Σάββατο 28 Μαρτίου 2015

Europa League: Προημιτελικά

Europa League: Προημιτελικά


   Φτάσαμε αισίως στους 16 διεκδικητές των 2 φετινών ευρωπαϊκών τροπαίων. 8 ομάδες στο Champions League και 8 ομάδες στο Europa League θα προσπαθήσουν να γυρίσουν σπίτι τους με το τρόπαιο στις αποσκευές τους και το Footballiacs.gr επιχειρεί να αναλύσει τις πιθανότητές τους. Αρχή, όπως και στο ξεκίνημα των νοκ-αουτ, με τις ομάδες του Europa League.
   Το πρώτο ζευγάρι που συναντάμε είναι αυτό ανάμεσα σε Sevilla και Zenit. Οι περσινοί κυπελλούχοι Ευρώπης και κάτοχοι του τροπαίου διανύουν εντυπωσιακή σεζόν και φέτος, αφού βρίσκονται εντός της μάχης διεκδίκησης ενός ευρωπαϊκού εισιτηρίου στη La Liga, ενώ παράλληλα είναι στα προημιτελικά του Europa League στην προσπάθεια που κάνουν να υπερασπιστούν την προ ενός έτους επιτυχία τους. Την ίδια ώρα, η Zenit έχει καταφέρει να επιβιώσει από πολύ δύσκολα παιχνίδια στην Ευρώπη αυτή τη σεζόν, καθώς έχει κληθεί να αντιμετωπίσει στη μέχρι τώρα πορεία της ομάδες όπως η Benfica (περσινή φιναλίστ του Europa League), η Leverkusen (αποκλείστηκε στα πέναλτι από την Atletico Madrid), η Monaco (βρίσκεται στα προημιτελικά του Champions League) και το Torino (πολύ καλή σεζόν και με ιδιαίτερα αφιλόξενη έδρα). Επιπλέον, βρίσκεται σε καλή φόρμα και εντός συνόρων, όντας πρωτοπόρος του πρωταθλήματος στη Ρωσία και οδεύοντας προς την κατάκτηση του τίτλου. Αν κάποιος ήθελε φαβορί στις αναμετρήσεις των Ρώσων με την ομάδα της Ανδαλουσίας, τότε η Sevilla (έστω και οριακά) έχει το πάνω χέρι, όπως άλλωστε παραδέχθηκε και ο Antre Villas-Boas.
   Επόμενο match-up αυτό μεταξύ της βελγικής Brugge και της ουκρανικής Dnipro. Ίσως το πιο αντιεμπορικό (αν μπορεί να χαρακτηριστεί έτσι ένα ευρωπαϊκό παιχνίδι οχτάδας) από όλα τα ζευγάρια, η μάχη ανάμεσα σε Brugge και Dnipro είναι μια μάχη αουτσάιντερ. Πρόκειται για τις δύο ομάδες με τις λιγότερες πιθανότητες κατάκτησης του τροπαίου, πράγμα που εν μέρει δικαιολογείται, ειδικά αν αναλογιστεί κανείς τα μεγέθη που έχουν μείνει στη διοργάνωση. Για τους Ουκρανούς, αυτή είναι η καλύτερη σεζόν της ιστορίας τους εκτός συνόρων, αφού πρώτη φορά βρίσκονται σε προημιτελικά θεσμού της UEFA. Είναι πολύ καλή ομάδα στα στημένα και σκοράρει κυρίως από αυτά, ωστόσο τα φάουλ, τα κόρνερ και γενικότερα τα γκολ χωρίς δημιουργία σε ροή αγώνα (π.χ. ατομικές ενέργειες) είναι το μόνο επιθετικό όπλο που διαθέτει. Πρόκειται για σύνολο με ένα ορισμένο επιθετικό ταβάνι, εξ' ου και το γεγονός ότι διαθέτει το χειρότερο ενεργητικό στη διοργάνωση (εκτός της Zenit, που υποβαθμίστηκε από το Champions League), ενώ οι παίχτες που φορούν τα χρώματα της Dnipro είναι συγκεκριμένων δυνατοτήτων (εξαίρεση οι Konoplyanka και Kalinic). Από την άλλη, η Brugge έχει φτάσει ως εδώ σχετικά "αθόρυβα", όμως κάνει ασύλληπτη χρονιά στην Ευρώπη, αφού σε 14 ματς φέτος δεν έχει κάνει καμία ήττα! Δέχεται πολύ δύσκολα γκολ και παράλληλα έχει τον τρόπο να σε "σκοτώσει" μπροστά, πράγμα που έδειξε κυρίως στα παιχνίδια με την Besiktas. Οι Βέλγοι έχουν ξεκάθαρα το πάνω χέρι σε αυτό το ζευγάρωμα και η Dnipro θα πρέπει να κάνει μεγάλη υπέρβαση -την 3η κατά σειρά- για να προκριθεί.
   Μεγάλα παιχνίδια αναμένονται στην κόντρα Dynamo Kyiv-Fiorentina. Αμφότερες έχουν εντυπωσιάσει μέχρι στιγμής, καθώς η μεν Dynamo άφησε εκτός την Everton νικώντας την με 5-2 στο Κίεβο (και αφήνοντας τους Άγγλους δίχως ομάδα στους "8" τόσο του Champions League όσο και του Europa League), η δε Fiorentina έχει αποκλείσει τις Tottenham και Roma, με επιβλητική εμφάνιση στην έδρα της τελευταίας και νίκη 0-3. Ο σύλλογος της Φλωρεντίας διανύει καλή σεζόν γενικότερα, έχει μόλις μία ήττα στο Europa League προς ώρας και αυτή άνευ σημασίας (τελευταία αγωνιστική εντός έδρας από την Dinamo Minsk) και κυνηγάει μέσω Serie A την έξοδο στο επόμενο Champions League (φοβερή μάχη μεταξύ Roma-Lazio-Sampdoria-Napoli και "Βιόλα"). Οι Ουκρανοί βλέποντας όλα αυτά γνωρίζουν ότι έχουν δύσκολο έργο, μα δεν πτοούνται. Στο πρωτάθλημα της (πολύπαθης) Ουκρανίας είναι στη κορυφή με 7 πόντους διαφορά από την δεύτερη Shakhtar Donetsk και δείχνουν ιδιαιτέρως σοβαροί και στην Ευρώπη (ειδικά στη φάση των ομίλων, όπου έκαναν το 5/6 και τερμάτισαν πρώτοι με 15 βαθμούς). Διαθέτουν αξιόλογο υλικό, αλλά τα αστέρια τους Veloso και Yarmolenko θα πρέπει να κάνουν το κάτι παραπάνω, αν θέλουν πρόκριση σε βάρος της ισχυρότερης Fiorentina, των Gomez, Salah και Valero.
   Το πιο αμφίρροπο ζευγάρι έμεινε για το τέλος. Οι δύο καλύτερες ομάδες της διοργάνωσης (και τα δύο πρώτα φαβορί μετά τον αποκλεισμό της Roma) είδαν τον Jerzy Dudek, ο οποίος διεξήγαγε την κλήρωση, να τους παίζει άσχημο παιχνίδι. Τόσο η Wolfsburg όσο και η Napoli είναι εξαιρετικές φέτος και δείχνουν να αξίζουν μια θέση στο Champions League της επόμενης σεζόν (η Vfl την έχει ουσιαστικά κλειδώσει με την 2η θέση στη Bundesliga). Και οι δύο έχουν πετύχει μεγάλες προκρίσεις για να φτάσουν ως εδώ και αυτό το οφείλουν εν πολλοίς στα δίδυμα που διαθέτουν. Για την ομάδα του Hecking οι De Bruynne-Bas Dost "βγάζουν μάτια" και πιθανότατα θα ενταχθούν σε σύλλογο πρώτης γραμμής το καλοκαίρι, ενώ για το team του Benitez  οι πρώην Μαδριλένοι Higuain-Callejon δηλώνουν παρών όταν τους χρειάζεται ο σύλλογος (όπως και ο captain Hamsik). Οι "Λύκοι" μοιάζουν να έχουν ένα μικρό προβάδισμα, εντούτοις οι Ναπολιτάνοι με όπλο την άριστη άμυνα τους (δέχονται γκολ με το σταγονόμετρο στην Ευρώπη έπειτα από το 3-1 στο San Mames τον Αύγουστο) δεν πρέπει επ' ουδενί να υποτιμηθούν, ειδικότερα με τον επαναληπτικό στο "κολασμένο" San Paolo.
   Με τον τελικό, πλέον, να είναι τόσο κοντά οι ομάδες (άλλες λιγότερο και άλλες περισσότερο) κρυφοκοιτάζουν το τρόπαιο και ονειρεύονται την κατάκτηση αυτού. Τα προημιτελικά είναι συνήθως το σημείο του θεσμού που ξεχωρίζουν οι ομάδες που μπορούν να πάνε μέχρι το τέλος του δρόμου και έτσι Dnipro, Fiorentina, Zenit, Napoli, Brugge, Wolfsburg, Dyanamo Kyiv και Sevilla καλούνται να δείξουν αν είναι έτοιμες για τον τίτλο.

Υ.Γ: Είναι πραγματικά κρίμα όταν η πολιτική (από τη φύση της μέρος όλων των πτυχών της ανθρώπινης ζωής) επεμβαίνει στο ποδόσφαιρο. Εδώ και 9 μήνες οι ουκρανικές και οι ρωσικές ομάδες δεν κληρώνονται μαζί, με την UEFA να εφαρμόζει έναν τύποις "κλειδάριθμο" στους συλλόγους από αυτές τις χώρες. Σκεφτείτε μόνο να προκριθούν στην τετράδα η Zenit και μία εκ των Dynamo Kyiv ή Dnipro (ή και οι δύο). Τότε πρακτικά θα μιλάμε για "ορισμό" και όχι για κλήρωση. Και εάν ο τελικός είναι Zenit-Dynamo Kyiv ή Zenit-Dnipro τι θα συμβεί; Εφόσον η UEFA δεν μπορεί να εγγυηθεί τη διεξαγωγή ενός τέτοιου αγώνα επί ουκρανικού ή επί ρωσικού εδάφους, θα μπορεί να το κάνει επί πολωνικού;

Υ.Γ.2: Σαφέστατα το παραπάνω δεν είναι το πιο σοβαρό πρόβλημα του ουκρανικού ζητήματος και η σκέψη μας είναι προπάντων (ανεξαρτήτως των "πιστεύω" του καθενός επ' αυτού) με τους ανθρώπους που έχουν χάσει και συνεχίζουν να χάνουν τη ζωή τους και με τις οικογένειες που ξεσπιτώνονται και βλέπουν τους κόπους μιας ζωής να πηγαίνουν στράφι.

Υ.Γ.3: Να τονιστεί και πάλι ότι το blog δεν είναι πολιτικό και δεν παίρνει δημοσίως θέση σχετικά με το ζήτημα. Στην εποχή μας, ο καθένας έχει πρόσβαση σε τεράστιο όγκο πληροφοριών και μπορεί να διαμορφώσει την άποψή του για το θέμα αυτό, όπως και για κάθε άλλο.


Παρασκευή 20 Μαρτίου 2015

Η πτώση των Βρετανών

Η πτώση των Βρετανών



   Δεν έχει περάσει πολύς καιρός από τότε που είχε επισημανθεί η ανταγωνιστικότητα της Premier League και το πως αυτό το στοιχείο διατηρεί το αγγλικό πρωτάθλημα στο κορυφαίο επίπεδο. Ωστόσο, οι πρώτες νοκ-αουτ φάσεις στα φετινά Champions League και Europa League επανέφεραν τον έντονο προβληματισμό των Άγγλων για την απόδοση των ομάδων τους εκτός συνόρων.
   Καταρχήν, να τονιστεί ότι ο τίτλος του άρθρου αναφέρεται γενικότερα στις ομάδες που προέρχονται από τις Βρετανικές Νήσους. Η κρίση είναι καθολική για το βρετανικό ποδόσφαιρο και δεν είναι αποκλειστικό πρόβλημα των Άγγλων. Το θέμα είναι ότι οι υπόλοιποι βρετανικοί λαοί έχουν σημαντικά ελαφρυντικά. Από τη μία, οι Ιρλανδοί (και συγκεκριμένα οι ΒορειοΙρλανδοί) ποτέ δεν διαδραμάτιζαν πρωταγωνιστικό ρόλο στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις. Ανέκαθεν διέθεταν πολύ καλή εθνική ομάδα (πρωτοπόρος αυτή τη στιγμή στον προκριματικό όμιλο της Εθνικής Ελλάδος), εξαιρετικούς ποδοσφαιριστές (κορυφαίος όλων ο σπουδαίος George Best), αλλά όχι ιδιαίτερα ισχυρούς συλλόγους. Από την άλλη, οι Ουαλοί έχουν τους καλύτερους εκπροσώπους τους να αγωνίζονται στις διοργανώσεις της Αγγλίας. Με αυτό το τρόπο, οι επιτυχίες ομάδων όπως η Swansea (Premier League) και η Cardiff (Championship) πιστώνονται στους Άγγλους. Όσον αφορά την τρίτη συνιστώσα, αυτή πληρώνει τα οικονομικά προβλήματα που πλήγωσαν συλλόγους-κολοσσούς του εγχώριου ποδοσφαίρου της (με βασικότερο όλων την Rangers) και οδήγησαν σε μείωση του ανταγωνισμού και σταδιακά στο να χαμηλώσει ο πήχης των δυνατοτήτων. Ο λόγος, φυσικά, για τη Σκωτία.
   Έτσι, μένει το "βαρύ πυροβολικό" των Βρετανών, οι αγγλικοί σύλλογοι. Πολύς κόσμος δεν το έχει συνειδητοποιήσει, μα τα αποτελέσματα των τελευταίων ετών των συλλόγων της Premier League στις διοργανώσεις της UEFA είναι το λιγότερο απογοητευτικά. Ακολουθούν αναλυτικά οι τελευταίες πέντε χρονιές των αγγλικών ομάδων στην Ευρώπη, καθώς πρόκειται για τις χρονιές που θα μετρήσουν για να εξαχθεί η βαθμολογία της Αγγλίας την επόμενη σεζόν.

  • 2014-2015

(Η Αγγλία την σεζόν 2014-2015 ήταν 4η σε συγκομιδή βαθμών πίσω από την Ισπανία, την Γερμανία και την Ιταλία)

  • 2013-2014
(Η Αγγλία την σεζόν 2013-2014 ήταν 2η σε συγκομιδή βαθμών πίσω από την Ισπανία)

  • 2012-2013
(Η Αγγλία την σεζόν 2012-2013 ήταν 3η σε συγκομιδή βαθμών πίσω από την Ισπανία και την Γερμανία)

  • 2011-2012
(Η Αγγλία την σεζόν 2011-2012 ήταν 2η σε συγκομιδή βαθμών πίσω από την Ισπανία)

  • 2010-2011
(Η Αγγλία την σεζόν 2010-2011 ήταν 2η σε συγκομιδή βαθμών πίσω από την Ισπανία)

   Ξεκάθαρα φαίνεται από τα παραπάνω η "κοιλιά" που κάνουν τα τελευταία χρόνια οι αγγλικοί εκπρόσωποι εκτός συνόρων. Μοναδική εξαίρεση αποτελεί η Chelsea, η οποία σε αυτή την περίοδο έχει κατακτήσει δύο ευρωπαϊκά τρόπαια και τις 4 από τις 5 χρονιές ήταν η κορυφαία ομάδα σε συγκομιδή βαθμών (ήταν δεύτερη το 2010-2011 πίσω από την φιναλίστ του Champions League, Manchester United). Δεν είναι, όμως, μόνο οι παραπάνω επιδόσεις το πρόβλημα. Από την σεζόν 2012-2013 και μετά (χρονιά που η Ισπανία προσπέρασε την Αγγλία), οι Άγγλοι εμφανίζονται όλο και χειρότεροι. Ως αποτέλεσμα αυτού, οι Ίβηρες έχτισαν διαφορά ασφαλείας στην προσπάθειά τους να διατηρήσουν την πρωτοκαθεδρία, ενώ οι Γερμανοί που ήταν στην 3η θέση, από την επόμενη σεζόν μπορεί να βρεθούν στην 2η (ειδικά αν η Bayern κατακτήσει το Champions League ή η Wolfsburg το Europa League). Σαν να μην έφτανε αυτό το 2010-2011 (η καλύτερη βαθμολογικά χρονιά) αφαιρείται σε ένα χρόνο από τώρα, γεγονός που θα κάνει τα πράγματα ακόμα πιο δύσκολα. Παράλληλα, την επόμενη σεζόν η μόνη ομάδα που θα είναι στην πρώτη 8αδα της UEFA από τους συλλόγους του Ηνωμένου Βασιλείου θα είναι η Chelsea. Πώς μεταφράζεται αυτό; Στην επόμενη κλήρωση των ομίλων του Champions League μόνο οι μπλε του Λονδίνου θα είναι στο πρώτο γκρουπ δυναμικότητας (εκτός αν δεν μπει στους ομίλους η Schalke-7η στην βαθμολογία της UEFA).
   Διαβάζοντας όλα τα προαναφερθέντα, η απορία που δημιουργείται είναι φυσιολογική: από που πηγάζει αυτή η αρνητική κατάσταση; Η ανταγωνιστικότητα της Premier League -όπως και των παρακάτω κατηγοριών- είναι δεδομένη. Το πρόβλημα είναι ότι ο ανταγωνισμός διατηρείται όχι επειδή δυνάμωσαν οι "μικρομεσαίες" ομάδες, μα επειδή αποδυναμώνονται χρόνο με το χρόνο οι ισχυρές. Μεμονωμένα κάποιοι σύλλογοι εμφανίζονται καλύτεροι από τη μία χρονιά στην άλλη, αλλά σαν σύνολο χειροτερεύουν. Ο λόγος γι' αυτή την κατάσταση είναι ίδιος με τον λόγο της μεγάλης πτώσης της Εθνικής Αγγλίας: έλλειψη Άγγλων παικτών και προπονητών. Από τις 20 ομάδες της Premiership 9 σύλλογοι έχουν Άγγλο προπονητή (12 Βρετανοί αν μετρήσουμε και τους Rodgers, Hughes και Pulis). Μεγάλος αριθμός σίγουρα, αλλά ποιοι 9 (ή 12) σύλλογοι είναι αυτοί. Chelsea, Man. City, Man. Utd, Arsenal, Tottenham, Southampton και Everton έχουν όλες ξένο coach. Επιπρόσθετα, ενδιαφέρον έχει ποια είναι τα μεγάλα αστέρια στις κορυφαίες ομάδες. Η Chelsea έχει τους Costa, Cesc, Hazard, η Man. City τους Aguero, Silva, Toure, η Arsenal τους Alexis, Giroud, Ozil κ.ο.κ. Οι εξαιρέσεις είναι ελάχιστες με κυριότερες τον Rooney στην Man. Utd, τον Sturridge στην Liverpool και τον Kane στην Tottenham.
   Συμπερασματικά, οι αγγλικές ομάδες έχουν χάσει την δυναμική των προηγούμενων ετών στην Ευρώπη. Το θετικό γι' αυτές είναι ότι δύσκολα θα κινδυνέψουν να χάσουν τη θέση τους στην τριάδα, αφού βραχυπρόθεσμα η Ιταλία, η Γαλλία και η Πορτογαλία δεν μπορούν να απειλήσουν. Για την Αγγλία, όμως, μια χώρα που βρισκόταν επί σειρά ετών στο No 1, ο μόνος στόχος είναι αυτός: να επιστρέψει στην κορυφή.

Πέμπτη 12 Μαρτίου 2015

Οι Ιταλοί ξανάρχονται;

Οι Ιταλοί ξανάρχονται;


   Μία εβδομάδα μετά το άρθρο για τη ζοφερή πραγματικότητα που βιώνει η Parma, το Footballiacs.gr συνεχίζει την ενασχόλησή του με το calcio. Αυτή τη φόρα θέμα συζήτησης αποτελεί η επάνοδος των ιταλικών ομάδων στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις και το εντυπωσιακό επίτευγμά τους να έχουν όλους τους συλλόγους τους Μάρτιο μήνα στα νοκ-αουτ.
   Ασύλληπτο φαντάζει το φετινό 6/6 των γειτόνων μας στα κύπελλα Ευρώπης. Μία δεκαετία πριν, θα το έλεγε κανείς φυσιολογικό, πέρσι θα φάνταζε με όνειρο θερινής νυκτός. Κι όμως! Η μοναδική χώρα που έχει ακόμα όλες τις ομάδες τις σε Champions League - Europa League είναι η Ιταλία. Οι 4οι της κατάταξης της UEFA ξεκίνησαν με 6 και συνεχίζουν με 6, τη στιγμή που Ισπανία (1), Αγγλία (2) και Γερμανία (3) έχουν χάσει 2,3 και 2 εκπροσώπους αντίστοιχα. Ξεχωρίζει όλων των ιταλικών η Juventus. Η "Vecchia Signora" είναι ο πρεσβευτής στο Champions League και σκοπός της είναι να απαλύνει την πίκρα της προηγούμενης χρονιάς (τρίτη θέση στους ομίλους-αποκλεισμός στα ημιτελικά του Europa League με τον τελικό στην έδρα της), με μία πρόκριση σε βάρος των προπέρσινων φιναλίστ. Το έργο της είναι εξαιρετικά δύσκολο, αφού στο Ρουρ θα αντιμετωπίσει μία από τις πιο αφιλόξενες ευρωπαϊκές έδρες και το 2-1 της δίνει από ελάχιστο έως μηδαμινό πλεονέκτημα.
   Σοβαρές πιθανότητες έχουν, ωστόσο, οι ομάδες της Serie A που αγωνίζονται στο Europa League. Εκ των πραγμάτων, θα έχουν τουλάχιστον μία ομάδα στους "8" της διοργάνωσης (ελέω εμφυλίου Fiorentina-Roma). Χαρμόσυνα νέα, όμως, μπορεί να υπάρξουν και από τα άλλα ζευγάρια που τους ενδιαφέρουν. Στο Napoli-Dinamo Moskva, οι Ναπολιτάνοι αν και αντιμετωπίζουν τους (ακόμα αήττητους στην Ευρώπη) Μοσχοβίτες, όσο έχουν το San Paolo και τον Rafa Benitez στο πάγκο τους (εγγύηση για ευρωπαϊκή πορεία) λογίζονται ως οριακό φαβορί. Μεγάλο ντέρμπι αναμένεται ανάμεσα σε Wolfsburg και Inter με τους Nerazzurri να πρέπει να κάνουν δύο τέλεια παιχνίδια αν θέλουν να αποκλείσουν τους (καλύτερους αυτήν την εποχή) "Λύκους". Τέλος, δύσκολο έργο έχει το Torino. Η Zenit τα τελευταία χρόνια έχει εξελιχθεί σε σταθερή δύναμη στην Ευρώπη και έχει πολύ καλό υλικό, αλλά και προπονητή. Παρόλα αυτά, ο "Ταύρος" έχει ελπίδες πρόκρισης, ειδικά αν αναλογιστεί κανείς το διπλό στο Nuevo San Mames που πέτυχε στον προηγούμενο γύρο.
   Το Europa League πρέπει να είναι και ο στόχος των Ιταλών την τρέχουσα τριετία. Η φετινή χρονιά εξελίσσεται σε άκρως σημαντική γι' αυτούς αφού από τη μία αποσπάστηκαν από Πορτογάλους και Γάλλους και από την άλλη έχουν μία καλή συγκομιδή ως υποθήκη για να διεκδικήσουν τη θέση στην τριάδα και το 4ο εισιτήριο του Champions League. Μένει να δούμε αν η σεζόν 2014-2015 σηματοδοτήσει την επιστροφή του calcio.

Παρασκευή 6 Μαρτίου 2015

Parma: Οριστικό αντίο για τους σταυροφόρους

Parma: Οριστικό αντίο για τους σταυροφόρους


   Την ώρα που γράφονται αυτές οι γραμμές η Parma είναι η 20η ομάδα της Serie A. Σημαντικό να προσδιοριστεί ο χρόνος, διότι ανάλογα με το πότε διαβάζεται αυτό το κείμενο οι "Παρμένζι" μπορεί να μην υφίστανται πλέον. Τι συνέβη τους τελευταίους 8 μήνες και μία ισχυρότατη ιταλική ομάδα έφτασε στο χείλος του γκρεμού;
   Ιούλιος 2014. Τότε ήταν η τελευταία φορά που από τα ταμεία του συλλόγου βγήκαν χρήματα για να πληρωθεί ο οποιοσδήποτε σχετίζεται με αυτόν. Συμπτωματικά, πριν από περίπου 10 χρόνια, το 2004, η Parma είχε περάσει την πρώτη της κρίση, από την οποία, παρά την αλλοίωση που υπέστη, βγήκε ζωντανή. Οι οιωνοί, όμως, αυτή τη φορά είναι ακόμα χειρότεροι. Όσον αφορά τα οικονομικά προβλήματα, το γεγονός ότι στα ταμεία του συλλόγου βρίσκονται μόλις 40,000€ μιλάει από μόνο του. Γι' αυτό το λόγο η Parma ζήτησε το παιχνίδι με την Udinese προ δύο εβδομάδων να γίνει κεκλεισμένων των θυρών, αφού δεν μπορούσε να πληρώσει για την ασφάλεια του γηπέδου. Το αίτημα της δεν έγινε δεκτό, ωστόσο βρέθηκε η μέση λύση με την αναβολή του αγώνα επ' αόριστον, η οποία ισχύει πια για όλες τις αναμετρήσεις της Parma. Χαρακτηριστική είναι άλλωστε η δήλωση του Crespo (προπονητή της ομάδας νέων που αγωνίζεται στην Primavera): "Σήμερα (σ.σ. 21/2) παίξαμε επειδή μας έκαναν χάρη οι φροντιστές του γηπέδου, την άλλη βδομάδα δεν θα έχουμε λεφτά για το ταξίδι στη Sampdoria". Για να βγει, μάλιστα, η χρονιά συζητείται από τη Serie A και την FIGC (Federazione Italiana Giuoco Calcio-Ιταλική Ομοσπονδία Ποδοσφαίρου) η χορήγηση δανείου ύψους 5 εκ. ευρώ, εν αναμονή και της απόφασης των ιταλικών δικαστηρίων για πτώχευση που θα παρθεί στις 19 Μαρτίου. Βεβαίως όλα αυτά θα έχουν μικρή σημασία, καθώς αν οι πιθανοί νέοι ιδιοκτήτες της ομάδας δεν καταφέρουν να βρουν μία -έστω προσωρινή- λύση του χρόνου ο σύλλογος θα αγωνίζεται στις ερασιτεχνικές κατηγορίες.
   Ούτως ή άλλως, ο υποβιβασμός από τη Serie A θεωρείται σχεδόν δεδομένος, μιας και οι "Σταυροφόροι" βρίσκονται στο -13 από την σωτηρία. Εντός της σεζόν τούς έχει αφαιρεθεί και ένας πόντος για μη πληρωμή παικτών, διοικητικού προσωπικού και μη καταβολή φόρων. Με αυτόν τον τρόπο, το αγωνιστικό πρόβλημα, που είναι μεγάλο, μπαίνει στην άκρη. Στα εντός γηπέδου, η Parma έχει μόνο δύο εντός έδρας νίκες με Inter και Fiorentina, δηλαδή με ομάδες με διαφορετικούς στόχους και ένα τρίποντο μακριά από το Ennio Tardini κόντρα στην Chievo Verona. Προφανέστατα, πρόκειται για συγκομιδή που δεν σε "κρατάει" στην κατηγορία. Παράλληλα, έχει υποστεί και την πιο βαριά ήττα του φετινού πρωταθλήματος (7-0 από την Juventus) και αποτελεί αναμφίβολα μαζί με την Cesena τις χειρότερες ομάδες στην λίγκα. Τα πράγματα γίνονται ακόμα χειρότερα αν αναλογιστεί κανείς πως η Parma αγωνίζεται σε μία περιοχή που δεν έχει μεγάλο πληθυσμό (περίπου 200,000 κάτοικοι), συνεπώς η έδρα της, σε αυτή τη δύσκολη περίοδο, δεν είναι εύκολο να αποτελέσει εφαλτήριο για αντεπίθεση. Συν τοις άλλοις, όλος ο δήμος έχει στραφεί κατά του υπάρχοντος ιδιοκτησιακού καθεστώτος, με τον δήμαρχο της πόλης να ζητάει προσωπικά την απομάκρυνση του Giampietro Manenti.
   Όλη αυτή η κατάσταση είναι πραγματικά κρίμα να ταλανίζει ένα σύλλογο αυτού του μεγέθους. Ένα σύλλογο του οποίου τη φανέλα φόρεσαν ένδοξοι Ιταλοί ποδοσφαιριστές όπως ο Buffon, o Cannavaro και o Zola, αλλά και σπουδαίοι ξένοι βιρτουόζοι σαν τον Stoichkov, τον Veron και τον Crespo. Κι όμως! Το τριήμερο 8-9-10 του Μάη είναι προγραμματισμένη η διεξαγωγή της 35ης αγωνιστικής της Serie A, με την Parma να υποδέχεται την Napoli. Πιθανότατα, αν οι "Gialloblu" έχουν αντέξει μέχρι τότε, αυτό το παιχνίδι να αποτελέσει την μαθηματική επιβεβαίωση του υποβιβασμού τους. Η τραγική ειρωνεία; Ακριβώς 16 χρόνια πριν, είχαν σκορπίσει την Marseille με 3-0 στο Luzhniki και είχαν σηκώσει το δεύτερο κύπελλο UEFA της ιστορίας τους. Μένει να δούμε αν η Parma θα αντέξει ή αν θα ακολουθήσει την πορεία πολλών μεγάλων ιταλικών ομάδων, οι οποίες τα τελευταία 10 χρόνια αγωνίστηκαν στη Serie B ή και χαμηλότερα. Ενδεικτικά, να αναφέρουμε τις Juventus, Napoli, Genoa, Sampdoria, Palermo, Torino, Livorno, Empoli, Perugia και εσχάτως Siena (η τελευταία δεν τονίζεται τυχαία).
   Ευχή όλων των φίλων του αθλήματος είναι να βρεθεί μία λύση για την Parma την ύστατη ώρα. Εξ' άλλου όσοι την έζησαν από την αρχή των 90s μέχρι τα μέσα περίπου των 00s δεν πρόκειται να ξεχάσουν το θέαμα που απλόχερα προσέφερε αυτή η ομάδα.