Σάββατο 28 Μαρτίου 2015

Europa League: Προημιτελικά

Europa League: Προημιτελικά


   Φτάσαμε αισίως στους 16 διεκδικητές των 2 φετινών ευρωπαϊκών τροπαίων. 8 ομάδες στο Champions League και 8 ομάδες στο Europa League θα προσπαθήσουν να γυρίσουν σπίτι τους με το τρόπαιο στις αποσκευές τους και το Footballiacs.gr επιχειρεί να αναλύσει τις πιθανότητές τους. Αρχή, όπως και στο ξεκίνημα των νοκ-αουτ, με τις ομάδες του Europa League.
   Το πρώτο ζευγάρι που συναντάμε είναι αυτό ανάμεσα σε Sevilla και Zenit. Οι περσινοί κυπελλούχοι Ευρώπης και κάτοχοι του τροπαίου διανύουν εντυπωσιακή σεζόν και φέτος, αφού βρίσκονται εντός της μάχης διεκδίκησης ενός ευρωπαϊκού εισιτηρίου στη La Liga, ενώ παράλληλα είναι στα προημιτελικά του Europa League στην προσπάθεια που κάνουν να υπερασπιστούν την προ ενός έτους επιτυχία τους. Την ίδια ώρα, η Zenit έχει καταφέρει να επιβιώσει από πολύ δύσκολα παιχνίδια στην Ευρώπη αυτή τη σεζόν, καθώς έχει κληθεί να αντιμετωπίσει στη μέχρι τώρα πορεία της ομάδες όπως η Benfica (περσινή φιναλίστ του Europa League), η Leverkusen (αποκλείστηκε στα πέναλτι από την Atletico Madrid), η Monaco (βρίσκεται στα προημιτελικά του Champions League) και το Torino (πολύ καλή σεζόν και με ιδιαίτερα αφιλόξενη έδρα). Επιπλέον, βρίσκεται σε καλή φόρμα και εντός συνόρων, όντας πρωτοπόρος του πρωταθλήματος στη Ρωσία και οδεύοντας προς την κατάκτηση του τίτλου. Αν κάποιος ήθελε φαβορί στις αναμετρήσεις των Ρώσων με την ομάδα της Ανδαλουσίας, τότε η Sevilla (έστω και οριακά) έχει το πάνω χέρι, όπως άλλωστε παραδέχθηκε και ο Antre Villas-Boas.
   Επόμενο match-up αυτό μεταξύ της βελγικής Brugge και της ουκρανικής Dnipro. Ίσως το πιο αντιεμπορικό (αν μπορεί να χαρακτηριστεί έτσι ένα ευρωπαϊκό παιχνίδι οχτάδας) από όλα τα ζευγάρια, η μάχη ανάμεσα σε Brugge και Dnipro είναι μια μάχη αουτσάιντερ. Πρόκειται για τις δύο ομάδες με τις λιγότερες πιθανότητες κατάκτησης του τροπαίου, πράγμα που εν μέρει δικαιολογείται, ειδικά αν αναλογιστεί κανείς τα μεγέθη που έχουν μείνει στη διοργάνωση. Για τους Ουκρανούς, αυτή είναι η καλύτερη σεζόν της ιστορίας τους εκτός συνόρων, αφού πρώτη φορά βρίσκονται σε προημιτελικά θεσμού της UEFA. Είναι πολύ καλή ομάδα στα στημένα και σκοράρει κυρίως από αυτά, ωστόσο τα φάουλ, τα κόρνερ και γενικότερα τα γκολ χωρίς δημιουργία σε ροή αγώνα (π.χ. ατομικές ενέργειες) είναι το μόνο επιθετικό όπλο που διαθέτει. Πρόκειται για σύνολο με ένα ορισμένο επιθετικό ταβάνι, εξ' ου και το γεγονός ότι διαθέτει το χειρότερο ενεργητικό στη διοργάνωση (εκτός της Zenit, που υποβαθμίστηκε από το Champions League), ενώ οι παίχτες που φορούν τα χρώματα της Dnipro είναι συγκεκριμένων δυνατοτήτων (εξαίρεση οι Konoplyanka και Kalinic). Από την άλλη, η Brugge έχει φτάσει ως εδώ σχετικά "αθόρυβα", όμως κάνει ασύλληπτη χρονιά στην Ευρώπη, αφού σε 14 ματς φέτος δεν έχει κάνει καμία ήττα! Δέχεται πολύ δύσκολα γκολ και παράλληλα έχει τον τρόπο να σε "σκοτώσει" μπροστά, πράγμα που έδειξε κυρίως στα παιχνίδια με την Besiktas. Οι Βέλγοι έχουν ξεκάθαρα το πάνω χέρι σε αυτό το ζευγάρωμα και η Dnipro θα πρέπει να κάνει μεγάλη υπέρβαση -την 3η κατά σειρά- για να προκριθεί.
   Μεγάλα παιχνίδια αναμένονται στην κόντρα Dynamo Kyiv-Fiorentina. Αμφότερες έχουν εντυπωσιάσει μέχρι στιγμής, καθώς η μεν Dynamo άφησε εκτός την Everton νικώντας την με 5-2 στο Κίεβο (και αφήνοντας τους Άγγλους δίχως ομάδα στους "8" τόσο του Champions League όσο και του Europa League), η δε Fiorentina έχει αποκλείσει τις Tottenham και Roma, με επιβλητική εμφάνιση στην έδρα της τελευταίας και νίκη 0-3. Ο σύλλογος της Φλωρεντίας διανύει καλή σεζόν γενικότερα, έχει μόλις μία ήττα στο Europa League προς ώρας και αυτή άνευ σημασίας (τελευταία αγωνιστική εντός έδρας από την Dinamo Minsk) και κυνηγάει μέσω Serie A την έξοδο στο επόμενο Champions League (φοβερή μάχη μεταξύ Roma-Lazio-Sampdoria-Napoli και "Βιόλα"). Οι Ουκρανοί βλέποντας όλα αυτά γνωρίζουν ότι έχουν δύσκολο έργο, μα δεν πτοούνται. Στο πρωτάθλημα της (πολύπαθης) Ουκρανίας είναι στη κορυφή με 7 πόντους διαφορά από την δεύτερη Shakhtar Donetsk και δείχνουν ιδιαιτέρως σοβαροί και στην Ευρώπη (ειδικά στη φάση των ομίλων, όπου έκαναν το 5/6 και τερμάτισαν πρώτοι με 15 βαθμούς). Διαθέτουν αξιόλογο υλικό, αλλά τα αστέρια τους Veloso και Yarmolenko θα πρέπει να κάνουν το κάτι παραπάνω, αν θέλουν πρόκριση σε βάρος της ισχυρότερης Fiorentina, των Gomez, Salah και Valero.
   Το πιο αμφίρροπο ζευγάρι έμεινε για το τέλος. Οι δύο καλύτερες ομάδες της διοργάνωσης (και τα δύο πρώτα φαβορί μετά τον αποκλεισμό της Roma) είδαν τον Jerzy Dudek, ο οποίος διεξήγαγε την κλήρωση, να τους παίζει άσχημο παιχνίδι. Τόσο η Wolfsburg όσο και η Napoli είναι εξαιρετικές φέτος και δείχνουν να αξίζουν μια θέση στο Champions League της επόμενης σεζόν (η Vfl την έχει ουσιαστικά κλειδώσει με την 2η θέση στη Bundesliga). Και οι δύο έχουν πετύχει μεγάλες προκρίσεις για να φτάσουν ως εδώ και αυτό το οφείλουν εν πολλοίς στα δίδυμα που διαθέτουν. Για την ομάδα του Hecking οι De Bruynne-Bas Dost "βγάζουν μάτια" και πιθανότατα θα ενταχθούν σε σύλλογο πρώτης γραμμής το καλοκαίρι, ενώ για το team του Benitez  οι πρώην Μαδριλένοι Higuain-Callejon δηλώνουν παρών όταν τους χρειάζεται ο σύλλογος (όπως και ο captain Hamsik). Οι "Λύκοι" μοιάζουν να έχουν ένα μικρό προβάδισμα, εντούτοις οι Ναπολιτάνοι με όπλο την άριστη άμυνα τους (δέχονται γκολ με το σταγονόμετρο στην Ευρώπη έπειτα από το 3-1 στο San Mames τον Αύγουστο) δεν πρέπει επ' ουδενί να υποτιμηθούν, ειδικότερα με τον επαναληπτικό στο "κολασμένο" San Paolo.
   Με τον τελικό, πλέον, να είναι τόσο κοντά οι ομάδες (άλλες λιγότερο και άλλες περισσότερο) κρυφοκοιτάζουν το τρόπαιο και ονειρεύονται την κατάκτηση αυτού. Τα προημιτελικά είναι συνήθως το σημείο του θεσμού που ξεχωρίζουν οι ομάδες που μπορούν να πάνε μέχρι το τέλος του δρόμου και έτσι Dnipro, Fiorentina, Zenit, Napoli, Brugge, Wolfsburg, Dyanamo Kyiv και Sevilla καλούνται να δείξουν αν είναι έτοιμες για τον τίτλο.

Υ.Γ: Είναι πραγματικά κρίμα όταν η πολιτική (από τη φύση της μέρος όλων των πτυχών της ανθρώπινης ζωής) επεμβαίνει στο ποδόσφαιρο. Εδώ και 9 μήνες οι ουκρανικές και οι ρωσικές ομάδες δεν κληρώνονται μαζί, με την UEFA να εφαρμόζει έναν τύποις "κλειδάριθμο" στους συλλόγους από αυτές τις χώρες. Σκεφτείτε μόνο να προκριθούν στην τετράδα η Zenit και μία εκ των Dynamo Kyiv ή Dnipro (ή και οι δύο). Τότε πρακτικά θα μιλάμε για "ορισμό" και όχι για κλήρωση. Και εάν ο τελικός είναι Zenit-Dynamo Kyiv ή Zenit-Dnipro τι θα συμβεί; Εφόσον η UEFA δεν μπορεί να εγγυηθεί τη διεξαγωγή ενός τέτοιου αγώνα επί ουκρανικού ή επί ρωσικού εδάφους, θα μπορεί να το κάνει επί πολωνικού;

Υ.Γ.2: Σαφέστατα το παραπάνω δεν είναι το πιο σοβαρό πρόβλημα του ουκρανικού ζητήματος και η σκέψη μας είναι προπάντων (ανεξαρτήτως των "πιστεύω" του καθενός επ' αυτού) με τους ανθρώπους που έχουν χάσει και συνεχίζουν να χάνουν τη ζωή τους και με τις οικογένειες που ξεσπιτώνονται και βλέπουν τους κόπους μιας ζωής να πηγαίνουν στράφι.

Υ.Γ.3: Να τονιστεί και πάλι ότι το blog δεν είναι πολιτικό και δεν παίρνει δημοσίως θέση σχετικά με το ζήτημα. Στην εποχή μας, ο καθένας έχει πρόσβαση σε τεράστιο όγκο πληροφοριών και μπορεί να διαμορφώσει την άποψή του για το θέμα αυτό, όπως και για κάθε άλλο.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου