Κυριακή 8 Φεβρουαρίου 2015

Τα νοκ-αουτ αρχίζουν (part 1)

Τα νοκ-αουτ αρχίζουν (part 1)


   Η ποδοσφαιρική Ευρώπη μετράει πια μέρες για την επανέναρξη τόσο του Champions League όσο και του Europa League. Το Footballiacs.gr δράττει την ευκαιρία και επιχειρεί να κάνει μία πρόχειρη ανάλυση των όσων επίκεινται, ξεκινώντας αυτή την εβδομάδα από τη δεύτερη τη τάξει διασυλλογική διοργάνωση της UEFA.
   Σε πρώτη φάση υπάρχουν τα ζευγάρια στα οποία συγκρούονται ένα αδιαφιλονίκητο φαβορί με ένα αουτσάιντερ. Ο λόγος για τις αναμετρήσεις ανάμεσα σε Celtic-Inter, Anderlecht-Dinamo Moskva και Guingamp-Dynamo Kyiv. Στην πρώτη μονομαχία, μπορεί η εφετινή Inter να μην εμπνέει μεγάλη εμπιστοσύνη (εκτός κυπέλλου Ιταλίας, κακή πορεία στο πρωτάθλημα), ωστόσο στην Ευρώπη έχει παρουσιαστεί μέχρι στιγμής αρκετά σοβαρή. Μοιράζεται το καλύτερο παθητικό στο Europa League (2 γκολ σε 6 αγώνες ή 8 αν προστεθούν και τα play-off) και τερμάτισε με σχετική άνεση στη κορυφή του ομίλου της. Την ίδια ώρα οι Σκωτσέζοι απογοητεύουν, αφού η μείωση του ανταγωνισμού εντός συνόρων (απώλεια Rangers) τους έχει πλήξει για τα καλά, ενώ στην αρχή της χρονιάς αποτέλεσαν και το "μαύρο πρόβατο" των ευρωπαϊκών διοργανώσεων, αφού προκρίθηκαν στα play-off του Champions League σε βάρος της Legia, έχοντας χάσει με συνολικό σκορ 6-1!
   Στην αναμέτρηση ανάμεσα σε Anderlecht και Dinamo Moskva είναι φανερό γιατί οι Ρώσοι παρουσιάζονται ως τόσο μεγάλο φαβορί. Ομάδα που εντυπωσίασε στους ομίλους, είναι η μοναδική που έκανε το 6/6 και διαθέτει πληθώρα παιχτών που μπορούν να πάρουν μόνοι τους ένα παιχνίδι. Την ίδια ώρα οι Βέλγοι είχαν πολύ καλή παρουσία στου ομίλους του Champions League (highlight το 3-3 στο Emirates), αλλά παραμένουν ένα νεανικό σύνολο που ξεχειλίζει ταλέντο, μα στερείται εμπειρίας που υπάρχει σε αφθονία στην άλλη μεριά. Όσον αφορά τη σύγκρουση Guingamp και Dynamo Kyiv εκεί τα πράγματα είναι ξεκάθαρα. Οι Γάλλοι έχουν να σηκώσουν το βάρος του εγχώριου πρωταθλήματος (ακόμα μάχονται για την σωτηρία), την ώρα που οι Ουκρανοί είναι μία από τις πιο έμπειρες ομάδες από ευρωπαϊκά παιχνίδια και διαθέτουν και έναν από τους καλύτερους πασέρ της διοργάνωσης (Yarmolenko 1ος σε ασίστ με 4).
   Εν συνεχεία, είναι τα παιχνίδια ανάμεσα σε φαβορί και αουτσάιντερ, χωρίς το τοπίο όμως να είναι ξεκάθαρο. Αρχή με Aalborg και Brugge. Αλλοπρόσαλλο ζευγάρι, με την Aalbrorg να έχει 3 νίκες εκτός και 3 ήττες εκτός, τη στιγμή που η Brugge έχει ρεκόρ 1-2-0 εντός και 2-1-0 εκτός. Οι Βέλγοι βέβαια είναι το φαβορί (2 γκολ παθητικό και αυτοί), αλλά οι Δανοί μπορούν την έκπληξη, ειδικά εάν διαφυλάξουν την έδρα τους. Trabzonspor-Napoli το επόμενο ζευγάρι, με τους Ναπολιτάνους να έχουν ξεκάθαρα το πρώτο λόγο (άλλωστε υπάρχει ο Rafa Benitez στην άκρη του πάγκου τους), αλλά η αλήθεια είναι ότι δεν είναι και η πιο σταθερή ομάδα εφέτος και πρέπει να προσέξουν πολύ, ιδίως κόντρα σε μία ομάδα ικανή για το καλύτερο και το χειρότερο. Φαβορί υπάρχει και στο ζευγάρι με ελληνικό ενδιαφέρον, αφού στην αναμέτρηση Dnipro-Olympiakos οι ερυθρόλευκοι μοιάζουν να είναι ένα κλικ παραπάνω από τους αντιπάλους τους, αλλά τους περιμένει "βαρύ" ταξίδι και η σκληρότερη ομάδα της διοργάνωσης (22 κίτρινες κάρτες-1 κόκκινη).
   Το πάνω χέρι έχει και η Roma κόντρα στη Feyenoord. Βελτιωμένοι σε σχέση με το πρόσφατο παρελθόν οι Ολλανδοί, τερμάτισαν πρώτοι σε ένα δύσκολο όμιλο (άφησαν πίσω τους τη κάτοχο του τίτλου Sevilla), αλλά η φετινή Roma είναι φτιαγμένη για μεγάλα πράγματα. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε ότι οι Ρωμαίοι είναι το πρώτο φαβορί για την κατάκτηση του Europa League. Βέβαια το πρώτο τους εμπόδιο θα είναι πολύ δύσκολο, ενώ θα παίξουν και το δεύτερο παιχνίδι εκτός έδρας. Και στο PSV-Zenit υπάρχει ομάδα με τη ταμπέλα του φαβορί και αυτή είναι η ρωσική. Η PSV είναι η μόνη ομάδα που έχει συμμετάσχει και στα 6 Europa League, ενώ η ευρωπαϊκή τους εμπειρία είναι δεδομένη, όμως βρίσκεται σε φάση ανοικοδόμησης. Ταλέντο υπάρχει και μάλιστα πολύ, μα και η Zenit δεν πάει πίσω, ενώ έχει και σύμμαχο την παγωμένη Αγία Πετρούπολη και το δύσκολο ταξίδι των Ολλανδών. Κλείνοντας αυτή τη κατηγορία έχουμε το Young Boys-Everton. Πλεονέκτημα υπάρχει για τους Βρετανούς, παρά ταύτα δεν είναι μεγάλο. Η Young Boys προκρίθηκε την τελευταία αγωνιστική χάρις σε έναν εξαιρετικό σκόρερ (Hoarau-5 γκολ) και είναι πολύ ισχυρή στην έδρα της. Από την άλλη η Everton διαθέτει το υλικό για να πάει πολύ μακριά στο θεσμό αρκεί να σταθεροποιήσει την απόδοση της.
   Ολοκληρώνουμε με τα ζευγάρια στα οποία οι πιθανότητες πρόκρισης είναι μοιρασμένες. Ένα από αυτά είναι και το Fiorentina-Tottenham. Εξαιρετικές ομάδες που διανύουν πολύ καλή σεζόν τόσο εντός όσο και εκτός συνόρων και σίγουρα θα μπορούσαν να συνθέσουν ένα ζευγάρι για τη συνέχεια της διοργάνωσης. Τα βλέμματα σαφώς και είναι στραμμένα στον Kane, ο οποίος κάνει "εκρηκτική" σεζόν (5 γκολ στους ομίλους) και θα αποτελέσει το βασικό χαρτί στην προσπάθεια των πετεινών για να προκριθούν από αυτό το κλειστό match-up. Σπουδαία κόντρα και αυτή ανάμεσα σε Wolfsburg και Sporting. Η δεύτερη της Bundesliga και ιδιαίτερα επιθετική Wolfsburg (πρώτη σε προσπάθειες για γκολ στο Europa League-τρίτη σε γκολ) συγκρούεται με τους εξίσου επιθετικούς Πορτογάλους. Οι "Λύκοι" δείχνουν να έχουν το πάνω χέρι, αλλά η πραγματικότητα απέχει πολύ από αυτό με την Sporting να είναι και η ομάδα που έχει το πλεονέκτημα έδρας. Κορμιά αναμένεται να πέσουν και στο Torino-Athletic. Ομάδες με μεγάλη ιστορία και καυτή έδρα, με τους Βάσκους να έχουν ένα πολύ μικρό προβάδισμα· όχι βεβαίως αρκετό για να χαρακτηριστούν έστω και ισχνό φαβορί.
   Δίχως αύριο θα είναι και η μάχη μεταξύ Sevilla και Gladbach. Διανύουν πολύ καλή σεζόν αμφότερες και βρίσκονται εντός στόχων σε πρωτάθλημα και Ευρώπη, με την κάτοχο του τροπαίου να θέλει να ξαναπάει φέτος μέχρι το τέλος του δρόμου, παρά το γεγονός ότι ξεκινάει το ταξίδι της έχοντας désavantage έδρας. Σκληρή μάχη για τη πρόκριση θα γίνει ανάμεσα σε Ajax και Legia, αφού οι μεν Ολλανδοί έχουν παράδοση αλλά και ρόστερ στο πλευρό τους, όμως η Legia δείχνει φοβερό πάθος εφέτος στην Ευρώπη, εξ' ου και η εξαιρετική της άμυνα (όπως και οι Inter, Brugge έτσι και αυτή 2 γκολ παθητικό). Μεγάλες συγκινήσεις αναμένονται και στο Villareal-Salzburg. Οι Αυστριακοί είναι η πιο επιθετική ομάδα του τουρνουά (περισσότερα τέρματα με 21 στο ενεργητικό τους και δεύτεροι σε προσπάθειες για γκολ), αλλά έχασαν τα 2/3 της "Αγίας Τριάδας" τους (Kampl με 4 γκολ-4 ασίστ, Alan πρώτος σκόρερ με 8 γκολ). Κατά συνέπεια, εάν το "κίτρινο υποβρύχιο" σταματήσει τον Soriano (5 γκολ-3 ασίστ) θα αυξήσει κατά πολύ τις πιθανότητες πρόκρισής του. Τελευταίο ζευγάρι το Liverpool-Besiktas.Αν και η ομάδα του λιμανιού θα έπρεπε να έχει το πάνω χέρι, εντούτοις κάτι τέτοιο δε συμβαίνει. Κακή χρονιά οι Άγγλοι με σοβαρό επιθετικό πρόβλημα και αμυντική ανισορροπία, έμειναν 3οι στον όμιλό τους πίσω από Real Madrid και Basel και "υποβιβάστηκαν" στο Europa League. Πλέον καραδοκεί η Besiktas των Demba Ba (5 γκολ) και Gokhan Tore (4 ασίστ) και όλα είναι ανοιχτά.
   Σπουδαίες λοιπόν αναμετρήσεις επιφυλάσσει η εφετινή φάση των "32" του Europa League. Θεσμός που τα γκολ και το θέαμα είναι εγγυημένα μέχρι το φινάλε και που αυτή τη χρονιά, με τα μεγαθήρια που περιλαμβάνει, αναμένεται να συγκινήσει όλους τους ποδοσφαιρόφιλους. Ίδωμεν!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου