Παρασκευή 6 Μαρτίου 2015

Parma: Οριστικό αντίο για τους σταυροφόρους

Parma: Οριστικό αντίο για τους σταυροφόρους


   Την ώρα που γράφονται αυτές οι γραμμές η Parma είναι η 20η ομάδα της Serie A. Σημαντικό να προσδιοριστεί ο χρόνος, διότι ανάλογα με το πότε διαβάζεται αυτό το κείμενο οι "Παρμένζι" μπορεί να μην υφίστανται πλέον. Τι συνέβη τους τελευταίους 8 μήνες και μία ισχυρότατη ιταλική ομάδα έφτασε στο χείλος του γκρεμού;
   Ιούλιος 2014. Τότε ήταν η τελευταία φορά που από τα ταμεία του συλλόγου βγήκαν χρήματα για να πληρωθεί ο οποιοσδήποτε σχετίζεται με αυτόν. Συμπτωματικά, πριν από περίπου 10 χρόνια, το 2004, η Parma είχε περάσει την πρώτη της κρίση, από την οποία, παρά την αλλοίωση που υπέστη, βγήκε ζωντανή. Οι οιωνοί, όμως, αυτή τη φορά είναι ακόμα χειρότεροι. Όσον αφορά τα οικονομικά προβλήματα, το γεγονός ότι στα ταμεία του συλλόγου βρίσκονται μόλις 40,000€ μιλάει από μόνο του. Γι' αυτό το λόγο η Parma ζήτησε το παιχνίδι με την Udinese προ δύο εβδομάδων να γίνει κεκλεισμένων των θυρών, αφού δεν μπορούσε να πληρώσει για την ασφάλεια του γηπέδου. Το αίτημα της δεν έγινε δεκτό, ωστόσο βρέθηκε η μέση λύση με την αναβολή του αγώνα επ' αόριστον, η οποία ισχύει πια για όλες τις αναμετρήσεις της Parma. Χαρακτηριστική είναι άλλωστε η δήλωση του Crespo (προπονητή της ομάδας νέων που αγωνίζεται στην Primavera): "Σήμερα (σ.σ. 21/2) παίξαμε επειδή μας έκαναν χάρη οι φροντιστές του γηπέδου, την άλλη βδομάδα δεν θα έχουμε λεφτά για το ταξίδι στη Sampdoria". Για να βγει, μάλιστα, η χρονιά συζητείται από τη Serie A και την FIGC (Federazione Italiana Giuoco Calcio-Ιταλική Ομοσπονδία Ποδοσφαίρου) η χορήγηση δανείου ύψους 5 εκ. ευρώ, εν αναμονή και της απόφασης των ιταλικών δικαστηρίων για πτώχευση που θα παρθεί στις 19 Μαρτίου. Βεβαίως όλα αυτά θα έχουν μικρή σημασία, καθώς αν οι πιθανοί νέοι ιδιοκτήτες της ομάδας δεν καταφέρουν να βρουν μία -έστω προσωρινή- λύση του χρόνου ο σύλλογος θα αγωνίζεται στις ερασιτεχνικές κατηγορίες.
   Ούτως ή άλλως, ο υποβιβασμός από τη Serie A θεωρείται σχεδόν δεδομένος, μιας και οι "Σταυροφόροι" βρίσκονται στο -13 από την σωτηρία. Εντός της σεζόν τούς έχει αφαιρεθεί και ένας πόντος για μη πληρωμή παικτών, διοικητικού προσωπικού και μη καταβολή φόρων. Με αυτόν τον τρόπο, το αγωνιστικό πρόβλημα, που είναι μεγάλο, μπαίνει στην άκρη. Στα εντός γηπέδου, η Parma έχει μόνο δύο εντός έδρας νίκες με Inter και Fiorentina, δηλαδή με ομάδες με διαφορετικούς στόχους και ένα τρίποντο μακριά από το Ennio Tardini κόντρα στην Chievo Verona. Προφανέστατα, πρόκειται για συγκομιδή που δεν σε "κρατάει" στην κατηγορία. Παράλληλα, έχει υποστεί και την πιο βαριά ήττα του φετινού πρωταθλήματος (7-0 από την Juventus) και αποτελεί αναμφίβολα μαζί με την Cesena τις χειρότερες ομάδες στην λίγκα. Τα πράγματα γίνονται ακόμα χειρότερα αν αναλογιστεί κανείς πως η Parma αγωνίζεται σε μία περιοχή που δεν έχει μεγάλο πληθυσμό (περίπου 200,000 κάτοικοι), συνεπώς η έδρα της, σε αυτή τη δύσκολη περίοδο, δεν είναι εύκολο να αποτελέσει εφαλτήριο για αντεπίθεση. Συν τοις άλλοις, όλος ο δήμος έχει στραφεί κατά του υπάρχοντος ιδιοκτησιακού καθεστώτος, με τον δήμαρχο της πόλης να ζητάει προσωπικά την απομάκρυνση του Giampietro Manenti.
   Όλη αυτή η κατάσταση είναι πραγματικά κρίμα να ταλανίζει ένα σύλλογο αυτού του μεγέθους. Ένα σύλλογο του οποίου τη φανέλα φόρεσαν ένδοξοι Ιταλοί ποδοσφαιριστές όπως ο Buffon, o Cannavaro και o Zola, αλλά και σπουδαίοι ξένοι βιρτουόζοι σαν τον Stoichkov, τον Veron και τον Crespo. Κι όμως! Το τριήμερο 8-9-10 του Μάη είναι προγραμματισμένη η διεξαγωγή της 35ης αγωνιστικής της Serie A, με την Parma να υποδέχεται την Napoli. Πιθανότατα, αν οι "Gialloblu" έχουν αντέξει μέχρι τότε, αυτό το παιχνίδι να αποτελέσει την μαθηματική επιβεβαίωση του υποβιβασμού τους. Η τραγική ειρωνεία; Ακριβώς 16 χρόνια πριν, είχαν σκορπίσει την Marseille με 3-0 στο Luzhniki και είχαν σηκώσει το δεύτερο κύπελλο UEFA της ιστορίας τους. Μένει να δούμε αν η Parma θα αντέξει ή αν θα ακολουθήσει την πορεία πολλών μεγάλων ιταλικών ομάδων, οι οποίες τα τελευταία 10 χρόνια αγωνίστηκαν στη Serie B ή και χαμηλότερα. Ενδεικτικά, να αναφέρουμε τις Juventus, Napoli, Genoa, Sampdoria, Palermo, Torino, Livorno, Empoli, Perugia και εσχάτως Siena (η τελευταία δεν τονίζεται τυχαία).
   Ευχή όλων των φίλων του αθλήματος είναι να βρεθεί μία λύση για την Parma την ύστατη ώρα. Εξ' άλλου όσοι την έζησαν από την αρχή των 90s μέχρι τα μέσα περίπου των 00s δεν πρόκειται να ξεχάσουν το θέαμα που απλόχερα προσέφερε αυτή η ομάδα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου