Messidependencia: μπορεί να αντεπεξέλθει η Barcelona;
Όλη η ποδοσφαιρική υφήλιος έχει στραφεί το τελευταίο δεκαήμερο στον τραυματισμό του σουπερ-σταρ της Barcelona, Lionel Messi. Με τα αποτελέσματα της Barca να μην είναι και τα πλέον ενθαρρυντικά, το ερώτημα που επανήλθε στην επιφάνεια είναι ένα: μπορούν να αποδώσουν τα πρέποντα οι Blaugraba εν απουσία του Αργεντινού; Στην επόμενες γραμμές το Footballiacs.gr θα προσπαθήσει να λύσει την άνωθεν απορία, με όσο το δυνατόν ορθότερη προσέγγιση.
Υπάρχουν δύο τρόποι επεξεργασίας της παραπάνω ερώτησης. Πριν προχωρήσουμε, όμως, στην απάντηση του ερωτήματος «Messidependencia: υφίσταται ή όχι;», ας αναλύσουμε λίγο τις δύο μέχρις στιγμής εμφανίσεις των Καταλανών δίχως την παρουσία του καλύτερού τους παίκτη. Σε δύο αγώνες, λοιπόν, μετρούν μία εντός έδρας νίκη σε βάρος της Bayer Leverkusen στα πλαίσια των ομίλων του Champions League και μία εκτός έδρας ήττα από την Sevilla στο πλαίσιο της 7ης αγωνιστικής της La Liga. Η ειρωνεία; Και τα δύο ματς είχαν το ίδιο τελικό σκορ: 2-1. Όσον αφορά την στατιστική (ενδιαφέρει κυρίως το επιθετικό κομμάτι αυτής); Στο παιχνίδι με τους Γερμανούς η Barcelona είχε: 2 γκολ υπέρ (1 κατά), 65% κατοχή (35% ο αντίπαλος), 19 σουτ (9 η Bayer), 8 σουτ στο στόχο (3 η Bayer), 1 δοκάρι (0 η Bayer), 585 ολοκληρωμένες πάσες (181 η Bayer) και ευστοχία στις πάσες 84.5% (68.1% η Bayer). Κατ' αντιστοιχία με την Sevilla η στατιστική έγραψε (σε παρένθεση οι αριθμοί των Ανδαλουσιάνων): 1 γκολ υπέρ (2 κατά), 63% κατοχή (37%), 28 σουτ (12), 9 σουτ στο στόχο (5), 4 δοκάρια (0), 427 ολοκληρωμένες πάσες (210) και ευστοχία στις πάσες 86% (72%). Τα παραπάνω σε μέσο όρο δίνουν: 1.5 γκολ υπέρ (1.5 γκολ κατά), 64% κατοχή (36% ο αντίπαλος), 23.5 σουτ (10.5 ο αντίπαλος), 8.5 στο στόχο (4 ο αντίπαλος), 2.5 δοκάρια (0 ο αντίπαλος), 506 εύστοχες πάσες (195.5 ο αντίπαλος) και 85.3% ευστοχία στις πάσες (70.1% ο αντίπαλος).
Ο πρώτος, λοιπόν, τρόπος προσέγγισης είναι η ανάλυση των πεπραγμένων της Barca στα ματς προ τραυματισμού Messi. Πριν τεθεί νοκ-άουτ ο Αργεντινός με ρήξη έσω πλαγίου συνδέσμου, η Barcelona είχε κατά μέσο όρο (ξανά σε παρένθεση τα στατιστικά των αντιπάλων της): 1.8 γκολ ανά αγώνα (1.8), 68.6% κατοχή (31.4%), 16.8 σουτ (11.2), 5.7 σουτ στο στόχο (3.6), 0.9 δοκάρια (0.1), 601 πάσες (226) και 87 ευστοχία στις πάσες (71%). Το συμπέρασμα που εξάγεται είναι εντυπωσιακό. Η φετινή Barcelona είτε έχει τον Messi στην σύνθεσή της είτε όχι, πετυχαίνει όσα ακριβώς γκολ δέχεται ενώ σημαντικό είναι να παρατηρήσουμε ότι οι Καταλανοί έχουν σχεδόν ένα δοκάρι ανά αγώνα! Οι αξιοσημείωτες διαφορές εμφανίζονται στην κατοχή (με τον Messi η Barca είχε κατοχή υψηλότερη κατά 4-5%) και στις πάσες (δίχως τον Leo η Barca έχει σχεδόν 100 λιγότερες πάσες ανά αγώνα). Παράλληλα, χωρίς τον καλύτερό της παίκτη η Barcelona σουτάρει περισσότερο, πράγμα που μπορεί να φαντάζει παράλογο, μα είναι απολύτως λογικό, αφού τώρα οι παίχτες της δεν διστάζουν να τελειώσουν μόνοι τους τις φάσεις, ακόμα και αν υπάρχουν προϋποθέσεις για καλύτερη επιθετική ανάπτυξη· πράγμα που με τον Messi δεν συνέβαινε μιας και α) με αυτόν στην 11αδα αναζητείται μονίμως η βέλτιστη επιλογή και β) ο Messi (απολύτως λογικά) έχει έναν δεδομένο αριθμό προσπαθειών που πρέπει να πάρει σε κάθε αγώνα. Αυτό σημαίνει ότι οι τελικές του Messi δεν έχουν μοιραστεί σωστά, αφού π.χ. δεν είναι δυνατόν οι 5-6 τελικές του Messi να μοιράζονται σε +3 τελικές του Suarez, +3 τελικές του Neymar και +3 τελικές του 3ου επιθετικού, καθώς οι αριθμοί δεν βγαίνουν. Με βάση, λοιπόν, την 1η προσέγγιση, η απουσία του Messi δεν μπορεί να πει κανείς ότι έχει βλάψει τους Blaugrana, αφού τα προβλήματά τους την φετινή σεζόν δείχνουν να είναι πολύ περισσότερα και σημαντικότερα.
Η δεύτερη προσέγγιση έχει να κάνει με την μελέτη του τρόπου του παιχνιδιού τής Barca. Το να μελετήσει κάποιος τη στατιστική και να αποφανθεί «η απουσία του Messi δεν κοστίζει στην Barcelona» θα ήταν ναι μεν σωστό μαθηματικά, μα στην πραγματικότητα λανθασμένο. Υπάρχουν πράγματα που η στατιστική αδυνατεί να αναδείξει. Για παράδειγμα, η στατιστική δεν μπορεί να ποσοτικοποιήσει το αίσθημα ασφάλειας που αισθάνονται οι παίκτες των πρωταθλητών Ευρώπης, όταν ο Messi βρίσκεται στον αγωνιστικό χώρο. Δεν μπορεί να βάλει κάποιο νούμερο για την σιγουριά, την πεποίθηση πως ό,τι και αν συμβεί, ο Messi θα βρει τρόπο να λύσει το γόρδιο δεσμό της αντίπαλης άμυνας. Δεν μπορεί να μετρήσει το άγχος μιας ομάδας που μένει πίσω στο σκορ και τη δυνατότητά της να το ανατρέψει (για την ακρίβεια αυτό το τελευταίο μπορεί να μετρηθεί, αλλά οι φετινές μετρήσεις δείχνουν μία σχετική ισορροπία σε αυτόν τον τομέα). Χαρακτηριστικό είναι το παιχνίδι με την Atletico. Η Barcelona δίχως τον Messi εντός, βρέθηκε πίσω στο σκορ και αδυνατούσε να γυρίσει το ματς, παρά το υπέροχο γκολ του Neymar. Με τον Messi εντός (έναν Messi άυπνο και με 17,000 χλμ. ταξίδι στις πλάτες του) πήρε τη νίκη με ανατροπή, με τον ίδιο να σκοράρει το νικητήριο τέρμα. Πέρσι, τέτοια εποχή ο (τότε υπαρχηγός και σήμερα αρχηγός της Barca) Iniesta σε σχετική ερώτηση που του είχε γίνει, είχε απαντήσει: «φυσικά και εξαρτόμαστε από τον Messi, είναι ο καλύτερος παίκτης στον κόσμο. Θα πρέπει, όμως, να μάθουμε να παίζουμε και δίχως αυτόν». Προσοχή! Ο Iniesta έκανε αυτή την τοποθέτηση πέρσι, μια χρονιά που ο Messi δεν έχασε ούτε έναν αγώνα λόγω τραυματισμού. Στο ίδιο μήκος κύματος και οι δηλώσει του coach Enrique, μετά το φετινό ματς με την Las Palmas: «Ο Messi είναι αναντικατάστατος, αλλά θα πρέπει να αντεπεξέλθουμε χωρίς αυτόν και ίσως χρειαστεί να αλλάξουμε το στυλ παιχνιδιού μας για να το πετύχουμε αυτό».
Στις δύο αυτές δηλώσεις, του αρχηγού τής ομάδας και του προπονητή της, βρίσκεται ουσιαστικά όλη η αλήθεια. Ναι, η Barcelona εξαρτάται από τον Messi. Είναι απολύτως φυσιολογικό όταν έχεις στο ρόστερ σου τον καλύτερο παίκτη του κόσμου να εξαρτάσαι από αυτόν, όσο καλή ομάδα και αν είσαι. Το ζητούμενο είναι σε ποιο βαθμό εξαρτάται από τον Messi η Barca. Εξαρτάται στον βαθμό που ίσχυε πριν 3 χρόνια, όταν ο Leo αναγκάστηκε να παίξει με κίνδυνο υποτροπής τού τραυματισμού του κόντρα στην Paris Saint Germain ή εξαρτάται στον περσινό βαθμό, όταν π.χ. ναι μεν ο Messi έκρινε τον 1ο ημιτελικό με την Bayern (και κατ' επέκταση την πρόκριση), αλλά παράλληλα οι Suarez, Neymar είχαν τέτοια απόδοση στο τελευταίο 1/3 της χρονιάς, που σου έδιναν την αίσθηση ότι ίσως τα κατάφερναν και μόνοι τους να οδηγήσουν την Barcelona στο treble. Το πιθανότερο είναι ότι πρόκειται για το δεύτερο είδος εξάρτησης. Δηλαδή, οι Blaugrana μπορούν όντως να ζήσουν για δύο μήνες δίχως τον υπαρχηγό τους, αρκεί οι υπόλοιποι να πιάσουν maximum (ή κοντά στο ζενίθ τους) απόδοση. Άλλωστε, οι Καταλανοί έχουν ήδη βγάλει από το πρόγραμμα, τα ματς για τα Σούπερ Καπ Ευρώπης και Ισπανίας, τα εκτός έδρας παιχνίδια με Bilbao, Atletico, Sevilla και Celta για την LigaBBVA και τα ματς με Roma (εκτός) και Leverkusen (εντός) για το Champions League, όντας στην κορυφή του ομίλου τους στην Ευρώπη και ένα βαθμό μακριά από την 1η θέση στην Ισπανία. Επομένως, μόνο σε οδυνηρή θέση δεν μπορεί να ισχυριστεί κάποιος ότι βρίσκονται. Κάθε άλλο μάλιστα! Στην Ευρώπη, ο Messi θα χάσει μόνο τα διπλά ματς με την BATE, ενώ στην Ισπανία αν όντως προλάβει το clasico, τότε η απώλειά του ενδέχεται να φανεί μόνο στο εντός έδρας παιχνίδι με τη Villarreal, αφού τα υπόλοιπα ματς είναι αρκετά ευκολότερα. Ίσως, όμως, η Barcelona να πρέπει όντως να προβληματιστεί, αλλά όχι για την ολιγόμηνη απουσία τού Messi. Για πράγματα όπως: "δέχομαι 1.7 γκολ ανά αγώνα, ενώ ο αντίπαλός μου έχει 4 σουτ στο στόχο, την ώρα που πετυχαίνω και εγώ 1.7 γκολ αλλά με 6 σουτ στο στόχο έχοντας συνολικά 7 παραπάνω τελικές" αξίζει να αρχίσει να προβληματίζεται.
Συνοπτικά, η απάντηση στο αν υφίσταται Messidependencia είναι σαφέστατα καταφατική, καθώς το παραδέχονται και στην ίδια την Bracelona. Στο αν οι τρεμπλούχοι μπορούν να αντεπεξέλθουν το επόμενο δίμηνο, η απάντηση εξαρτάται ξεκάθαρα από τους ίδιους. Αν είναι η ομάδα που ήταν πριν 4, 5 και 6 μήνες, σαφέστατα μπορούν. Αν συνεχίσουν να παρουσιάζουν το φετινό τους αγωνιστικό προφίλ (ειδικά αμυντικά) είτε με τον Messi εντός είτε εκτός, τότε το πρόβλημα θα είναι πολύ μεγαλύτερο, ακόμα και όταν επιστρέψει ο Αργεντινός.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου