Σάββατο 14 Φεβρουαρίου 2015

Τα νοκ-αουτ αρχίζουν (part 2)

Τα νοκ-αουτ αρχίζουν (part 2)


Η αρχή έγινε την προηγούμενη εβδομάδα με την ανάλυση των ζευγαριών της φάσης των "32" του Europa League. Ώρα για το κυρίως πιάτο, όμως, με την ανάλυση των ομάδων που θα διασταυρώσουν τα ξίφη τους στη φάση των "16" του Champions League, με φόντο τον τελικό του Βερολίνου στις 6 Ιουνίου.

Δυναμικό ξεκίνημα κάνει η πρώτη νοκ-αουτ φάση του εφετινού Champions League. Τα ζευγάρια Shakhtar-Bayern και PSG-Chelsea είναι αυτά που κάνουν τη σέντρα στους "16" και η κατάσταση μοιάζει εκ διαμέτρου αντίθετη στα δύο match-up. Από τη μία η ομάδα-έκπληξη των φετινών ομίλων, η ουκρανική Shakhtar, από το (ταλαιπωρημένο λόγω πολέμου) Donetsk, με τον πρωταγωνιστή και πρώτο σκόρερ -μέχρις στιγμής- της διοργάνωσης Luiz Adriano κοντράρεται με την υπερηχητική Bayern, που φέτος ο στόχος είναι -ποιος άλλος;- το treble. Μάχη εκ των πραγμάτων άνιση, αφού οι Βαυαροί έχουν δείξει από τους ομίλους τις προθέσεις τους (5 νίκες, 1 ήττα) και στοχεύουν στην κατάκτηση του τροπαίου, με συνέπεια να παρουσιάζονται ως φαβορί κόντρα στην ιδιαίτερα επιθετική, αλλά χωρίς τις λύσεις των Γερμανών, Shakhtar. Από την άλλη, την ίδια ώρα στο Παρίσι θα κοντράρεται ένα από τα πιο δυνατά ζευγάρια σε αυτό το σημείο της διοργάνωσης, η πανίσχυρη PSG με την υπερπλήρη Chelsea του Mourinho. Remake του περυσινού προημιτελικού, όταν οι Λονδρέζοι προκρίθηκαν στο 87', με την ομάδα του Special One να έχει ένα μικρό προβάδισμα, χωρίς όμως να μπορεί να ξεγράψει κανείς την ομάδα του  Zlatan.

Συνέχεια μια μέρα μετά, με τις μάχες Schalke-Real Madrid και Basel-Porto. Αρκετά άτυχη η Schalke, καθώς έχοντας αποφύγει Chelsea, Bayern και Dortmund ήθελε να γλιτώσει τις Barca και Real για να είναι ευχαριστημένη. Κάτι τέτοιο δεν συνέβη και πλέον οι "Βασιλικοί Μπλε" θα προσπαθήσουν να κάνουν κάτι καλύτερο από το περσινό 9-2 σε συνολικό σκορ. Από τη μεριά τους, οι πρωταθλητές Ευρώπης θα επιθυμούσαν η πρόκριση να τελειώσει, όπως και πριν από 365 ημέρες, στην Veltins Arena, αφού στόχος τους μετά τη decima είναι η κατάκτηση του δεύτερου συνεχόμενου Champions League. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει ο αγώνας που θα γίνεται παράλληλα ανάμεσα σε Basel και Porto. Αναμφίβολα και οι δύο θα αισθάνονταν ευχαριστημένοι την ημέρα της κλήρωσης, από τη στιγμή που φάνταζαν ο πιο επιθυμητός αντίπαλος από τους "αδύναμους" οι μεν, τους "δυνατούς" οι δε. Προβάδισμα, σαφώς και έχει η Porto, εξαιτίας της εμπειρίας της και του υλικού της, ωστόσο η Basel τα τελευταία χρόνια έχει κάνει άλματα προόδου στην Ευρώπη και μόνο τυχαίο δεν είναι το γεγονός ότι στους ομίλους άφησε πίσω της την Liverpool.

Μια εβδομάδα μετά θα έρθει η ώρα για τις αναμετρήσεις μεταξύ Manchester City-Barcelona και Dortmund-Juventus. Η πιο "καυτή" βραδιά αυτής της φάσης, με δύο αμφίρροπα ζευγάρια. Η μάχη ανάμεσα σε Manchester City και Barcelona έχει χαρακτήρα ρεβάνς, αφού την προηγούμενη σεζόν οι Blaugrana απέκλεισαν τους Citizens στο ίδιο στάδιο της διοργάνωσης. Οι Καταλανοί θα έχουν ένα μικρό προβάδισμα (άλλωστε ο πρώτος σκόρερ όλων των εποχών στο θεσμό μοιάζει "δαιμονισμένος" τον τελευταίο καιρό), μα η πρωταθλήτρια Αγγλίας δείχνει ότι φέτος είναι έτοιμη για το μεγάλο βήμα· εξ' ου και οι νίκες επί των Bayern (εντός) και Roma (εκτός) στους ομίλους. Ταυτόχρονα, Juventus και Dortmund θα δίνουν τον δικό τους αγώνα σε μία αναμέτρηση δίχως καμία πρόβλεψη. Εκ δια μέτρου αντίθετες οι πορείες των δύο ομάδων στα εγχώρια πρωταθλήματα, παρόλα αυτά στην Ευρώπη αμφότερες μεταμορφώνονται (αρνητικά η Juve, θετικά η Borussia). Πολύ δύσκολο παιχνίδι ανάμεσα στη φύσει επιθετική ομάδα από την κοιλάδα του Ρουρ και τη φύσει αμυντική Βέκια Σινιόρα, αναμένεται να κριθεί στις λεπτομέρειες η πρόκριση, αν και οι Βεστφαλοί -έχοντας τον επαναληπτικό εντός- είναι ικανοί να διαλύσουν τον οποιοδήποτε στο Signal Iduna Park (Westfalenstadion σοβαρευτείτε!).

Φινάλε 24 ώρες αργότερα με Arsenal-Monaco και Leverkusen-Atletico. Ο "Αλσατός" καλείται να οδηγήσει τους "Κανονιέρηδες" στην πρόκριση κόντρα στην πρώην του ομάδα, αλλιώς είναι πιθανό αυτά να είναι τα τελευταία του ευρωπαϊκά παιχνίδια με το σύλλογο του Βορείου Λονδίνου. Η Arsenal για μία ακόμη χρονιά απογοήτευσε στους ομίλους, ωστόσο αυτή τη φορά η κληρωτίδα τής έκλεισε το μάτι, αφού την έστειλε στην -ήδη ευχαριστημένη- Monaco. Οι Μονεγάσκοι έχοντας καταφέρει στο ευρωπαϊκό τους comeback να τερματίσουν πρώτοι σε έναν ιδιαίτερα δύσκολο όμιλο θα ψάξουν το κάτι παραπάνω γνωρίζοντας και το άγχος που βαραίνει το αντίπαλο στρατόπεδο. Τέλος, στο Leverkusen-Atleti τα πράγματα δείχνουν ξεκάθαρα. Μία από τις πιο fun-to-watch ομάδες, η Bayern Leverkusen, που τα τελευταία χρόνια έμαθε να ζει με τα νοκ-αουτ του Champions League, στάθηκε αρκετά άτυχη από τη στιγμή που κλήθηκε να αντιμετωπίσει τους περυσινούς φιναλίστ. Έχοντας χάσει τα βασικά τους όπλα οι "Ροχιμπλάνκος" κατάφεραν και τα αντικατέστησαν ιδανικά και πλέον παρουσιάζονται ακόμα πιο επικίνδυνοι, παρά το γεγονός ότι δεν έχουν πια το στοιχείο του αιφνιδιασμού, μιας και όλοι τους ξέρουν. Εκπληκτική ομάδα στο επιθετικό transition και πολύ δυνατή σε υπέρ και κατά στημένα, ενώ στο Vicente Calderon "πνίγει" όλους τους αντιπάλους της με το το aggresive πρώτο 20λεπτο που κάνει, λογικά θα είναι στους προημιτελικούς.

Η λογική αυτή τη στιγμή υπαγορεύει Bayern, Chelsea, Real Madrid, Porto, Barcelona, Arsenal, Atletico και μία εκ των Juventus ή Dortmund. Θα είναι αυτή η κατάσταση στην κλήρωση της 20ης Μαρτίου ή θα υπάρχουν άλλοι επίδοξοι πρωταθλητές Ευρώπης;

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου