που διεξήχθη πριν δύο εβδομάδες και τα παιχνίδια που αναμένεται να παρακολουθήσουμε. Ο Karl-Heinz Riedle δεν απογοήτευσε, καθώς ο πρεσβευτής του τελικού ταίριαξε αρκετά καλά τις ομάδες και φρόντισε να μας δώσει 4 ζευγάρια που θα απασχολήσουν αρκετά στη διάρκεια των διήμερων 14-15 και 21-22 Απριλίου.
  • Atletico Madrid - Real Madrid
    Πρώτο ζευγάρι το Μαδριλένικο ντέρμπι. Τι καλύτερο να ξεκινήσει κανείς το σχολιασμό από το remake του περσινού τελικού; Το ζευγάρι που προκάλεσε τις περισσότερες αντιδράσεις και τα μεγαλύτερα επιφωνήματα στην αίθουσα της κλήρωσης, οι Ροχιμπλάνκος κόντρα στους Μπλάνκος, θεωρείται ότι θα είναι η ευκαιρία της Atleti να πάρει εκδίκηση για την πριν ενός χρόνου ήττα-συντριβή στη Λισαβόνα και η ευκαιρία της Real να εδραιώσει την κυριαρχία της στην πρωτεύουσα της Ισπανίας. Βέβαια, τα τελευταία χρόνια η ομάδα του Diego Simeone έχει "πάρει τον αέρα" της Βασίλισσας, αφού τη διετία 2013-2014 και 2014-2015 το ρεκόρ της είναι 5 νίκες, 3 ισοπαλίες και 3 ήττες. Αναλυτικότερα επί Simeone η Atletico διανύει μία από τις καλύτερες περιόδους τής ιστορίας της κόντρα στη συμπολίτισσα (αλλά και γενικότερα), με τα μεταξύ τους παιχνίδια να έχουν ως εξής:

    Την ίδια στιγμή το συνολικό ρεκόρ στις μεταξύ τους αναμετρήσεις είναι:

    γεγονός που αναδεικνύει το επίτευγμα του Simeone. Η εκτενής αναφορά στον Αργεντίνο πρωτομάστορα των Ροχιμπλάνκος γίνεται για να δείξει τη σημασία που θα παίξει ο παράγοντας "Simeone" στις αναμετρήσεις αυτές, Αναφορικά με τους πρωταγωνιστές εντός γηπέδου, από τη Real αναμένεται να ξεχωρίσουν η τριάδα BBC (Bale-Benzema-Cristiano) και ο Κροάτης μαέστρος Modric που επέστρεψε, ενώ την Atleti θα πάρουν στις πλάτες τους οι Griezmann, Mandzukic, Gabi και ο εξαιρετικός Koke. Όσο για το φαβορί; Θα ήταν τρελός όποιος στοιχημάτιζε σε μία από τις δύο ομάδες, ειδικά με το πρόσφατο ιστορικό τόσο μοιρασμένο.

  • Juventus - Monaco
    Μία αναμέτρηση ανάμεσα σε δύο ισχυρά αουτσάιντερ είναι αυτή ανάμεσα σε Juventus και Monaco. Η συμμετοχή στα ημιτελικά του φετινού Champions League είναι κάτι που δεν θα τολμούσαν στην αρχή της χρονιάς να ξεστομίσουν ούτε οι τιφόζοι της Juve, αλλά ούτε και οι Μονεγάσκοι. Παρόλα αυτά, η πορεία τους στη διοργάνωση είναι τέτοια, που δικαιολογεί την ευκαιρία που τους δίνεται να είναι μέλος των τεσσάρων καλύτερων ομάδων της Ευρώπης. Η Monaco κατόρθωσε να τερματίσει πρώτη σε έναν πολύ κλειστό όμιλο (Benfica, Zenit και Bayer Leverkusen οι υπόλοιπες του γκρουπ) και στη συνέχεια άφησε εκτός την Arsenal, υπερασπίζοντας το επιβλητικό 1-3 του Emirates και παρά την ήττα με 0-2 στο Louis II. Όλα αυτά τα πέτυχε χάρις στην εξαιρετική ανασταλτική λειτουργία που διαθέτει (4 γκολ παθητικό) και τον αμυντικό προσανατολισμό που έχει προσδώσει ο Jardim στην ομάδα του. Ωστόσο, κόντρα στη Juve θα πρέπει και να σκοράρει, πράγμα που δεν κάνει με μεγάλη άνεση φέτος στην Ευρώπη (7 γκολ ενεργητικό). Από την άλλη, η Vecchia Signora, με γνώμονα την ιταλική της φύση, σκοράρει με καλή συχνότητα (12 γκολ στη διοργάνωση), μα δέχεται και πολύ δύσκολα γκολ (5 τέρματα παθητικό). Συνεπώς, αναμένονται κλειστά παιχνίδια ανάμεσα στους δύο συλλόγους, με τους Bianconero των Tevez, Pirlo και Pogba να έχουν ένα μικρό προβάδισμα απέναντι στην Monaco των Kondogbia, Moutinho και Berbatov.


    (Η ιστορία των αναμετρήσεων Juventus-Monaco)

  • Porto - Bayern
    Το ζευγάρι με το ξεκάθαρο φαβορί και το ξεκάθαρο αουτσάιντερ. Η κληρωτίδα συνεχίζει να ευνοεί την αρμάδα του Pep Guardiola (όχι ότι η φετινή Bayern χρειάζεται την εύνοια της τύχης), αφού μετά την Shakhtar Donetsk στους "16", θα κληθεί να αντιμετωπίσει και την έτερη ομάδα που προκρίθηκε από το 8ο γκρουπ, την Porto. Οι "Δράκοι" κάνουν επαγγελματική πορεία σε αυτό το Champions League, δίχως να έχουν ηττηθεί ακόμα και δίνοντας κατά καιρούς πολύ ωραίες παραστάσεις στο Dragao (αποκορύφωμα αυτών, το 6-0 κόντρα στην Bate Borisov και το 4-0 κόντρα στην Basel). Δυστυχώς, για αυτούς, όμως, το επόμενο εμπόδιο φαντάζει ανυπέρβλητο. Οι νταμπλούχοι Γερμανίας ήταν -βάσει στατιστικών- η πιο απευκταία ομάδα της κλήρωσης, καθώς σκοράρουν περισσότερο από κάθε άλλη (έχουν πετύχει 23 γκολ) και δέχονται τα λιγότερα γκολ μαζί με τις Monaco και Atletico (4 γκολ στην πλάτη τους). Δεν διστάζουν δε, να τρομοκρατήσουν τους αντιπάλους τους τόσο εντός όσο και εκτός συνόρων, γεγονός που μπορούν να επιβεβαιώσουν η Shakhtar (7-0 στην Allianz Arena) και η Roma (1-7 στο Olimpico της Ρώμης). Ότι διαθέτουν πολύ καλό ρόστερ έχει χιλιοειπωθεί και χιλιογραφτεί και πλέον η ομάδα τού Robben (θα απουσιάσει από τα ματς των προημιτελικών), του Ribery και του Neuer αρχίζει να εξετάζει σοβαρά την επιστροφή στην κορυφή της Ευρώπης, αρκεί σε πρώτη φάση να αποκλείσει την Porto των Martinez, Brahimi και Casemiro.

    (Η ιστορία των αναμετρήσεων Porto-Bayern)

  • Paris Saint-Germain - Barcelona
    Δύο σύλλογοι που ήδη έχουν ιστορικό στο Champions League 2014-2015, η PSG και η Barcelona συναντιούνται ξανά μετά τους ομίλους, μα και ξανά μετά τη μονομαχία τους στο ίδιο στάδιο της διοργάνωσης τη σεζόν 2012-2013. Φέτος, μας χάρισαν δύο εξαιρετικές αναμετρήσεις, με τους Παριζιάνους να επικρατούν με 3-2 στο Parc des Princes και τους Καταλανούς να απαντούν με νίκη 3-1 στο Camp Nou, παίρνοντας μέσα από τα χέρια των αντιπάλων τους την πρωτιά στο 6ο γκρουπ. Αμφότερες έφτασαν ως εδώ αποκλείοντας αγγλικούς συλλόγους, με την Paris να παίρνει συγκλονιστική πρόκριση στην παράταση σε βάρος της Chelsea και την Barca να επιβάλλεται για δεύτερη συνεχόμενη σεζόν της Manchester City. Βρίσκονται και οι δύο σε εξαιρετική κατάσταση τον τελευταίο καιρό, έχοντας θριαμβεύσει στα εγχώρια ντέρμπι (νίκη 2-3 για τους Γάλλους κόντρα στη Marseille και νίκη 2-1 για τους Καταλανούς κόντρα στη Real Madrid) και απολαμβάνοντας προς ώρας την μοναξιά της κορυφής στα δύο πιο αμφίρροπα πρωταθλήματα: την Ligue 1 και την Liga BBVA. Για τα ρόστερ των ομάδων, φυσικά, ούτε λόγος. Για τους Blaugrana Mascherano, Busquets, Iniesta, Neymar, Suarez και ο σούπερσταρ Messi περιμένουμε να "κουβαλήσουν" την ομάδα, ενώ σημαντικό ρόλο θα διαδραματίσει και το ανεβασμένο αμυντικό τους δίδυμο Pique-Mathieu. Στην αντίπερα όχθη, συναντάμε στόπερ της πρώτης γραμμής με την βραζιλιάνικη δυάδα Luiz-Silva να έχουν δέσει την άμυνα των Παριζιάνων, αλλά και φανταστικούς παίχτες από τη μέση και μπροστά. Ενδεικτικά αναφέρονται οι Matuidi, Verratti, Motta, Cavani, Lucas, Lavezzi, Ibrahimovic. Η απουσία του τελευταίου από το πρώτο παιχνίδι θα παίξει σίγουρα κομβικό ρόλο. Μικρό προβάδισμα έχει η Barca, αν και η PSG έχει ανέβει επίπεδο την τελευταία τριετία και συγκαταλέγεται με ευκολία στα 10 (ίσως και 5) κορυφαία club παγκοσμίως.


    (Η ιστορία των αναμετρήσεων PSG-Barcelona)

Τρεις ισπανικές ομάδες, δύο γαλλικές, μία γερμανική, μία ιταλική και μία πορτογαλική θα διεκδικήσουν το στέμμα της πρωταθλήτριας Ευρώπης. Η παρουσία της κατόχου του τίτλου Real Madrid, της περσινής φιναλίστ Atletico Madrid, της πιο πετυχημένης ομάδας του θεσμού την τελευταία δεκαετία Barcelona, της ραγδαία ακμάζουσας Paris Saint-Germain, της αμυντικής μηχανής Monaco, της "υπερηχητικής" Bayern, της επιστρέψασας "Μεγάλης Κυρίας" Juventus και της παραδοσιακής Porto αποτελούν εγγύηση για δυνατά παιχνίδια και μεγάλες συγκινήσεις. Ποια θα καταφέρει να σηκώσει το τρόπαιο στον ουρανό του Βερολίνου το βράδυ της 6ης Ιουνίου;

Υ.Γ.: Καλό Πάσχα και καλή Ανάσταση σε εσάς και στις οικογένειές σας!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου