Τρίτη 3 Φεβρουαρίου 2015

Μεταγραφική περίοδος-Ιανουάριος 2015

Μεταγραφική περίοδος-Ιανουάριος 2015


   Είθισται με τη λήξη μιας μεταγραφικής περιόδου οι ομάδες, οι δημοσιογράφοι και πολύ περισσότερο οι οπαδοί να κάνουν απολογισμό τόσο για το σύλλογο που τους ενδιαφέρει όσο και για τα γενικότερα πάρε-δώσε που έγιναν. Το Footballiacs.gr δε θα μπορούσε να αποτελεί εξαίρεση φυσικά. Έτσι, στο κείμενο που ακολουθεί θα δούμε τις σημαντικότερες κινήσεις αυτού του Ιανουαρίου από πλευράς α)ονομάτων, β)ποσών που δαπανήθηκαν και γ)περιθωρίων εξέλιξης.
   Ξεκινώντας από τις κινήσεις που αφορά τους ποδοσφαιριστές που έχουν ήδη χτίσει το όνομά τους παρατηρεί κανείς ότι δεν είχαμε κάποιο συγκλονιστικό δούναι (ή λαβείν αν το δούμε από την ανάποδη) αυτή τη μεταγραφική περίοδο. Ξεχώρισαν ωστόσο οι επόμενες περιπτώσεις. Αρχικά, ο Eto'o "κερδίζοντας" την ελευθερία του από την Everton αποφάσισε την επιστροφή στη Serie Α για λογαριασμό της Sampdoria. Εντυπωσιακό είναι βέβαια ότι ο Καμερουνέζος σέντερ φορ πρόλαβε ήδη να τσακωθεί(!) με το νέο του προπονητή Sinisa Mihajlovic. Ενδιαφέρον παρουσιάζει η προσθήκη του Victor Valdes στην Manchester United, με τον πρώην πορτιέρο της Barcelona να υπογράφει συμβόλαιο διάρκειας 1.5 έτους, δημιουργώντας ένα πολύ ισχυρό δίδυμο στον "1" με το συμπατριώτη του De Gea. Με αρκετά γνωστούς ποδοσφαιριστές ενισχύθηκε και η Inter, καθώς προσέθεσε στο δυναμικό της με τη μορφή δανεισμού τους Podolski και Shaqiri, με τον Ελβετό να μένει πιθανότατα και μετά το πέρας του δανεισμού στους Nerazzurri, αφού υπάρχει ρήτρα απόκτησής του. Τα βλέμματα πάνω της τράβηξε και η "τράμπα" Torres-Cerci ανάμεσα σε Atletico και Milan, με τον El Nino στην επιστροφή του στο Vicente Calderon ως δανεικός να έχει σκοράρει ήδη κόντρα σε Real Madrid και Barcelona! Κλείνοντας αυτή τη κατηγορία έχουμε την Chelsea να ξεχωρίζει, καθώς τα τελευταία 24ωρα κινήθηκε έντονα αποκτώντας μεν τον Cuadrado έναντι 30 εκ., δίνοντας δε τους Schurrle στην Wolfsburg για 32 εκ. και Salah στην Fiorentina δανεικό!
   Στη συνέχεια, έχουμε τους ποδοσφαιριστές για τους οποίους ξοδεύτηκαν μεγάλα ποσά (8ψηφιος αριθμός και πάνω), αλλά δεν έχουν αυτή τη στιγμή το αντίκτυπο των προαναφερθέντων στο παγκόσμιο ποδόσφαιρο. Αρχή με δύο ποδοσφαιριστές που τη τελευταία διετία έχουν εντυπωσιάσει με την πορεία τους και κέρδισαν με το τρόπο αυτό τη δυνατότητα για το βήμα παραπάνω. Ο λόγος για τους Bony(32,5 εκ.) και Enzo Perez(25 εκ.) που πλέον είναι μέλη των Manchester City και Valencia αντίστοιχα. Από κοντά και οι Kampl(12 εκ.) και Doumbia(14.5 εκ.) που είχαν εντυπωσιακή βελτίωση τα τελευταία χρόνια και έτσι ο πρώτος μετέβει από το Salzburg και τη Red Bull στο Dortmund για λογαριασμό της Borussia και ο δεύτερος από την παγωμένη Μόσχα και τη CSKA στην αιώνια πόλη και τη Roma. Σπουδαία κίνηση έκανε η Arsenal αποκτώντας τον Paulista από τη Villareal, βγάζοντας από τα ταμία της το ποσό των 15 εκ., ενισχύοντας με αυτό το τρόπο την ταλαιπωρημένη οπισθοφυλακή της.  Ιδιαίτερα έντονα κινήθηκε και η Guangzhou όσο και αν κάνει εντύπωση σε πολλούς. Οι Κινέζοι στη προσπάθεια προβολής του προϊόντος στην Ασιατική ήπειρο δαπάνησαν 11 εκ. για να πάρουν τον Alan από την Salzburg και 15 εκ. για τον Goulart από την Cruzeiro. Φινάλε σε αυτή τη κατηγορία με την κίνηση που προκάλεσε τα περισσότερα ερωτηματικά, αφού η Monaco ξόδεψε 15.75 εκ. για να κάνει δικό της τον 20χρονο Πορτογάλο  Bernardo Silva, τα δικαιώματα του οποίου άνηκαν στην Benfica.
   Ακολουθεί η πιο ενδιαφέρουσα πιθανότατα κατηγορία. Εδώ βρίσκονται οι παίχτες που στο μέλλον θα μας απασχολήσουν, διότι έχουν τη δυνατότητα μία μέρα να πρωταγωνιστούν στα ευρωπαϊκά γήπεδα. Είναι οι ποδοσφαιριστές με το λεγόμενο potential και σε αυτούς ηγείται ο Martin Odegaard. Η μεταγραφή που τράβηξε τα περισσότερα φώτα πάνω της, ο 16χρονος Νορβηγός μετά τη πολιορκία από όλα τα κορυφαία ευρωπαϊκά club επέλεξε την Μαδρίτη και την πρωταθλήτρια Ευρώπης Real. Αποτελεί ήδη έναν από τους πιο ακριβοπληρωμένους παίχτες των Merengues με το ετήσιο εισόδημα του να αγγίζει τα 5 εκ., ενώ η Real Madrid έπρεπε να δώσει άλλα 3 εκ. στην Stromsgodset για να τον κάνει μέλος της Castilla. Οι Blancos όμως δεν σταμάτησαν εκεί και αποφάσισαν να δώσουν και 13 εκ. στην Cruzeiro για τον 21χρονο αμυντικό χαφ Lucas Silva. Σπουδαία κίνηση για το μέλλον της πραγματοποίησε και η Inter, καθώς ήρθε σε συμφωνία με την Dinamo Zagreb για τον δανεισμό του Marcelo Brozovic(3 εκ.) με την προοπτική αν ικανοποιήσει να παραμείνει στο Μιλάνο με μόνιμη μεταγραφή. Ο Κροάτης θεωρείται ένα από τα σπουδαιότερα 8αρια στην ηλικία του και αναμένεται να πρωταγωνιστήσει στο εγγύς μέλλον, ενώ προέρχεται και από μία χώρα με παράδοση σε αυτή τη θέση (Modric και Rakitic τα πιο πρόσφατα παραδείγματα). Άξια αναφοράς είναι και η απόκτηση του Krystian Bielik τον οποίο πήρε ο Arsene Wenger από τη Legia Warsaw δίνοντας 3 εκ. και αποκτώντας και αυτός έναν παίχτη με πολλά περιθώρια εξέλιξης στο χώρο του άξονα.
   Αν ήθελε κανείς να δει συγκεντρωτικά την μεταγραφική περίοδο του Ιανουαρίου θα παρατηρούσε ότι υπήρξαν ομάδες, αλλά και χώρες που ξεχώρισαν. Στο μεταγραφικά παζάρι κινήθηκαν έντονα οι Ιταλοί (πράγμα λογικό με το Ιταλικό ποδόσφαιρο να βρίσκεται σε κάθετη πτώση τα τελευταία χρόνια και τις ομάδες να προσπαθούν να "μπαλώσουν" τα λάθη του καλοκαιριού) και αρκετή δραστηριότητα υπήρξε και σε Ισπανία, Αγγλία, Κίνα και Γερμανία (δηλαδή εκεί που υπάρχουν λεφτά για ξόδεμα). Στους συλλόγους, με μία πρόχειρη ανάγνωση και του μέχρι τώρα κειμένου, εντύπωση προκάλεσαν οι μεταγραφές που πραγματοποίησαν οι Inter, Valencia, Guangzhou και Milan (οι Rossoneri ανανέωσαν το ρόστερ τους με πάνω από 10 παίχτες αν μετρήσουμε και τις επιστροφές δανεικών!), την ώρα που η Real Madrid επένδυσε μεγάλα ποσά στο μέλλον της ομάδας της, με το φόβο φυσικά και την επιβολή ανάλογης με της Barcelona ποινής, καθώς την ώρα που γράφονται αυτές οι γραμμές η FIFA ερευνά πρώην μεταγραφικές τους κινήσεις ποδοσφαιριστών κάτω των 16 ετών. Τέλος, ιδιαίτερα θετικό πρόσημο έχουν με τη λήξη της χειμερινής μεταγραφικής περιόδου οι Benfica, Cruzeiro και Salzburg, αφού έβαλαν στα ταμεία τους συνολικά 42 εκ., 39 εκ. και 22 εκ. αντίστοιχα.
   Σε τέτοιου είδους κείμενα αν και δε συνηθίζεται επίλογος (αφού δεν αποτελούν ουσιαστικά άρθρο, παρά μία καταγραφή πεπραγμένων) θα ήταν ωραίο να επικέντρωνε κάποιος στους νεαρούς σε ηλικία ποδοσφαιριστές. Τόσο ο Odegaard, όσο και οι Brozovic, Silva, Bielik είναι παίχτες που παίζουν είτε σαν 6αρια, είτε σαν 8αρια και αυτό δείχνει τη κατεύθυνση που κινούνται τα top club. Σκοπός τους είναι να εξασφαλίσουν την ασφάλεια στο χώρο της μεσαίας γραμμής από νωρίς και στη συνέχεια να βρουν τα υπόλοιπα υλικά που θέλουν. Άλλωστε το παράδειγμα Pogba-Juventus δεν είναι και πολύ μακρινό. 
    

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου