Σάββατο 21 Φεβρουαρίου 2015

Αποτελέσματα ψηφοφορίας

Αποτελέσματα ψηφοφορίας



Η πρώτη ψηφοφορία του Footballiacs.gr ολοκληρώθηκε και τα αποτελέσματα που εξήχθησαν είναι αν μη τι άλλο ενδιαφέροντα. Σίγουρα η συμμετοχή δεν υπήρξε μεγάλη (λογικό για ένα νεοσύστατο blog), αλλά ο κόσμος έδειξε προς ποια ομάδα κλίνει για την κατάκτηση του Champions League.

Εν αρχή ην η Real Madrid. Η ομάδα που σάρωσε στην ψηφοφορία, παίρνοντας κεφάλι από την πρώτη μέρα και δίχως πρόθεση να κοιτάξει πίσω. Συγκέντρωσε πάνω από το 1/3 των ψήφων (37%) και φαίνεται να την πιστεύει ιδιαίτερα ο κόσμος, παρά το γεγονός ότι καμία ομάδα στην σύγχρονη μορφή του θεσμού δεν έχει επιτύχει την κατάκτηση back-to-back τροπαίων. Φυσικά, οι Μαδριλένοι με τις εμφανίσεις τους στο πρώτο μισό της σεζόν (ειδικά μέχρι να τους διακόψει το σερί νικών η Valencia) δικαιολογούσαν απόλυτα την εμπιστοσύνη του φιλοθεάμων κοινού. Διαθέτουν την πληρέστερη 11αδα από όλες τις υπόλοιπες ομάδες και στηρίζονται συνολικά σε ένα κορμό 16 παικτών με ηγέτη όλων τον Cristiano Ronaldo. Ο CR7 συνθέτει με τους Karim Benzema, Gareth Bale και James Rodriguez μία φανταστική τετράδα, ικανή να διαλύσει κάθε άμυνα, συνεπώς με πρωτεργάτες αυτούς, αλλά και τους Sergio Ramos, Toni Kroos, Luka Modric η Real Madrid σίγουρα έχει σοβαρές πιθανότητες επανάληψης του περυσινού θριάμβου.

Ακολουθούν Chelsea με 23% και Bayern με 18%. Απόλυτα φυσιολογικό το αποτέλεσμα, καθώς πρόκειται για τις δύο ομάδες με το καλύτερο ρόστερ συνολικά και τους δύο καλύτερους προπονητές της διοργάνωσης. Είναι οι δύο σύλλογοι που κατέκτησαν το Champions League του 2012 και 2013 αντίστοιχα και διαθέτουν τόσο εξαιρετικούς coach (δύο φορές κάτοχοι του τροπαίου αμφότεροι) όσο και εξαιρετικό υλικό (21 παίκτες για τους Λονδρέζους, όλη η ομάδα για τους Βαυαρούς). Οι Μπλε θα βασιστούν στην πολύ καλή τους άμυνα (η οποία γίνεται ακόμα καλύτερη με τον Πορτογάλο στον πάγκο) και την τετράδα Willian, Cesc, Hazard, Costa, ενώ τη "βρώμικη δουλειά" θα αναλάβουν πρωτίστως ο Matic και δευτερευόντως ο Ramires. Την ίδια ώρα οι Γερμανοί στηρίζονται στο ποδόσφαιρο κυριαρχίας και τις πραγματικά πολλές λύσεις που έχουν σε κάθε θέση. Όσον αφορά τα δυνατά τους χαρτιά; Lewandowski, Ribery, Lahm, Schweisteiger, Neuer, Muller, Gotze, Alonso και ασφαλώς Arjen Robben.

Έκπληξη προκαλεί η ισοβαθμία Barcelona και PSG στην 4η θέση, με 9% των ψήφων έκαστη. Οι Παριζιάνοι με την ήττα τους την 6η αγωνιστική των ομίλων στο Camp Nou έδειξαν να βρίσκονται ένα κλικ κάτω από τους Καταλανούς, χάνοντας το avantage έδρας και πέφτοντας πάνω στην Chelsea. Σίγουρα διαθέτουν εξαιρετική ομάδα με την επιθετική τους τριπλέτα να είναι μία από της καλύτερες της υφηλίου (Lavezzi, Cavani, Ibrahimovic), μα σε καμία περίπτωση δεν δείχνουν ικανοί να πάνε μέχρι το τέλος τους δρόμου. Το πιο σημαντικό πρόβλημα είναι το τεχνικό επιτελείο τους, καθώς ο coach Blanc δεν βρίσκεται προς το παρόν στο επίπεδο των Ancelotti, Mourinho, Guardiola, Klopp, Wenger, Simeone πράγμα που ισχύει και για τον Luis Enrique. Και εν μέρει αυτό πλήρωσε και η Barcelona στην ψηφοφορία. Κάτι οι κακές εμφανίσεις της ομάδας μέχρι τα μισά της σεζόν, κάτι οι διαμάχες στο εσωτερικό του συλλόγου και φυσικά η διαχείριση του υλικού από τον Luis Enrique έδιναν την εντύπωση ότι οι Blaugrana δύσκολα θα διεκδικήσουν την κούπα με τα μεγάλα αυτιά φέτος. Όταν όμως μιλάς για Barcelona, τότε μιλάς για την πιο επικίνδυνη τριάδα του κόσμου (Neymar, Suarez, Messi), πάνω από τις τριάδες που έχουν σύλλογοι όπως Bayern, PSG ή ίσως ακόμα και της Real Madrid. Και ασφαλώς δε νοείται η ομάδα με έναν από τους καλύτερους (αν όχι τον καλύτερο) ποδοσφαιριστές της ιστορίας να μην είναι όχι φαβορί, αλλά ούτε καν διεκδικήτρια.

Για το τέλος έμειναν η Arsenal (4%), Dortmund (0%), Atleti (0%) και η επιλογή "άλλος νικητής" (0%). Αρχίζοντας από τα εύκολα, αναμενόμενα παρατηρείται έλλειψη εμπιστοσύνης στις υπόλοιπες ομάδες της διοργάνωσης. Η διαφορά δυναμικότητας είναι τεράστια και σε καμία περίπτωση δεν υπάρχει πρόσφορο έδαφος για μία τετράδα τύπου Porto-Monaco-Deportivo-Chelsea που είχαμε 11 χρόνια πριν. Από εκεί και πέρα, οι αναγνώστες του blog δεν πιστεύουν ιδιαίτερα και τις δύο τελευταίες φιναλίστ (Atleti, Dortmund), γεγονός περίεργο, αφού πρόκειται για ομάδες με πολύ καλό υλικό, σπουδαίους προπονητές και είναι οι μοναδικές με βλέψεις τελικού που έχουν έδρες-φωτιά. Βεβαίως ακόμα δεν έχουν καθιερωθεί στην ελίτ και ίσως αυτός είναι και ο λόγος δυσπιστίας των απανταχού ποδοσφαιρόφιλων. Και μένει η Arsenal. Δίχως πολλά λόγια το πρόβλημα των Gunners (γι' αυτό και το 4%) είναι οι προσωπικότητες. Με εξαίρεση τους Ozil και Alexis κανένας παίχτης των Κανονιέρηδων δεν θα κατάφερνε να είναι όχι στην 11αδα, μα στην 18αδα των υπολοίπων διεκδικητών. Ο Αλσατός είναι ικανός να παρουσιάσει εκπληκτικό ποδόσφαιρο με οποιοδήποτε ρόστερ, αλλά στην τελική ευθεία οι προσωπικότητες είναι αυτές που θα σε στέψουν πρωταθλητή Ευρώπης.

Αυτή ήταν λοιπόν η πρώτη ψηφοφορία του blog. Ιδιαίτερα χρήσιμα τα αποτελέσματα που είχαμε και μένει πια να δούμε ποιοι θα επαληθευθούν. Δεν επαναπαυόμαστε, όμως, διότι ήδη η νέα ψηφοφορία ξεκίνησε και θα την βρείτε άκρως ενδιαφέρουσα!

Σάββατο 14 Φεβρουαρίου 2015

Τα νοκ-αουτ αρχίζουν (part 2)

Τα νοκ-αουτ αρχίζουν (part 2)


Η αρχή έγινε την προηγούμενη εβδομάδα με την ανάλυση των ζευγαριών της φάσης των "32" του Europa League. Ώρα για το κυρίως πιάτο, όμως, με την ανάλυση των ομάδων που θα διασταυρώσουν τα ξίφη τους στη φάση των "16" του Champions League, με φόντο τον τελικό του Βερολίνου στις 6 Ιουνίου.

Δυναμικό ξεκίνημα κάνει η πρώτη νοκ-αουτ φάση του εφετινού Champions League. Τα ζευγάρια Shakhtar-Bayern και PSG-Chelsea είναι αυτά που κάνουν τη σέντρα στους "16" και η κατάσταση μοιάζει εκ διαμέτρου αντίθετη στα δύο match-up. Από τη μία η ομάδα-έκπληξη των φετινών ομίλων, η ουκρανική Shakhtar, από το (ταλαιπωρημένο λόγω πολέμου) Donetsk, με τον πρωταγωνιστή και πρώτο σκόρερ -μέχρις στιγμής- της διοργάνωσης Luiz Adriano κοντράρεται με την υπερηχητική Bayern, που φέτος ο στόχος είναι -ποιος άλλος;- το treble. Μάχη εκ των πραγμάτων άνιση, αφού οι Βαυαροί έχουν δείξει από τους ομίλους τις προθέσεις τους (5 νίκες, 1 ήττα) και στοχεύουν στην κατάκτηση του τροπαίου, με συνέπεια να παρουσιάζονται ως φαβορί κόντρα στην ιδιαίτερα επιθετική, αλλά χωρίς τις λύσεις των Γερμανών, Shakhtar. Από την άλλη, την ίδια ώρα στο Παρίσι θα κοντράρεται ένα από τα πιο δυνατά ζευγάρια σε αυτό το σημείο της διοργάνωσης, η πανίσχυρη PSG με την υπερπλήρη Chelsea του Mourinho. Remake του περυσινού προημιτελικού, όταν οι Λονδρέζοι προκρίθηκαν στο 87', με την ομάδα του Special One να έχει ένα μικρό προβάδισμα, χωρίς όμως να μπορεί να ξεγράψει κανείς την ομάδα του  Zlatan.

Συνέχεια μια μέρα μετά, με τις μάχες Schalke-Real Madrid και Basel-Porto. Αρκετά άτυχη η Schalke, καθώς έχοντας αποφύγει Chelsea, Bayern και Dortmund ήθελε να γλιτώσει τις Barca και Real για να είναι ευχαριστημένη. Κάτι τέτοιο δεν συνέβη και πλέον οι "Βασιλικοί Μπλε" θα προσπαθήσουν να κάνουν κάτι καλύτερο από το περσινό 9-2 σε συνολικό σκορ. Από τη μεριά τους, οι πρωταθλητές Ευρώπης θα επιθυμούσαν η πρόκριση να τελειώσει, όπως και πριν από 365 ημέρες, στην Veltins Arena, αφού στόχος τους μετά τη decima είναι η κατάκτηση του δεύτερου συνεχόμενου Champions League. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει ο αγώνας που θα γίνεται παράλληλα ανάμεσα σε Basel και Porto. Αναμφίβολα και οι δύο θα αισθάνονταν ευχαριστημένοι την ημέρα της κλήρωσης, από τη στιγμή που φάνταζαν ο πιο επιθυμητός αντίπαλος από τους "αδύναμους" οι μεν, τους "δυνατούς" οι δε. Προβάδισμα, σαφώς και έχει η Porto, εξαιτίας της εμπειρίας της και του υλικού της, ωστόσο η Basel τα τελευταία χρόνια έχει κάνει άλματα προόδου στην Ευρώπη και μόνο τυχαίο δεν είναι το γεγονός ότι στους ομίλους άφησε πίσω της την Liverpool.

Μια εβδομάδα μετά θα έρθει η ώρα για τις αναμετρήσεις μεταξύ Manchester City-Barcelona και Dortmund-Juventus. Η πιο "καυτή" βραδιά αυτής της φάσης, με δύο αμφίρροπα ζευγάρια. Η μάχη ανάμεσα σε Manchester City και Barcelona έχει χαρακτήρα ρεβάνς, αφού την προηγούμενη σεζόν οι Blaugrana απέκλεισαν τους Citizens στο ίδιο στάδιο της διοργάνωσης. Οι Καταλανοί θα έχουν ένα μικρό προβάδισμα (άλλωστε ο πρώτος σκόρερ όλων των εποχών στο θεσμό μοιάζει "δαιμονισμένος" τον τελευταίο καιρό), μα η πρωταθλήτρια Αγγλίας δείχνει ότι φέτος είναι έτοιμη για το μεγάλο βήμα· εξ' ου και οι νίκες επί των Bayern (εντός) και Roma (εκτός) στους ομίλους. Ταυτόχρονα, Juventus και Dortmund θα δίνουν τον δικό τους αγώνα σε μία αναμέτρηση δίχως καμία πρόβλεψη. Εκ δια μέτρου αντίθετες οι πορείες των δύο ομάδων στα εγχώρια πρωταθλήματα, παρόλα αυτά στην Ευρώπη αμφότερες μεταμορφώνονται (αρνητικά η Juve, θετικά η Borussia). Πολύ δύσκολο παιχνίδι ανάμεσα στη φύσει επιθετική ομάδα από την κοιλάδα του Ρουρ και τη φύσει αμυντική Βέκια Σινιόρα, αναμένεται να κριθεί στις λεπτομέρειες η πρόκριση, αν και οι Βεστφαλοί -έχοντας τον επαναληπτικό εντός- είναι ικανοί να διαλύσουν τον οποιοδήποτε στο Signal Iduna Park (Westfalenstadion σοβαρευτείτε!).

Φινάλε 24 ώρες αργότερα με Arsenal-Monaco και Leverkusen-Atletico. Ο "Αλσατός" καλείται να οδηγήσει τους "Κανονιέρηδες" στην πρόκριση κόντρα στην πρώην του ομάδα, αλλιώς είναι πιθανό αυτά να είναι τα τελευταία του ευρωπαϊκά παιχνίδια με το σύλλογο του Βορείου Λονδίνου. Η Arsenal για μία ακόμη χρονιά απογοήτευσε στους ομίλους, ωστόσο αυτή τη φορά η κληρωτίδα τής έκλεισε το μάτι, αφού την έστειλε στην -ήδη ευχαριστημένη- Monaco. Οι Μονεγάσκοι έχοντας καταφέρει στο ευρωπαϊκό τους comeback να τερματίσουν πρώτοι σε έναν ιδιαίτερα δύσκολο όμιλο θα ψάξουν το κάτι παραπάνω γνωρίζοντας και το άγχος που βαραίνει το αντίπαλο στρατόπεδο. Τέλος, στο Leverkusen-Atleti τα πράγματα δείχνουν ξεκάθαρα. Μία από τις πιο fun-to-watch ομάδες, η Bayern Leverkusen, που τα τελευταία χρόνια έμαθε να ζει με τα νοκ-αουτ του Champions League, στάθηκε αρκετά άτυχη από τη στιγμή που κλήθηκε να αντιμετωπίσει τους περυσινούς φιναλίστ. Έχοντας χάσει τα βασικά τους όπλα οι "Ροχιμπλάνκος" κατάφεραν και τα αντικατέστησαν ιδανικά και πλέον παρουσιάζονται ακόμα πιο επικίνδυνοι, παρά το γεγονός ότι δεν έχουν πια το στοιχείο του αιφνιδιασμού, μιας και όλοι τους ξέρουν. Εκπληκτική ομάδα στο επιθετικό transition και πολύ δυνατή σε υπέρ και κατά στημένα, ενώ στο Vicente Calderon "πνίγει" όλους τους αντιπάλους της με το το aggresive πρώτο 20λεπτο που κάνει, λογικά θα είναι στους προημιτελικούς.

Η λογική αυτή τη στιγμή υπαγορεύει Bayern, Chelsea, Real Madrid, Porto, Barcelona, Arsenal, Atletico και μία εκ των Juventus ή Dortmund. Θα είναι αυτή η κατάσταση στην κλήρωση της 20ης Μαρτίου ή θα υπάρχουν άλλοι επίδοξοι πρωταθλητές Ευρώπης;

Κυριακή 8 Φεβρουαρίου 2015

Τα νοκ-αουτ αρχίζουν (part 1)

Τα νοκ-αουτ αρχίζουν (part 1)


   Η ποδοσφαιρική Ευρώπη μετράει πια μέρες για την επανέναρξη τόσο του Champions League όσο και του Europa League. Το Footballiacs.gr δράττει την ευκαιρία και επιχειρεί να κάνει μία πρόχειρη ανάλυση των όσων επίκεινται, ξεκινώντας αυτή την εβδομάδα από τη δεύτερη τη τάξει διασυλλογική διοργάνωση της UEFA.
   Σε πρώτη φάση υπάρχουν τα ζευγάρια στα οποία συγκρούονται ένα αδιαφιλονίκητο φαβορί με ένα αουτσάιντερ. Ο λόγος για τις αναμετρήσεις ανάμεσα σε Celtic-Inter, Anderlecht-Dinamo Moskva και Guingamp-Dynamo Kyiv. Στην πρώτη μονομαχία, μπορεί η εφετινή Inter να μην εμπνέει μεγάλη εμπιστοσύνη (εκτός κυπέλλου Ιταλίας, κακή πορεία στο πρωτάθλημα), ωστόσο στην Ευρώπη έχει παρουσιαστεί μέχρι στιγμής αρκετά σοβαρή. Μοιράζεται το καλύτερο παθητικό στο Europa League (2 γκολ σε 6 αγώνες ή 8 αν προστεθούν και τα play-off) και τερμάτισε με σχετική άνεση στη κορυφή του ομίλου της. Την ίδια ώρα οι Σκωτσέζοι απογοητεύουν, αφού η μείωση του ανταγωνισμού εντός συνόρων (απώλεια Rangers) τους έχει πλήξει για τα καλά, ενώ στην αρχή της χρονιάς αποτέλεσαν και το "μαύρο πρόβατο" των ευρωπαϊκών διοργανώσεων, αφού προκρίθηκαν στα play-off του Champions League σε βάρος της Legia, έχοντας χάσει με συνολικό σκορ 6-1!
   Στην αναμέτρηση ανάμεσα σε Anderlecht και Dinamo Moskva είναι φανερό γιατί οι Ρώσοι παρουσιάζονται ως τόσο μεγάλο φαβορί. Ομάδα που εντυπωσίασε στους ομίλους, είναι η μοναδική που έκανε το 6/6 και διαθέτει πληθώρα παιχτών που μπορούν να πάρουν μόνοι τους ένα παιχνίδι. Την ίδια ώρα οι Βέλγοι είχαν πολύ καλή παρουσία στου ομίλους του Champions League (highlight το 3-3 στο Emirates), αλλά παραμένουν ένα νεανικό σύνολο που ξεχειλίζει ταλέντο, μα στερείται εμπειρίας που υπάρχει σε αφθονία στην άλλη μεριά. Όσον αφορά τη σύγκρουση Guingamp και Dynamo Kyiv εκεί τα πράγματα είναι ξεκάθαρα. Οι Γάλλοι έχουν να σηκώσουν το βάρος του εγχώριου πρωταθλήματος (ακόμα μάχονται για την σωτηρία), την ώρα που οι Ουκρανοί είναι μία από τις πιο έμπειρες ομάδες από ευρωπαϊκά παιχνίδια και διαθέτουν και έναν από τους καλύτερους πασέρ της διοργάνωσης (Yarmolenko 1ος σε ασίστ με 4).
   Εν συνεχεία, είναι τα παιχνίδια ανάμεσα σε φαβορί και αουτσάιντερ, χωρίς το τοπίο όμως να είναι ξεκάθαρο. Αρχή με Aalborg και Brugge. Αλλοπρόσαλλο ζευγάρι, με την Aalbrorg να έχει 3 νίκες εκτός και 3 ήττες εκτός, τη στιγμή που η Brugge έχει ρεκόρ 1-2-0 εντός και 2-1-0 εκτός. Οι Βέλγοι βέβαια είναι το φαβορί (2 γκολ παθητικό και αυτοί), αλλά οι Δανοί μπορούν την έκπληξη, ειδικά εάν διαφυλάξουν την έδρα τους. Trabzonspor-Napoli το επόμενο ζευγάρι, με τους Ναπολιτάνους να έχουν ξεκάθαρα το πρώτο λόγο (άλλωστε υπάρχει ο Rafa Benitez στην άκρη του πάγκου τους), αλλά η αλήθεια είναι ότι δεν είναι και η πιο σταθερή ομάδα εφέτος και πρέπει να προσέξουν πολύ, ιδίως κόντρα σε μία ομάδα ικανή για το καλύτερο και το χειρότερο. Φαβορί υπάρχει και στο ζευγάρι με ελληνικό ενδιαφέρον, αφού στην αναμέτρηση Dnipro-Olympiakos οι ερυθρόλευκοι μοιάζουν να είναι ένα κλικ παραπάνω από τους αντιπάλους τους, αλλά τους περιμένει "βαρύ" ταξίδι και η σκληρότερη ομάδα της διοργάνωσης (22 κίτρινες κάρτες-1 κόκκινη).
   Το πάνω χέρι έχει και η Roma κόντρα στη Feyenoord. Βελτιωμένοι σε σχέση με το πρόσφατο παρελθόν οι Ολλανδοί, τερμάτισαν πρώτοι σε ένα δύσκολο όμιλο (άφησαν πίσω τους τη κάτοχο του τίτλου Sevilla), αλλά η φετινή Roma είναι φτιαγμένη για μεγάλα πράγματα. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε ότι οι Ρωμαίοι είναι το πρώτο φαβορί για την κατάκτηση του Europa League. Βέβαια το πρώτο τους εμπόδιο θα είναι πολύ δύσκολο, ενώ θα παίξουν και το δεύτερο παιχνίδι εκτός έδρας. Και στο PSV-Zenit υπάρχει ομάδα με τη ταμπέλα του φαβορί και αυτή είναι η ρωσική. Η PSV είναι η μόνη ομάδα που έχει συμμετάσχει και στα 6 Europa League, ενώ η ευρωπαϊκή τους εμπειρία είναι δεδομένη, όμως βρίσκεται σε φάση ανοικοδόμησης. Ταλέντο υπάρχει και μάλιστα πολύ, μα και η Zenit δεν πάει πίσω, ενώ έχει και σύμμαχο την παγωμένη Αγία Πετρούπολη και το δύσκολο ταξίδι των Ολλανδών. Κλείνοντας αυτή τη κατηγορία έχουμε το Young Boys-Everton. Πλεονέκτημα υπάρχει για τους Βρετανούς, παρά ταύτα δεν είναι μεγάλο. Η Young Boys προκρίθηκε την τελευταία αγωνιστική χάρις σε έναν εξαιρετικό σκόρερ (Hoarau-5 γκολ) και είναι πολύ ισχυρή στην έδρα της. Από την άλλη η Everton διαθέτει το υλικό για να πάει πολύ μακριά στο θεσμό αρκεί να σταθεροποιήσει την απόδοση της.
   Ολοκληρώνουμε με τα ζευγάρια στα οποία οι πιθανότητες πρόκρισης είναι μοιρασμένες. Ένα από αυτά είναι και το Fiorentina-Tottenham. Εξαιρετικές ομάδες που διανύουν πολύ καλή σεζόν τόσο εντός όσο και εκτός συνόρων και σίγουρα θα μπορούσαν να συνθέσουν ένα ζευγάρι για τη συνέχεια της διοργάνωσης. Τα βλέμματα σαφώς και είναι στραμμένα στον Kane, ο οποίος κάνει "εκρηκτική" σεζόν (5 γκολ στους ομίλους) και θα αποτελέσει το βασικό χαρτί στην προσπάθεια των πετεινών για να προκριθούν από αυτό το κλειστό match-up. Σπουδαία κόντρα και αυτή ανάμεσα σε Wolfsburg και Sporting. Η δεύτερη της Bundesliga και ιδιαίτερα επιθετική Wolfsburg (πρώτη σε προσπάθειες για γκολ στο Europa League-τρίτη σε γκολ) συγκρούεται με τους εξίσου επιθετικούς Πορτογάλους. Οι "Λύκοι" δείχνουν να έχουν το πάνω χέρι, αλλά η πραγματικότητα απέχει πολύ από αυτό με την Sporting να είναι και η ομάδα που έχει το πλεονέκτημα έδρας. Κορμιά αναμένεται να πέσουν και στο Torino-Athletic. Ομάδες με μεγάλη ιστορία και καυτή έδρα, με τους Βάσκους να έχουν ένα πολύ μικρό προβάδισμα· όχι βεβαίως αρκετό για να χαρακτηριστούν έστω και ισχνό φαβορί.
   Δίχως αύριο θα είναι και η μάχη μεταξύ Sevilla και Gladbach. Διανύουν πολύ καλή σεζόν αμφότερες και βρίσκονται εντός στόχων σε πρωτάθλημα και Ευρώπη, με την κάτοχο του τροπαίου να θέλει να ξαναπάει φέτος μέχρι το τέλος του δρόμου, παρά το γεγονός ότι ξεκινάει το ταξίδι της έχοντας désavantage έδρας. Σκληρή μάχη για τη πρόκριση θα γίνει ανάμεσα σε Ajax και Legia, αφού οι μεν Ολλανδοί έχουν παράδοση αλλά και ρόστερ στο πλευρό τους, όμως η Legia δείχνει φοβερό πάθος εφέτος στην Ευρώπη, εξ' ου και η εξαιρετική της άμυνα (όπως και οι Inter, Brugge έτσι και αυτή 2 γκολ παθητικό). Μεγάλες συγκινήσεις αναμένονται και στο Villareal-Salzburg. Οι Αυστριακοί είναι η πιο επιθετική ομάδα του τουρνουά (περισσότερα τέρματα με 21 στο ενεργητικό τους και δεύτεροι σε προσπάθειες για γκολ), αλλά έχασαν τα 2/3 της "Αγίας Τριάδας" τους (Kampl με 4 γκολ-4 ασίστ, Alan πρώτος σκόρερ με 8 γκολ). Κατά συνέπεια, εάν το "κίτρινο υποβρύχιο" σταματήσει τον Soriano (5 γκολ-3 ασίστ) θα αυξήσει κατά πολύ τις πιθανότητες πρόκρισής του. Τελευταίο ζευγάρι το Liverpool-Besiktas.Αν και η ομάδα του λιμανιού θα έπρεπε να έχει το πάνω χέρι, εντούτοις κάτι τέτοιο δε συμβαίνει. Κακή χρονιά οι Άγγλοι με σοβαρό επιθετικό πρόβλημα και αμυντική ανισορροπία, έμειναν 3οι στον όμιλό τους πίσω από Real Madrid και Basel και "υποβιβάστηκαν" στο Europa League. Πλέον καραδοκεί η Besiktas των Demba Ba (5 γκολ) και Gokhan Tore (4 ασίστ) και όλα είναι ανοιχτά.
   Σπουδαίες λοιπόν αναμετρήσεις επιφυλάσσει η εφετινή φάση των "32" του Europa League. Θεσμός που τα γκολ και το θέαμα είναι εγγυημένα μέχρι το φινάλε και που αυτή τη χρονιά, με τα μεγαθήρια που περιλαμβάνει, αναμένεται να συγκινήσει όλους τους ποδοσφαιρόφιλους. Ίδωμεν!

Τρίτη 3 Φεβρουαρίου 2015

Μεταγραφική περίοδος-Ιανουάριος 2015

Μεταγραφική περίοδος-Ιανουάριος 2015


   Είθισται με τη λήξη μιας μεταγραφικής περιόδου οι ομάδες, οι δημοσιογράφοι και πολύ περισσότερο οι οπαδοί να κάνουν απολογισμό τόσο για το σύλλογο που τους ενδιαφέρει όσο και για τα γενικότερα πάρε-δώσε που έγιναν. Το Footballiacs.gr δε θα μπορούσε να αποτελεί εξαίρεση φυσικά. Έτσι, στο κείμενο που ακολουθεί θα δούμε τις σημαντικότερες κινήσεις αυτού του Ιανουαρίου από πλευράς α)ονομάτων, β)ποσών που δαπανήθηκαν και γ)περιθωρίων εξέλιξης.
   Ξεκινώντας από τις κινήσεις που αφορά τους ποδοσφαιριστές που έχουν ήδη χτίσει το όνομά τους παρατηρεί κανείς ότι δεν είχαμε κάποιο συγκλονιστικό δούναι (ή λαβείν αν το δούμε από την ανάποδη) αυτή τη μεταγραφική περίοδο. Ξεχώρισαν ωστόσο οι επόμενες περιπτώσεις. Αρχικά, ο Eto'o "κερδίζοντας" την ελευθερία του από την Everton αποφάσισε την επιστροφή στη Serie Α για λογαριασμό της Sampdoria. Εντυπωσιακό είναι βέβαια ότι ο Καμερουνέζος σέντερ φορ πρόλαβε ήδη να τσακωθεί(!) με το νέο του προπονητή Sinisa Mihajlovic. Ενδιαφέρον παρουσιάζει η προσθήκη του Victor Valdes στην Manchester United, με τον πρώην πορτιέρο της Barcelona να υπογράφει συμβόλαιο διάρκειας 1.5 έτους, δημιουργώντας ένα πολύ ισχυρό δίδυμο στον "1" με το συμπατριώτη του De Gea. Με αρκετά γνωστούς ποδοσφαιριστές ενισχύθηκε και η Inter, καθώς προσέθεσε στο δυναμικό της με τη μορφή δανεισμού τους Podolski και Shaqiri, με τον Ελβετό να μένει πιθανότατα και μετά το πέρας του δανεισμού στους Nerazzurri, αφού υπάρχει ρήτρα απόκτησής του. Τα βλέμματα πάνω της τράβηξε και η "τράμπα" Torres-Cerci ανάμεσα σε Atletico και Milan, με τον El Nino στην επιστροφή του στο Vicente Calderon ως δανεικός να έχει σκοράρει ήδη κόντρα σε Real Madrid και Barcelona! Κλείνοντας αυτή τη κατηγορία έχουμε την Chelsea να ξεχωρίζει, καθώς τα τελευταία 24ωρα κινήθηκε έντονα αποκτώντας μεν τον Cuadrado έναντι 30 εκ., δίνοντας δε τους Schurrle στην Wolfsburg για 32 εκ. και Salah στην Fiorentina δανεικό!
   Στη συνέχεια, έχουμε τους ποδοσφαιριστές για τους οποίους ξοδεύτηκαν μεγάλα ποσά (8ψηφιος αριθμός και πάνω), αλλά δεν έχουν αυτή τη στιγμή το αντίκτυπο των προαναφερθέντων στο παγκόσμιο ποδόσφαιρο. Αρχή με δύο ποδοσφαιριστές που τη τελευταία διετία έχουν εντυπωσιάσει με την πορεία τους και κέρδισαν με το τρόπο αυτό τη δυνατότητα για το βήμα παραπάνω. Ο λόγος για τους Bony(32,5 εκ.) και Enzo Perez(25 εκ.) που πλέον είναι μέλη των Manchester City και Valencia αντίστοιχα. Από κοντά και οι Kampl(12 εκ.) και Doumbia(14.5 εκ.) που είχαν εντυπωσιακή βελτίωση τα τελευταία χρόνια και έτσι ο πρώτος μετέβει από το Salzburg και τη Red Bull στο Dortmund για λογαριασμό της Borussia και ο δεύτερος από την παγωμένη Μόσχα και τη CSKA στην αιώνια πόλη και τη Roma. Σπουδαία κίνηση έκανε η Arsenal αποκτώντας τον Paulista από τη Villareal, βγάζοντας από τα ταμία της το ποσό των 15 εκ., ενισχύοντας με αυτό το τρόπο την ταλαιπωρημένη οπισθοφυλακή της.  Ιδιαίτερα έντονα κινήθηκε και η Guangzhou όσο και αν κάνει εντύπωση σε πολλούς. Οι Κινέζοι στη προσπάθεια προβολής του προϊόντος στην Ασιατική ήπειρο δαπάνησαν 11 εκ. για να πάρουν τον Alan από την Salzburg και 15 εκ. για τον Goulart από την Cruzeiro. Φινάλε σε αυτή τη κατηγορία με την κίνηση που προκάλεσε τα περισσότερα ερωτηματικά, αφού η Monaco ξόδεψε 15.75 εκ. για να κάνει δικό της τον 20χρονο Πορτογάλο  Bernardo Silva, τα δικαιώματα του οποίου άνηκαν στην Benfica.
   Ακολουθεί η πιο ενδιαφέρουσα πιθανότατα κατηγορία. Εδώ βρίσκονται οι παίχτες που στο μέλλον θα μας απασχολήσουν, διότι έχουν τη δυνατότητα μία μέρα να πρωταγωνιστούν στα ευρωπαϊκά γήπεδα. Είναι οι ποδοσφαιριστές με το λεγόμενο potential και σε αυτούς ηγείται ο Martin Odegaard. Η μεταγραφή που τράβηξε τα περισσότερα φώτα πάνω της, ο 16χρονος Νορβηγός μετά τη πολιορκία από όλα τα κορυφαία ευρωπαϊκά club επέλεξε την Μαδρίτη και την πρωταθλήτρια Ευρώπης Real. Αποτελεί ήδη έναν από τους πιο ακριβοπληρωμένους παίχτες των Merengues με το ετήσιο εισόδημα του να αγγίζει τα 5 εκ., ενώ η Real Madrid έπρεπε να δώσει άλλα 3 εκ. στην Stromsgodset για να τον κάνει μέλος της Castilla. Οι Blancos όμως δεν σταμάτησαν εκεί και αποφάσισαν να δώσουν και 13 εκ. στην Cruzeiro για τον 21χρονο αμυντικό χαφ Lucas Silva. Σπουδαία κίνηση για το μέλλον της πραγματοποίησε και η Inter, καθώς ήρθε σε συμφωνία με την Dinamo Zagreb για τον δανεισμό του Marcelo Brozovic(3 εκ.) με την προοπτική αν ικανοποιήσει να παραμείνει στο Μιλάνο με μόνιμη μεταγραφή. Ο Κροάτης θεωρείται ένα από τα σπουδαιότερα 8αρια στην ηλικία του και αναμένεται να πρωταγωνιστήσει στο εγγύς μέλλον, ενώ προέρχεται και από μία χώρα με παράδοση σε αυτή τη θέση (Modric και Rakitic τα πιο πρόσφατα παραδείγματα). Άξια αναφοράς είναι και η απόκτηση του Krystian Bielik τον οποίο πήρε ο Arsene Wenger από τη Legia Warsaw δίνοντας 3 εκ. και αποκτώντας και αυτός έναν παίχτη με πολλά περιθώρια εξέλιξης στο χώρο του άξονα.
   Αν ήθελε κανείς να δει συγκεντρωτικά την μεταγραφική περίοδο του Ιανουαρίου θα παρατηρούσε ότι υπήρξαν ομάδες, αλλά και χώρες που ξεχώρισαν. Στο μεταγραφικά παζάρι κινήθηκαν έντονα οι Ιταλοί (πράγμα λογικό με το Ιταλικό ποδόσφαιρο να βρίσκεται σε κάθετη πτώση τα τελευταία χρόνια και τις ομάδες να προσπαθούν να "μπαλώσουν" τα λάθη του καλοκαιριού) και αρκετή δραστηριότητα υπήρξε και σε Ισπανία, Αγγλία, Κίνα και Γερμανία (δηλαδή εκεί που υπάρχουν λεφτά για ξόδεμα). Στους συλλόγους, με μία πρόχειρη ανάγνωση και του μέχρι τώρα κειμένου, εντύπωση προκάλεσαν οι μεταγραφές που πραγματοποίησαν οι Inter, Valencia, Guangzhou και Milan (οι Rossoneri ανανέωσαν το ρόστερ τους με πάνω από 10 παίχτες αν μετρήσουμε και τις επιστροφές δανεικών!), την ώρα που η Real Madrid επένδυσε μεγάλα ποσά στο μέλλον της ομάδας της, με το φόβο φυσικά και την επιβολή ανάλογης με της Barcelona ποινής, καθώς την ώρα που γράφονται αυτές οι γραμμές η FIFA ερευνά πρώην μεταγραφικές τους κινήσεις ποδοσφαιριστών κάτω των 16 ετών. Τέλος, ιδιαίτερα θετικό πρόσημο έχουν με τη λήξη της χειμερινής μεταγραφικής περιόδου οι Benfica, Cruzeiro και Salzburg, αφού έβαλαν στα ταμεία τους συνολικά 42 εκ., 39 εκ. και 22 εκ. αντίστοιχα.
   Σε τέτοιου είδους κείμενα αν και δε συνηθίζεται επίλογος (αφού δεν αποτελούν ουσιαστικά άρθρο, παρά μία καταγραφή πεπραγμένων) θα ήταν ωραίο να επικέντρωνε κάποιος στους νεαρούς σε ηλικία ποδοσφαιριστές. Τόσο ο Odegaard, όσο και οι Brozovic, Silva, Bielik είναι παίχτες που παίζουν είτε σαν 6αρια, είτε σαν 8αρια και αυτό δείχνει τη κατεύθυνση που κινούνται τα top club. Σκοπός τους είναι να εξασφαλίσουν την ασφάλεια στο χώρο της μεσαίας γραμμής από νωρίς και στη συνέχεια να βρουν τα υπόλοιπα υλικά που θέλουν. Άλλωστε το παράδειγμα Pogba-Juventus δεν είναι και πολύ μακρινό.