Σάββατο 31 Οκτωβρίου 2015

Premier League: μία κατηγορία για "γερές" τσέπες

Premier League: μία κατηγορία για "γερές" τσέπες


Μία από τις σπουδαιότερες νίκες της πέτυχε πριν 10 μέρες η Arsenal στην σύγχρονη ιστορία της στο Champions League, επικρατώντας της πανίσχυρης Bayern Munich με 2-0 στο Emirates. Ωστόσο, η κίνηση των οπαδών της φιλοξενούμενης ομάδας να μην μπουν στο γήπεδο τα πρώτα 5 λεπτά του αγώνα, έχοντας στις θέσεις τους 3 τεράστια πανό, αποδοκιμάζοντας την τιμολογιακή πολιτική των ¨Κανονιέρηδων", άνοιξε για μία ακόμη φορά τον ασκό του Αιόλου. Με τις τιμές των εισιτηρίων της Premier League να έχουν ξεφύγει και την Arsenal να είναι από τις ομάδες που πρωτοστατούν σε αυτόν τον τομέα, έχει αρχίσει να γίνεται λόγος για άνιση μεταχείριση των οπαδών από τις διοικήσεις των αγγλικών ομάδων.

Ας πάρουμε, όμως, τα πράγματα από την αρχή, αναλύοντας πρώτα τη λογική της άλλης πλευράς, τη λογική των διοικήσεων των συλλόγων. Η Premier League αποτελεί αναμφίβολα το πιο εμπορικό πρωτάθλημα στον κόσμο. Παρά τις προσπάθειες της Bundesliga, παρά το υψηλό επίπεδο των ομάδων της La Liga και τις συνεχείς κατακτήσεις ευρωπαϊκών τροπαίων, παρά τη σταδιακή επάνοδο της Serie A, το αγγλικό πρωτάθλημα παραμένει στην κορυφή των προτιμήσεων της μεγαλύτερης μερίδας των φιλάθλων. Άλλωστε, η πρόσφατη τηλεοπτική συμφωνία της Premier League με τα δίκτυα των Sky Sports και BT, για πώληση των τηλεοπτικών δικαιωμάτων για 3 χρόνια έναντι του αστρονομικού ποσού των £5.13 δισεκατομμυρίων (περίπου 7,200,000,000€) αποδεικνύει του λόγου το αληθές. Παράλληλα, η κορυφαία κατηγορία της Αγγλίας μπορεί να καυχιέται για τα περισσότερα γήπεδα 4 αστέρων της UEFA (η λεγόμενη "elite" κατηγορία), με τις έδρες των Manchester United, Manchester City, Arsenal κ.τ.λ., αλλά και το Wembley να αποτελούν γήπεδα-στολίδια που προσφέρουν μία πραγματικά ξεχωριστή εμπειρία στο θεατή.

Επιπλέον, ένας σημαντικός παράγοντας στη διαμόρφωση των τιμών των εισιτηρίων είναι και το κατά κεφαλήν εισόδημα των Βρετανών πολιτών, το οποίο είναι από τα υψηλότερα στην Ευρώπη. Ενδεικτικά, αναφέρεται ότι το μέσο ετήσιο εισόδημα στο Ηνωμένο Βασίλειο είναι £21,000, ενώ με μία πιο δίκαιη διερεύνηση (μην λησμονούμε ότι υπάρχει μεγάλη διασπορά, με το μεγαλύτερο μέρος να συγκεντρώνεται είτε στα πολύ υψηλά, είτε στα πολύ χαμηλά κοινωνικά στρώματα) παρατηρούμε ότι στις πιο χαμηλόμισθες δουλειές στη Βρετανία (μπάρμαν, σερβιτόρος κ.τ.λ., δηλαδή δουλειές που συνήθως αναλαμβάνουν οι φοιτητές στο Νησί) ο εβδομαδιαίος μισθός ανέρχεται στις £255 - περίπου £1020 το μήνα. Με βάση τα παραπάνω στοιχεία ίσως θα μπορούσε να δικαιολογήσει κανείς την πολιτική των ομάδων. Όπως θα δούμε, όμως, στη συνέχεια κάτι τέτοιο δεν ισχύει.

Το μέσο εισιτήριο στην Αγγλία, για έναν αγώνα της Premier League, ανέρχεται στις £54. Εδώ θα πρέπει να γίνει μία πολύ αναλυτικότερη παρουσίαση της τιμολογιακής πολιτικής των ομάδων, μιας και υφίστανται σημαντικές διαφορές ανά ομάδα, αλλά και ανά κοινωνικό σύνολο. Για την ευκολότερη ανάγνωση των αποτελεσμάτων και εξαγωγή συμπερασμάτων η έρευνα περιορίστηκε στα εξής: οι τιμές των εισιτηρίων διαρκείας στις 3 κορυφαίες ομάδες (τη στιγμή που γράφεται αυτό το κείμενο στην κορυφή βρίσκονται οι Manchester City, Arsenal και Manchester United), οι τιμές των εισιτηρίων διαρκείας των 3 ομάδων που αν τελείωνε σήμερα το πρωτάθλημα θα υποβιβάζονταν (Newcastle, Aston Villa και Sunderland) και οι τιμές των εισιτηρίων για ένα από τα πολλά ντέρμπι, αυτό ανάμεσα στις Chelsea και Liverpool, στην έδρα μιας ομάδας που κινείται κοντά στους μέσους όρους των τιμών, το Stamford Bridge. Τα ευρήματα εντυπωσιακά.

Στις τρεις κορυφαίες ομάδες, οι ομάδες του Manchester κυμαίνονται σε "φυσιολογικούς" σχετικά ρυθμούς με το φθηνότερο εισιτήριο διαρκείας στο Old Trafford να κοστίζει £532 για τους ενήλικες, £399 για τους νέους 18-20 ετών και £266 για τα παιδιά 16-17 ετών και τους ηλικιωμένους άνω των 65 ετών, με τα παιδιά κάτω των 16 να μην πληρώνουν είσοδο. Παράλληλα, στο Etihad ένας πατέρας μπορεί να δει ένα παιχνίδι με το γιο του πληρώνοντας £560 συνολικά, με το μέσο ατομικό εισιτήριο διαρκείας να βρίσκεται κοντά στις £600. Αυτή που δεν δείχνει καθόλου σύνεση είναι η Arsenal, η οποία κοστολογεί το φθηνότερο διαρκείας με £1035! Καμία απολύτως δικαιολογία για τους Κανονιέρηδες, ειδικά αν αναλογιστούμε το γεγονός ότι την τελευταία δεκαετία, 2 πρωταθλήματα έχει σηκώσει η City, 4 η United και κανένα η Arsenal. Παρακάτω ακολουθούν οι πίνακες με τις τιμές των διαρκείας στους 3 πρωτοπόρους:
(Οι τιμές των διαρκείας των 3 πρωτοπόρων. Πολλές επιλογές και "συγκρατημένες" τιμές στις ομάδες του Μάντσεστερ, τρομακτικά υψηλές τιμές για τους φίλους της Arsenal.)

Στη συνέχεια ελέγξαμε τις τιμές των εισιτηρίων διαρκείας στις 3 τελευταίες ομάδες της Premier League. Και εκεί τα δεδομένα δεν ήταν ιδιαίτερα ενθαρρυντικά. Από τη μία, η Newcastle, μία ομάδα με τεράστια παράδοση και ιστορία που τα τελευταία χρόνια δεν ικανοποιεί στο ελάχιστο το απαιτητικό κοινό της (και εν μέσω διαμάχης μεταξύ οπαδών και διοίκησης της ομάδας) κοστολογεί το φθηνότερο εισιτήριο διαρκείας στις £525. Από την άλλη, η Sunderland έχει σταματήσει την κανονική κίνηση των διαρκείας της και έχει βγάλει στην αγορά εισιτήρια διαρκείας για τον β' γύρο, με τη μέση τιμή αυτού να κυμαίνεται στο πολύ υψηλό ποσό των £430 (βέβαια για να είμαστε δίκαιοι, η Sunderland έχει 11 εντός έδρας ματς στο δεύτερο μισό, με πολλές μεγάλες ομάδες να φιλοξενούνται στο Στάδιο του Φωτός). Η χειρότερη όλων, όμως, ίσως είναι η Aston Villa, η οποία χρεώνει μέχρι και τα παιδιά κάτω των 8 ετών, με το διόλου ευτελές ποσό των £85! Αναλυτικότερα:
(Τα εισιτήρια διαρκείας των 3 τελευταίων. Η Aston Villa δεν διστάζει να έχει κατηγορία «κάτω των 8 ετών», χρεώνοντας έτσι ακόμα και τα μικρά παιδιά.)

Το πρόβλημα όμως δεν εντοπίζεται μόνο στα εισιτήρια διαρκείας. Ψάξαμε να βρούμε ένα εισιτήριο για να παρακολουθήσουμε το ντέρμπι ανάμεσα σε Chelsea και Liverpool (σ.σ. οι Κόκκινοι κέρδισαν με 1-3) και τα αποτελέσματα μόνο ενθαρρυντικά δεν ήταν. Λίγα 24ωρα πριν τη σέντρα στο Stamford Bridge, το φθηνότερο εισιτήριο που έβρισκες ήταν στις £135, ενώ το ακριβότερο άγγιζε τις £1,510.66! Το ξαναγράφουμε για να γίνει όσο το δυνατόν πιο κατανοητό. Ένα εισιτήριο για να δεις έναν ποδοσφαιρικό αγώνα (από τα επίσημα μεν, αλλά μιλάμε για ένα ντέρμπι μέσα στη χρονιά, από τα πολλά που θα ακολουθήσουν) κόστιζε πάνω από £1,500 ή 2,100€! Καθόλου περίεργο λοιπόν να διαμαρτύρονται οι οπαδοί των ομάδων, όταν βλέπουν τέτοια τρελά νούμερα για τις εντός συνόρων υποχρεώσεις των ομάδων. Γιατί όταν πρόκειται για Champions League, τότε οι τιμές έχουν μία μικρή άνοδο. Εξ' ου και η διαμαρτυρία των οπαδών της Bayern για τις £64 που χρειάστηκε να πληρώσουν για να δουν έναν εκτός έδρας αγώνα της ομάδας τους.
(«£64 ένα εισιτήριο, αλλά χωρίς οπαδούς το ποδόσφαιρο δεν αξίζει τίποτα», το μήνυμα των φίλων της Bayern.)

Καταληκτικά, οι τιμές των εισιτηρίων στην Αγγλία έχουν ξεφύγει. Ναι, ο κόσμος εκεί έχει αξιοπρεπέστατα εισοδήματα και ναι, είναι γνώστη η αγάπη των Άγγλων για το ποδόσφαιρο, μα σε κανέναν δεν αρέσει να τον κοροϊδεύουν. Εντός Νοεμβρίου επίκειται συνάντηση των διοικήσεων των αγγλικών συλλόγων, για να τεθεί το θέμα της αξίας των εισιτηρίων, με την FSF (Football Supporters' Federation-αντιπροσωπεία των οπαδών των ομάδων της Premier League) να αναμένει με αγωνία τα αποτελέσματα, για να δράσει αναλόγως. Το μόνο σίγουρο είναι ότι αυτή τη φορά οι οπαδοί έχουν ένα ισχυρό διαπραγματευτικό χαρτί στα χέρια τους, καθώς δεν πρόκειται οι σύλλογοι να ρισκάρουν να παίζουν σε μισογεμάτα γήπεδα, διακινδυνεύοντας μέρος της μαγείας της Premier League. Το σημαντικότερο, όμως, είναι ότι έχουν το δίκιο με το μέρος τους και την αμέριστη συμπαράσταση των φιλάθλων όλης της Ευρώπης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου